Mısır'a krize karşı destek
Mısır'ın halk ayaklanması sonrası çöküşün eşiğine gelen ekonomisini kurtarmak için, çeşitli ülke ve uluslararası kuruluşlar devreye girdi.
Mısır'ın resmi haber ajansı MENA, Mısır ile Katar arasında yapılan görüşmeler sonucunda, Katar'ın, Mısır'da yapılacak çeşitli yatırımlar için 10 milyar dolarlık bir plan üzerinde çalıştığını duyurdu. Mısır Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Feyza Ebul El Naga, Katar Emiri Şeyh Ahmet Bin Halife El Tahani tarafından planlanan 10 milyar dolarlık yatırım planlamasının turizm, konut, petrol, ulaştırma, tarım, eğitim, sağlık ve adalet gibi sektörlerde olmasının beklendiğini söyledi.
Fransa'da toplanan G-8 ülkelerinin liderleri, Mısır ve Tunus'a toplam 20 milyar avro mali yardım sözü vermişlerdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sadece Fransa'nın Mısır ve Tunus'a 1 milyar avro mali yardımda bulunacağını açıkladı. Geçen hafta, Suudi Arabistan'ın Arap Birliği Daimi Temsilcisi ve Kahire Büyükelçisi Ahmet Abdülaziz Kattan, Mısır'a toplam 4 milyar dolarlık yardımda bulunacaklarını kaydetmişti.
Mısır maliye ve ekonomi bakanlıkları toplam 7,6 milyar dolarlık acil kredi için ,Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelerine devam ediyor. Bu iki kuruluş da Mısır'a kısa süre içerisinde kredi verilmesine sıcak bakıyor. Mısır Maliye Bakanı Samir Rıdvan, Dünya Bankası ile anlaşmaya yakın olduklarını daha önce yaptığı bir açıklamada dile getirmişti.
Mısır, 2012 bütçesini denkleştirebilmek için 12 milyar dolara ihtiyaç duyarken, 25 Ocak tarihinde başlayan halk ayaklanmasında zarar gören ülke ekonomisinin yeniden canlanabilmesi için finans desteği ve yatırım gerekiyor. Halk ayaklanmasından dolayı zarar gören bir çok sektör, zararların tanzim edilebilmesi için askeri yönetimin adım atmasını istiyor. 25 Ocak'tan önce 36 milyar dolar döviz rezervi bulunan ülkede, döviz rezervleri 4 ayda 8 milyar dolar eriyerek 28 milyar dolara geriledi.
Yıllık 14 milyar dolar turizm geliri kaybı yaşayan Mısır'da, ihracatın sıfır düzeyine indiğini açıklayan Yüksek Askeri Konsey, üretimi canlandırmak için grev ve protestoların son bulmasını istiyor. Fakirliğin yüzde 70 seviyelerine ulaştığını belirten Milli Seferberlik Kurumu araştırmalarına göre, ülkedeki büyüme hızı 2012 yılında yüzde 1 veya 2 olarak tahmin ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği