Mısır'ın çabaları devam ediyor

El Fetih-Hamas diyalogunu sağlamak için Mısır'ın arabuluculuk çabaları devam ediyor. Mısır, El Fetihli yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından Hamas'ın, Şam'da yaşayan Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'i Kahire'ye davet etti. Meşal'in birkaç gün içinde Kahire'de olması bekleniyor.

Yayınlanma: 08.06.2009 - 11:58
Abone Ol google-news

El Fetih ve Hamas arasında son günlerde hem Gazze Şeridi'nde hem Batı Şeria'da meydana gelen gerginliğe rağmen tarafların Mısır'ın arabuluculuğundaki diyalog görüşmelerini devam ettirmeleri için çabalar sürüyor.

Mısır, El Fetihli yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından Hamas'ın, Şam'da yaşayan Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'i Kahire'ye davet etti. Meşal'in birkaç gün içinde Kahire'de olması bekleniyor.

Kahire'deki görüşmelerde El Fetih grubunun başkanlığını yapan Ahmed Kurey ve El Fetih parlamento grubu Başkanı Azzam El Ahmed, Mısır'da İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ile yapılan görüşmelerin ardından dün Kahire'den Batı Şeria'ya döndüler.

Kurey, Kahire'nin Filistinli gruplar arasındaki diyalog görüşmelerinin 5 veya 7 Temmuzda yeniden başlatılması için çağrıda bulunacağını ve diyaloğa ilişkin anlaşmanın tüm grupların önünde imzalanacağını söyledi.

Azzam El Ahmed de Meşal'in Mısır tarafının daveti üzerine birkaç gün içinde Kahire'de olmasını beklediklerini ifade etti. Mısır'ın tüm Filistinli grupları ve daha önce oluşturulan komisyon üyelerini Kahire'ye davet etmesi de bekleniyor.

Azzam El Ahmed'e göre, Mısır'ın, tüm grupların mevcut uyuşmazlık konularına net ve kesin cevaplarla geleceği inancında olduğunu da söyledi. Azzam El Ahmed, Mısır'ın diyalog çabalarının başarılı olup, Kalkilya'da meydana gelen son çatışmalarla Gazze Şeridi'ndeki tutuklamaların bu çabaları etkilemeyeceği inancında olduğunu da ifade etti.

El Ahmed, güvenlikle ilgili dosya üzerinde tarafların konumları arasında hala büyük görüş farklılıkları olduğunu da bildirdi. El Fetih'in "sembolik" güvenlik güçleri oluşturulmasına olumlu bakmadığını belirten El Ahmed'e göre, yeni güvenlik güçlerinin siyasi mülahazalardan uzak, tamamen profesyonel anlayışla oluşturulması gerekiyor.

El Ahmed, Mısır'ın bir güvenlik delegasyonu göndermesi konusuyla ilgili olarak da Mısır'ın anlaşmanın imzalandığı gün, Mısırlı ve Arap ülkelerinden oluşan bir güvenlik gücünü Gazze'ye göndererek, anlaşmanın uygulanmasına yardımcı olmayı planladığını söyledi.

 

Haniye: Mısır çabalarını sürdürüyor

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, Mısırlı yetkililerin, Filistinli gruplar arasındaki ulusal diyalog görüşmelerinin devamı için çaba gösterdiğini doğrulayarak, Kahire'de yapılan görüşmelere dikkati çekti.

Haniye, Mısır tarafının El Fetih'ten sonra Hamas yetkilileriyle bir araya geleceğini de ifade etti.

Haniye, Gazze'de yaptığı açıklamada, Batı Şeria'da yaşananların diyalog görüşmelerini olumsuz etkilediğini söylemekle birlikte, "Anlaşmazlıkların giderilmesine yönelik görüşmelerin başarılı olmasını diliyoruz" dedi ve Filistinliler arasındaki bölünmenin geçici, istisnai bir durum olduğunu kaydetti. Haniye, "Filistin halkı, samimi insanların çabaları sonucu mutlaka birlik ve bütünlüğünü sağlayacaktır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler