Mısır yangın yeri
Mursi yanlılarına müdahalede yüzlerce kişi hayatını kaybederken şiddetli çatışma ve protestolar bütün ülkeye yayıldı.
Güvenlik güçlerinin, Mursi yanlılarının haftalardır sürdürdüğü gösterilere müdahalesiyle Kahire kan gölüne döndü. Müdahale sırasında Müslüman Kardeşler liderlerinden birinin kızı ile Mursi’nin danışmanlarından birinin kızı da hayatını kaybetti.
Dış Haberler Servisi - Mısır’da güvenlik güçlerinin, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlılarının Kahire’deki Adeviye ve Nahda meydanlarında kurduğu protesto kamplarına gerçekleştirdiği müdahalede yüzlerce kişinin öldüğü bildiriliyor. Mısır hükümeti ülkede bir ay süreyle “Olağanüstü Hal” ilan ederken İçişleri Bakanlığı Kahire’ye gelen tüm tren seferlerini durdurdu.
Müslüman Kardeşler Örgütü Sözcüsü Cihad Hattat, ölü sayısının iki bini geçtiğini söylerken, Mısır Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise ölü sayısının 149 olduğunu ileri sürdü. AFP ise olaylarda en az 124 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Müdahalede Müslüman Kardeşler’in önde gelen liderlerinden Dr. Muhammed Baltacı’nın 17 yaşındaki kızı Esma Baltacı’nın da hayatını kaybettiği kaydedildi. 2010 yılında İsrail’in operasyon düzenlediği ve dokuz Türk’ün hayatını yitirdiği Mavi Marmara filosuna da katılan Muhammed Baltacı yaptığı açıklamada, gözaltına alındığı yolundaki haberleri de yalanladı.
Mursi’nin danışmanlarından Ahmed Abdülaziz’in kızı Habibe’nin de müdahale sırasında öldüğü, Abdülaziz’in iki çocuğunun da yaralandığı iddia edilirken Nahda Meydanı’ndaki müdahale sırasında çıkan yangında bazı protestocuların yanarak can verdikleri de öne sürüldü. Mısır İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açmadığı, kamplarda bulunan “teröristlerin” saldırıya geçtikleri ileri sürüldü. Bazı görgü kaynakları ise güvenlik güçlerinin zırhlı araçlar ve iş makineleri ile Adeviye ve Nahda’daki göstericilere müdahale ettiklerini ve güvenlik güçlerinin rast gele ateş açtığını bildirdiler.
Müslüman Kardeşler üyelerinin, başkent Kahire’de Mustafa Mahmud Meydanı’ndaki polis müdahalesine Kalaşnikof tüfeklerle karşılık verdigi bildirildi. Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, göstericilerin yüksek binaların tepelerinden güvenlik güçlerine ateş açtığını ve Müslüman Kardeşler liderlerinin de destekçilerine polis merkezlerine saldırmaları yönünde çağrı yaptıklarını ifade etti. İbrahim olaylarda 43 polisin öldüğünü söyledi.
‘Sokağa çıkın’ çağrısı
Kızını kaybeden Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Baltacı tüm Mısırlıları meydanlarda eylem yapmaya çağırdı. Baltacı, “Uçaklardan ve tanklardan insanların kalplerini ve beyinlerini hedef almak için açılan ateş kesilmedi. Ambulansların meydanlara girmesine izin verilmiyor. Sahra hastanesinin ilaçlarının bulunduğu depo yakıldı” diye konuştu. Başkent Kahire dışındaki kentlerden de çatışma haberlerinin geldiği bildirilerek başta Minye ve Asyut kentleri olmak üzere Helvan kentinde de polisin göstericilere müdahalesi sonucunda onlarca kişinin hayatını kaybettiği, bu kentlerde 2 binden fazla yaralı olduğu bildiriliyor.
Kiliseleri yaktılar\t
Çatışmalar sürerken, Hıristiyan gruplar Mursi yanlılarının kiliselerine saldırdıklarını ileri sürdü. İddiaya göre Kıpti Hıristiyanlara ait yedi kilise Mursi taraftarlarınca ateşe verildi.
Olağanüstü hal ve \tsokağa çıkma yasağı
Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, ülke genelinde 1 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini, ordunun polise yardımcı olmak için görevlendirildiğini açıkladı. Mısır Bakanlar Kurulu ise 14 vilayette sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağına riayet etmeyenlerin hapis cezasına çarptırılacağı belirtildi. Mısır güvenlik güçlerinin, İhvan’ın önde gelen yöneticileri, üniversite hocaları ve Ezher uleması ve gönüllü doktorların da aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişiyi gözaltına alındığı bildirildi.
Mısır’da Adeviye ve El Nahda meydanlarında yapılan kanlı müdahaleyi durduramayan Ankara, ilk olarak Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Almanya, ABD ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile temas kurdu. Mısır’da Mursi hükümetinin devrilmesinin ardından Suudi Arabistan ve Katar’a “Müslümanların ölümüne göz yummayın” uyarısını yapan hükümet, dün de “Katliamı durdurun” çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal, Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiye ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile telefonla görüştü. Mısır’da müdahalenin başlaması üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Davutoğlu, Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’dan da gelişmelerle ilgili bilgi aldı, El Nahda ve Adeviye meydanlarındaki gelişmeleri Erdoğan ile birlikte takip etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Azerbaycan gezisine eşlik ettiği için telefon diplomasisine daha sonra devam etme kararı alan Davutoğlu, Katar ve Suudi muhatabından Mısır’da yönetime el koyan Sisi ve Cumhurbaşkanı Adli Mansur üzerinde etkilerini kullanmalarını istedi. Davutoğlu, muhataplarına “Bugün halka karşı güvenlik kuvvetlerince yapılan müdahalenin bir an önce durdurulması ve uluslararası toplumun masum sivillere karşı gerçekleştirilen şiddetin önlenmesi için gerekli adımları atması gerek” mesajını verirken “bunun sorumluluğunun herkese ait olacağına” işaret etti. Davutoğlu, Alman meslektaşı Westerwelle ile yaptığı görüşmede de başta AB’nin Mısır’daki duruma karşı sadece açıklamalarla tepki göstermesini eleştirdi. Görüşmelerinde sivillere yönelik saldırının kabul edilemeyeceğini ve bunun sorumluluğunun herkese ait olacağını belirten Davutoğlu, Mısır’ın güvenliğine kavuşması için seçimlerin bir an önce yapılmasını istedi.
ABD’yle temas kuruldu
Mısır’daki asker müdahalesinin ardından Türkiye, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile de temas kurdu. Akşam saatlerinde ise Davutoğlu, ABD’li mevkidaşı John Kerry ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise konuyla ilgili açıklamasında “Bütün tecrübemle şunu söyleyeyim, bu yol Mısır için çıkmaz bir yoldur. Onun için herkesin kendi ülkesinin kıymetini bilmesi gerekir” dedi.
Baradey’den tepki istifası
Ordunun yönetime el koymasının ardından göreve getirilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el Baradey, “uzlaşı için siyasi alternatif yolların açık olduğu halde güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahale etmesini protesto etmek için” istifa ettiğini açıkladı.
İki gazeteci öldürüldü
Çatışmalar sırasında İngiliz Sky News kameramanı 62 yaşındaki Mick Deane ile Dubai merkezli bir basın kuruluşunda çalışan Habibe Ahmed Abdulaziz (26) hayatını kaybetti.
Mısır güvenlik güçlerince gözaltına alınan Anadolu Ajansı Ortadoğu Bölge Müdürlüğü’nde görevli kameraman Ahmed Said ile foto muhabiri Muhammed Hossam çektikleri fotoğraf ve görüntülere el konulduktan sonra serbest bırakıldı.
Bilal Erdoğan Batı’yı suçladı
Haber Merkezi - Mısır’daki darbeyle ilgili olarak çeşitli platformlarda pek çok kez sert açıklamalar yapan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün konuyla ilgili sadece Başbakanlık’tan yapılan açıklamayla yetinmesi dikkat çekti. Başbakan Erdoğan’ın Dünya Bankası’nda çalışan oğlu Bilal Erdoğan ise İngilizce olarak attığı Twitter mesajında “Batı medeniyeti kan ve ‘öteki’ne acı çektirme üzerine kurulmuştur. Bu yüzden bugün de Mısır’da dökülen kanı ve ‘öteki’nin acı çekmesini rahatça izleyebiliyor” ifadelerini kullandı.
Ankara’dan dünyaya çağrı
Mısır ordusunun yaptığı müdahaleye Ankara’da tepki yağdı: BAŞBAKANLIK: Tüm uyarılara rağmen Mısır’daki yönetimin barışçıl gösterilere karşı bir kez daha şiddete başvurmasını en sert şekilde kınıyoruz. Hiçbir şiddet olayına karışmayan sivil halkın üzerine ateş açılması ve keskin nişancılar vasıtasıyla sivil halkın hedef alınması ağır bir suç teşkil etmektedir. 30 Haziran’dan bu yana, kardeş Mısır halkının yaşadığı can kayıplarından darbe yoluyla demokratik ve sivil yönetime el koyan mevcut idare sorumludur. BM Güvenlik Konseyi ve Arab Birliği başta olmak üzere uluslararası topluluk, bu katliamın durdurulması için derhal harekete geçmelidir.
MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ: Arap Birliği, bölgesel aktörler ve Birleşmiş Milletler gecikmeksizin ve vakit daha da geç olmadan devreye girmeli, Mısır’daki tarafları uzlaştırarak, yatıştırarak demokrasinin kapısını açma konusunda sorumluluk almalıdır.
CHP PARTİ SÖZCÜSÜ HALUK KOÇ: Türkiye bu kargaşayı sona erdirebilecek aktörlerden biri olabilecekken bölge ülkelerindeki çatışmaların hemen hemen hepsinde kendisini taraf haline getirerek yapıcı bir siyaset üretme şansını kaybetmiştir.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği