MHP'li Vural'dan Genelkurmay yorumu

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, kamuoyunda "darbe planı belgesi" olarak adlandırılan ve AKP ile Genelkurmay arasında polemiğe yol açan belgeyle ilgili "Böyle bir belge yoksa bunu hazırlayanlar ve servis yapanlar kimlerdir, bu soruların sorulması için yayın yasağının kaldırılmasında fayda var" diye konuştu.

Yayınlanma: 15.06.2009 - 12:54
Abone Ol google-news

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Meclis'te gazetecilerin, Genelkurmay Başkanlığı'nın, Taraf Gazetesi'nin "AKP'yi ve Gülen'i bitirme planı" başlığıyla ilgili bugün yaptığı açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtladı. "Gerçekten böyle bir belge var mı yok mu, orada hazırlanmış bir belge yoksa bu belgenin TSK'nde hazırlandığına ilişkin bu komployu yapanlar kimler, bütün bunların açığa kavuşturulması gerekir." diyen Vural, sorunların demokrasi içinde çözümünün olması gerektiğini kaydetti. Vural, "Bu yönüyle bakıldığında siyasal mücadele elbette siyasi partiler tarafından yapılmalıdır. Ama Genelkurmay Başkanlığı ve hükümet nezdindeki bu gelişmeler maalesef basın yoluyla tartışılır hale geliyor. Bu da meselenin siyasileştirilmesi isteğini ön plana çıkarıyor" dedi. Genelkurmay ve hükümet arasında bir sorun varsa birlikte hareket etmeleri gerektiğini, bu tür konuların basın yoluyla tartışılmaması gerektiğini kaydeden Vural, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve AKP'lilerden gelen açıklamalara da tepki gösterdi. Vural, "Maalesef siyasal rant elde edilmek istenen bir sürece giriliyor. Biz MHP olarak; eğer böyle bir konu varsa, TSK'yi siyasete bulaştıran bir vesilenin hem demokrasi hem TSK'yı yıprattığını düşünüyoruz. Böyle bir konu kabul edilemez" diye konuştu.

"Belge yoksa hazırlayanlar servis yapanlar kimler?"

Böyle bir belge yoksa bunu hazırlayanların ve basına servis edenlerin kim ya da kimler olduğunun da açığa çıkarılması gerektiğine işaret eden Vural, şöyle konuştu:
"Türkiye'de -giderek artan ekonomik kriz, çeşitli sorunlar, mayınlı araziler gibi bir takım konular ortadayken ve son seçimlerde yüzde 20 oy kaybetmiş bir parti ortada iken-bu tür siyasal tartışmalar kimin ekmeğine yağ sürmektedir? Bu soruların cevabını bekliyoruz. Hükümetin bu süreçle ilgili gerçeklerin ortaya çıkması yerine bu süreci kendi siyasal amaçları için kullanma eğiliminin arttığını görüyoruz. Genelkurmay başkanlığı hükümete bağlıdır, otursunlar birlikte bu işin arkasında kim var, neler var, doğru mudur değil midir ortak bir tavır belirlesinler. Hükümetle genelkurmay ayrı mıdır? Genelkurmay hükümete bağlı değil midir? Bu konunun sanki bir karşı taraf varmış gibi ortaya konulması devlet yönetimi açısından ciddi bir zafiyet oluşturmaktadır. Hangi gerçekler varsa, madem genelkurmay hükümetin emrindedir, bu konuda beraber böyle bir konunun üzerine gitmeleri Türkiye'nin yönetimi açısından gereklidir" diye konuştu.

"Yayın yasağını kaldırmakta fayda var"

Genelkurmay'ın belgeye ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Vural, şunları söyledi:
"O halde böyle bir belgeyi kim hangi amaçla hazırlamıştır. Bunların açığa çıkartılması lazımdır. Bu belge Genelkurmay da hazırlanmadıysa, TSK'yı yıpratmak, asker-sivil ilişkileri gerilimi ekseninde Türk siyasetini yeniden dizayn etmek isteyenler tarafından mı hazırlandı, bunların açıklığa kavuşması lazım. Böyle bir mağduriyet edebiyatına, sanki birileri hukuk dışında kendileriyle uğraşıyormuş gibi bir edebiyatı kullanmak için bir yerlerde hazırlanmışsa bunları ortaya koymak lazım. Bu belge bir yerlerde hazırlanmışsa o kişinin belgeleri arasına nasıl girmiştir, bunu açıklığa kavuşturmak lazım. Bu belge orada bulunup nasıl bir gazeteciye verilmiştir, bunların açığa kavuşturulması lazım. Bu belgeler gizli değil mi? Kim servis etmiştir, hangi amaçlar için, bunların açıklığa kavuşturulması lazım. Bu soruları sormak için de belki de yayın yasağını ortadan kaldırmakta fayda var."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon