Musavi'nin yeğeni öldürüldü

İran polisinin yalanlamasına karşılık, muhaliflere ait internet siteleri, aralarında reformcu lider Musavi'nin yeğeninin de olduğu 8 kişinin öldürüldüğünü iddia etti. Musavi'nin yardımcısı iddiayı doğruladı.

Yayınlanma: 27.12.2009 - 09:48
Abone Ol google-news

Başkent Tahran'ın merkezinde reformcularla güvenlik güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Hükümet karşıtı sloganlar atan göstericiler, bir polis motorsikletini ateşe verdi. Güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı.

Reformcu internet siteleri çıkan olaylarda dördü Tahran'da dördü de Tebriz'de olmak üzere en az 8 göstericinin öldüğünü duyurdu. Muhalefete ait internet sitesi Jaras, bugün Tahran'ın yanı sıra İsfahan ve Necefabad kentlerinde de güvenlik güçleriyle muhalefet yanlıları arasında arbede meydana geldiğini belirtti.

Yoğun silah sesleri duyulduğuna dair haberler var. Ölü sayısına ilişkin haberler henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Bugün ortaya atılan bir başka iddiası ise çatışmalar sırasında, muhalif lider Mir Hüseyin Musavi'nin yeğeninin öldürüldüğü oldu. Muhalefete ait "parlemannews" adlı internet sitesinde, Musavi'nin 20 yaşındaki yeğeni Ali Musavi'nin öğle saatlerindeki çatışmalarda öldüğü, cesedinin halen Tahran'da bir hastanede olduğu belirtildi.

Mir Hüseyin Musavi'nin bir yardımcısı, Musavi'nin yeğeninin gösteriler sırasındaki çatışmalarda öldürüldüğünü doğruladı. Musevi'nin adının açıklanmasını istemeyen yardımcısı, Ali Musavi'nin aldığı yaralardan kaldırıldığı hastanede öldüğünü söyledi.
 

İran polisi yaralandı

İran polisiyse gösterilerde polisin ateş açması sonucu ölenler olduğu yönündeki iddiaları yalanladı. ISNA ajansı, Tahran Emniyet Müdürü Azizullah Recepzade'nin, olaylarda şimdiye kadar bir can kaybı olmadığına ilişkin sözlerini aktardı.

Fars ajansının haberine göre, bir polis kaynağı, "Şu ana kadar, polisin herhangi birisini öldürdüğüne dair bilgimiz yok" dedi. Aynı kaynak, "Bununla birlikte, bugünkü çatışmalarda yaralanan polisler oldu" diye konuştu.

Yarı resmi Fars haber ajansı, ayrıca muhalefet liderleri Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi yandaşlarının yabancı medyanın çağrısını izleyerek sokaklara çıktıklarını savundu. Haberde, bu grubun kamu ve özel mülkiyete zarar verdiği, Aşure Gününe saygısızlık yaptıkları belirtildi.
 

Polis havaya ateş açtı

Bu arada El Cezire'nin internet sitesinde, Tahran'ın merkezinde polisin havaya uyarı ateşi açtığı, göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.

El Cezire muhabirinin, ayrıca polisin bazı göstericileri gözaltına aldığını gördüğü kaydedildi. Haberde, yüzlerce muhalefet yanlısının Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Montazari ve muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi yanlısı sloganlar attıkları bildirildi.

Reuters ajansına bilgi veren bir görgü tanığı da polisin sokağa çıkan muhalif grupların birbiriyle buluşmasına engel olduğunu belirtti.

Bu arada binlerce hükümet yanlısının, Tahran'ın merkezinde toplandığı kaydedildi.

Gerginlik dün, Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıldönümü dolasıyla düzenlenen anma etkinliklerinde başlamıştı. Bir grup reformcu eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin konuşma yapmasını engellemişti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler