Moskova'da bir dönem sona erdi

Moskova Belediye Başkanlığı görevini 18 yıldan beri yürüten Yuriy Lujkov, Kremlin ile son bir ayda yaşadığı savaşta, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in kendisini bu sabah görevden alan yazısıyla, şimdilik yenik düştü.

Yayınlanma: 28.09.2010 - 14:10
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, bugün imzaladığı kararnameyle 74 yaşındaki Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov'un "güven kaybından" dolayı görevinden alındığını belirterek, Moskova'da bir dönemin sona ermesine neden oldu.

Kremlin ile dönem dönem karşı karşıya gelen ancak koltuğunu 18 yıl boyunca korumayı başaran Lujkov, son dönemde Forbes dergisine göre 2,9 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin üçüncü kadını olan eşi Yelena Baturina'nın işlerinden dolayı, Kremlin'in doğrudan eleştirilerine ve istifa baskısına maruz kalmıştı.

Analistler, Kremlin'in son ana kadar istifa etmesini beklediği ancak dün İnterfaks ajansına istifa etmeyeceği yönünde açıklama yapan Lujkov'u görevden alarak, Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin'in, ne kadar güçlü olursa olsun hiç bir bölge başkanının vazgeçilmez olmadığı mesajını güçlü bir şekilde verdiğine dikkati çekiyorlar.

Şanghay'da temaslarda bulunan Medvedev, Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya Devlet Başkanının kendisine karşı güvenini yitirdiği bir bölge lideriyle birlikte çalışmasını hayal etmek son derece zor" ifadesini kullandı.

Lujkov, Kremlin'den adı açıklanmayan yetkililerin kendisini istifaya davet eden açıklamaların ve Kremlin yanlısı medyanın eşinin yolsuzluk yaptığı iddialarıyla ilgili haberlerin yoğunlaşması üzerine Avusturya'ya gitmiş ve pazar akşamı Moskova'ya dönmüştü.

Rus İnterfaks ajansına dün özgür iradesiyle istifa etmeyeceği açıklamasını yapan Lujkov, basının önüne, Moskova'da UNESCO tarafından düzenlenen "Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi" konferansının açılışında çıkmış, ancak sıkıntısı dün bütün toplantı boyunca yüzünden okunan Lujkov, gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtsız bırakmıştı.

Analistler, Lujkov'un, Kremlin ile kendisine yeni bir görev verilmesi veya eşinin işlerinden dolayı dokunulmazlık sağlanmasına ilişkin pazarlıkta birşey elde edemediğini ve dün istifa etmeyeceğini açıklayarak bu konuda bazı güvenceler almaya çalıştığını ileri sürdüler.

Kremlin'in kendisini görevden almasıyla ilgili bir açıklama yapmayan Lujkov, Putin'in başkanlığını yaptığı iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nden (BRP) istifa etti.

Lujkov, istifa mektubunda, kendisine yönelik bilinçli bir kampanya yürütüldüğünü savunarak, "bir partinin liderlerinden olmasına rağmen bazı medya organları tarafından şiddetli saldırıya maruz kaldığını ve bu saldırıların amacının da belediye başkanını görevinden almaya yönelik olduğunu" kaydetti.

Lujkov, bu gelişmeler üzerine partisinden de ayrılmaya karar verdiğini belirterek, "Çünkü bana en küçük bir destekte bulunmadı ve bu yalanların akışının durdurulması için hiçbirşey yapmadı" diye konuştu.

Rus Anayasası, devlet başkanına, Moskova Belediye Başkanını ve bölgesel yetkilileri görevden alma ve yerlerine başkasını atama yetkisi veriyor.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, göreve gelmesinin ardından Lujkov gibi yıllardır yönetimde olan Volgagrad, Sverdlovsk ve Başkortostan yöneticilerini görevden almıştı.

Başbakan Vladimir Putin, basının ısrarlı sorularına rağmen Medvedev ve Lujkov arasındaki tartışma konusunda görüşünü açıklamazken, Rus basını, Putin'in sessizliğiyle Medvedev'in Lujkov'u görevden alma niyetine sıcak yaklaşmadığı mesajı verdiğini ileri sürmüştü.

Rus basının büyük bir bölümü dünkü yayınlarında, 18 yıldır belediye başkanlığı görevini yürüten Lujkov'un bugün veya yarın sona erebileceğini ileri sürmüşlerdi.

Lujkov'un görev süresinin gelecek yıl haziran ayında sona ereceğini kaydeden analistler, ancak Kremlin'in, istifa etmemesi üzerine kendisini görevden alarak yerine iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nden (BRP) atanacak halefinin gelecek yılki seçimlere güçlü bir şekilde gitmesi için yeterli zamana sahip olacağı tezini savunduğunu kaydettiler.

Medvedev ve Putin daha önce yaptıkları açıklamada, 2012 yılındaki devlet başkanlığına kimin aday olacağı konusuna ikisinin birlikte karar vereceğini belirtirken, basın bu konuda en son sözü Putin'in söyleyeceğini ileri sürdü.

Bazı medya organlarının kendisini yolsuzlukla suçlamasına rağmen, başkent Moskova'daki milyonlarca oyun Lujkov sayesinde iktidardaki BRP'ye verildiğine inanılıyor.
Moskova Belediye Başkanlığını 1992 yılından beri sürdüren ve BRP'nin önemli isimlerinden biri olan Lujkov'un yönetimi sırasında Moskova, yaşadığı inşaat patlamasıyla 24 saat yaşayan bir metropol haline geldi.

Lukov, Rusya'nın resmi gazetesi sayılan Rossiyskaya Gazeta'da 6 Eylülde yayımlanan konuşmasında, yönetimin etkisizliğini eleştirerek, "Rus hükümetinin gerçek otoritesini ve anlamını yeniden oluşturması gerekiyor" ifadesini kullanmıştı.

Medvedev'in, başkent Moskova'daki Himki semtinde, protestolar üzerine buradan geçecek otoyolun yapımını askıya alma kararını eleştiren Lujkov, Putin'in devlet başkanlığına geri dönmesi gerektiğini söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler