MHP için ‘14 ilke’ye çözüm süreci alınmadı

CHP, sürecin Meclis eksenli yürütüleceğini vurguluyor.

Yayınlanma: 16.06.2015 - 23:15
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun koalisyon pazarlıkları öncesi kamuoyuna duyurduğu koalisyon için14 ilkede çözüm sürecinin bulunmamasının MHP’nin bu konudaki hassasiyetinden kaynaklandığı öğrenildi. Konunun 14 maddelik, demokratikleşme ve refahı artırma paketinin “ruhunda yer aldığını” düşünen parti yönetimi, bugüne kadar gündeme getirdiği çözüm paketlerini Meclis açıldıktan sonra tekrar gündeme getirecek ve diğerler partilerin desteğini arayacak. CHP’nin yeni dönemde bu konudaki duruşu, “süreç TBMM eksenli yürüsün” görüşü çerçevesinde şekillenecek.

Kılıçdaroğlu’nun önceki gün PM toplantısında kamuoyuna duyurduğu koalisyon için 14 ilkede Kürt sorununun çözümüne ilişkin bir maddenin bulunmaması tartışmaları beraberinde getirdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından konuyu “Ana muhalefet partisi lideri böyle kapsamlı bir açıklama yapıyor da nasıl oluyor çözüm süreciyle ilgili bir cümle etmiyor. Bunu bir eksiklik olarak görüyorum” sözleriyle eleştirmişti.

Hükümet kanadının yanı sıra 14 madde arasında çözümün ayrı başlık halinde yer almaması parti içinde de eleştirildi. Parti kurmayları, bu konunun CHP tarafından Meclis eksenli yürütüleceğinin altını çizerken koalisyon görüşmelerinin yalnızca bu konu nedeniyle sekteye uğramaması gerektiğinin altını çizdi. Kurmaylar, CHP’nin 24. dönemde Kürt sorunu konusunda parlamentoya sunduğu yasa tekliflerinin yeni dönemde tekrar gündeme getirileceğini ifade etti.

‘BİZ BAŞKA BİR SÜREÇ DÜŞÜNÜYORUZ’

Genel başkan yardımcılığından istifa eden 10 Aralık Hareketi’nden gelen Burhan Şenatalar, “PM’de görevime devam ediyorum. Partide bana başka bir görev düşürse de yapmaya hazırım” diyor. Kürt sorununa duyarlı bir siyasetçi olan Şenatalar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “14 madde içinde çözüm sürecinin olmaması eksiklik” eleştirisine katılmıyor. Şenatalar, bu konuda şu görüşleri dile getiriyor. “‘Çözüm sürecini devam ettirecek misiniz’ sorusu yanlış bir soru. Biz, AKP’nin yaptığı gibi bir süreç düşünmüyoruz. Biz başka bir süreç düşünüyoruz. AKP bir süreci varmış gibi konuştu, seçime beş kala Erdoğan ‘Kürt sorunu yoktur’ dedi. Biz eğer ‘12 Eylül’ün getirdiği bütün antidemokratik hukuk düzenini değiştireceğiz’ diyorsak, ‘barajı düşüreceğiz’ diyorsak, ‘gösteri yürüyüşleriyle ilgili daha özgür bir düzen getireceğiz’, ‘yargı sistemini düzelteceğiz’ diyorsak bunların hepsi çözüm süreciyle ilgili. Biz AKP’nin yaptığının aynısını yapacağız, demiyoruz. 14 maddeyi geniş yorumlayalım.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler