Muş'ta heyelan nedeniyle köylüler tedirgin
Muş'ta yoğun kar yağışının ardından sıcaklıkların artması ve yağan yağmur toprak kaymalarına neden oldu. Dumlusu Köyü'nde evler, samanlıklar ve ahırlar zarar görürken; köylüler uyurken toprak altında kalmaktan korktuklarını söyledi.
Merkeze 35 kilometre uzaklıktaki 60 haneli Dumlusu Köyü'nde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bazı ev, ahır ve samanlıklar hasar gördü. Köyde heyelanın zarara neden olduğunu söyleyen köylülerden Mikail Yılmaz, "Köydeki evlerin büyük bir kısmında küçük çaplı hasarlar oluştu. Gece evlerimiz bize mezar olacak diye uyuyamıyoruz. Sürekli korku ve panik halindeyiz. Psikolojimiz bozuldu. Köyümüz her geçen gün adeta torağa gömülüyor. Yağmurlar şiddetini artırırsa buraları terk etmek zorunda kalırız. Köyün büyük bir bölümü bataklık halinde" dedi.
İl AFAD Müdürlüğü ekipleriyle birlikte köyde incelemelerde bulunan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, köyün toprak yapısının killi ve eğimli olduğunu, bunun da heyelan riskini artırdığını söyledi. Dilek şöyle devam etti:
"Dumlusu Köyü’nde meydana gelen heyelanı her yönüyle inceliyoruz. Mart, Nisan ve Mayıs ayları Muş’ta sel, taşkın ve heyelan için kritik aylar. Dumlusu Köyü yoğun kil dolgusunun, killi toprakların yaygın ve eğim değerleri yüksek olan bir yerde kurulmuş. Hemen aşağıdan geçen dere yamaç dengesini bozuyor. Köyün büyük bir bölümü de eski bir heyelan içerisine yerleşmiş. Dönem dönem özellikle ilkbaharda kar erimeleriyle dolgun duruma gelen bu killi topraklarda bu tür kütle hareketleri meydana geliyor. Şimdi sadece bu kayan bölge değil karşı tarafta eski bir heyelan görülüyor ve seçiliyor. Köyün bu içerisinde bulunduğumuz bölge eski bir heyelan içerisinde. Zaten topuk kısmında aktivite azalmış. Hem aşağıdaki akarsuyun etkisiyle kilin etkisiyle bu kayma devam eder. Dönem dönem de yeniler. Daha güvenli bir yer seçilmesi, daha güvenli bir yere taşınması köyde yaşayan insanların can güvenliği açısından da önemli."
Köyde can ve mal kaybının yaşanmadığını ifade eden AFAD İl Müdürlüğü Jeofizik Mühendisi Serkan Dağdelen ise olası bir tehdit durumunda kurum olarak gereken yardımının yapılacağını söyledi. Şu an itibariyle köyde meydana gelen heyelanla ilgili izleme yaptıklarını ifade eden Dağdelen, "Biz İl Afet Acil Durum Müdürlüğü olarak düzenli olarak her yıl burada heyelanın ilerleyişini kontrol ediyoruz. Olası tehditleri sürekli takip ediyoruz. Buradaki mal ve can kaybı olmamasından dolayı sadece izleme yapıyoruz. İlerideki yıllarda olası bir tehdit durumunda köylü vatandaşımıza gerekli yardımları yapacağız" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği