Muzaffer Akyol’un masal dünyası İş Sanat Kibele Galerisi’nde

İş Sanat Kibele Galerisi, Türk resminin önde gelen isimlerinden Muzaffer Akyol’un 50 yılı aşan sanat yaşamını gözler önüne seren İrkildim Uyandım Bir Daha Uyumadım sergisine ev sahipliği yapıyor.

Muzaffer Akyol’un masal dünyası İş Sanat Kibele Galerisi’nde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.03.2015 - 18:14

Anadolu coğrafyasını konu edinen, toplumsal sorumluluğu sanatının merkezine alan, doğaya ve insana sonsuz sevgi besleyen Muzaffer Akyol’un 1960’lardan bu yana uzanan sanat serüvenine bakıldığında, Anadolu insanının mitolojik hikâyeleri ile beslenen ve bu hikâyeleri günümüz sorunları ile eşleştiren bir yanı olduğu fark ediliyor. Eserlerinde yer alan tanrıçalar, dilek ağaçları, şahmeranlar sadece geçmiş zamana ait izleri değil, bugünü de yansıtıyor.

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz şair ve siyasetçi Talat Sait Halman’ın “ressamlarımızın en edebi olanlarından” diye bahsettiği Akyol’un yapıtlarına koyduğu isimler de şiirsel ve mizahi ögelerle süslü; “Zeytin Ağacında Ebedi Aşk”, “İda Dağı’nın Sarı Kızı”, “Zemheri’de Çiçek Açan Zeytin Hanım” sanatçının eserlerine verdiği isimlerden birkaçı.

Narlar, kuşlar, selvi ağaçları, zeytin dalları, kediler, balıklar, kurbağalar bir doğa tutkunu olan Muzaffer Akyol’un resimlerinin vazgeçilmez unsurları arasında yer alıyor. Sanatçı, ortak bir yaşam alanı olarak ele aldığı doğayı bazen abartılı, bazen yalın bir üslupla kurgulayarak düş ve gerçek arasında köprü kuruyor.

Usta ressamın eserlerinin bir diğer önemli özelliği ise kullandığı canlı renkler... Akyol’un resimlerindeki renkler, kışkırtıcı, coşkulu ve etkileyici bir tonda izleyiciyi içine alıyor.

Daha güzel bir yaşama duyduğu özlemle aydınlık resimler üreten sanatçının seçkin eserlerinden oluşan bu sergi için bir de katalog hazırlandı. Metinlerini, serginin küratörlüğünü de üstlenen, Denizhan Özer’in kaleme aldığı kitap Ataol Behramoğlu, Selim İleri, Talat Sait Halman, Özdemir İnce, Tuncel Kurtiz gibi isimlerin ressamın eserlerine dair görüşleriyle zenginleşti.

Şair Ataol Behramoğlu’nun “Bedri Rahmilerden günümüze Karadenizimizin ışık ve renk dünyasının sanatımıza kazandırdığı seçkin ressamlardan” dediği Muzaffer Akyol’un retrospektif sergisi 6 Mart – 18 Nisan 2015 tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyaret edilebilir.

Sanatçı hakkında:

1945 yılında Trabzon’da doğan ressam Muzaffer Akyol, 1969 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim bölümüne girdi. Bugüne kadar yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açan ve karma sergilere katılan sanatçının 2010 yılında kızı Gaye Su Akyol ile hazırladığı “İki Kuşak Akyol” sergisi büyük ses getirdi. Üretiminin 16 yılına tanıklık eden Asmalımescit’teki atölyesini 2011 yılında müze-eve dönüştüren sanatçının eserleri çok sayıda özel koleksiyonda da yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler