Nalbantyan, 24 Kasım'da İstanbul'da

Cumhurbaşkanı Gül’ün “maç diplomasisi” çerçevesinde Erivan’a yaptığı ziyaret ve iki ülke Dışişleri Bakanları Ali Babacan ve Edward Nalbantyan’ın New York’ta gerçekleştirdiği kısa ikili görüşmenin ardından iki bakan, Pazartesi günü İstanbul’da biraraya gelecek.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 08:52
Abone Ol google-news

Ermenistan Dışişleri Bakanı, Edward Nalbantyan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Dönem Başkanı olarak Pazartesi günü İstanbul’daki KEİ Sekretaryası’nı ziyaret edecek. Ziyaret sırasında Ermenistan’ın 1 Kasım’da altı ay için üstlediği başkanlığın önceliklerini anlatacak olan Nalbantyan, ayrıca mevkidaşı Ali Babacan ile bir görüşme yapacak.

Babacan-Nalbantyan görüşmesi, Türkiye ve Ermenistan’ın ikili ilişkileri onarmak amacıyla geçtiğimiz aylarda başlatığı “açılım”ın geleceği açısından önem taşıdığı belirtiliyor. İki ülke diplomatları arasında bir süreden “gizlice” sürdürülen temasların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir ilke imza atarak dünya elemeleri çerçevesinde Erivan’da oynanan Ermenistan-Türkiye maçı vesilesiyle 6 Eylül’de Erivan’ı ziyaret etmişti. Bunun ardından Türkiye’nin girişimlerinin sonucunda 26 Eylül’de New York’ta Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları arasında gerçekleşen “üçlü toplantı” öncesi Ali Babacan ve Nalbantyan, kısa bir ikili görüşme de yapmıştı.

Öte yandan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Gül’ün daveti üzerine Türkiye’yi ziyaret edeceği söylentilerin yoğunlaştığı bir dönemde Ali Babacan, geçen hafta Nalbantyan’ın Türkiye ziyareti söz konusu olduğunu açıklamıştı. Edward Nalbantyan'ın da, geçen ay sonunda BBC Türkçe Servisi’ne yaptığı açıklamalarda ikili ilişkilerin normalleşmesinin önünde hiçbir engel bulunmadığını vurgularken "Türkiye ile barışmamızdan herkesin mutlu olduğunu söyleyemem. Ama iki ülke liderleri olarak sıra dışı kararlar almaya hazırız” demesi, dikkat çekmişti.

 

İstanbul görüşmesi

Pazartesi günü İstanbul’da yapılacak görüşmede iki ülke arasındaki yakınlaşma çabaları ele alınacak. New York’taki “üçlü toplantı”da da ele alınan, Türkiye’nin “Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu” önemli bir maddeyi oluşturacağı belirtilen görüşmede Gül ile Sarkisyan arasındaki ikinci bir buluşma olasılığının da gündeme gelmesi bekleniyor. İstanbul’daki görüşme, Moskova’da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri arasındaki zirve ve bunun sonucunda Karabağ sorununun “diyalog” ile çözümlenmesi ilkesini içeren deklarasyonun yayınlanmasının arkasında yapılacağı için ayrı bir önem kazandığı da ifade ediliyor.


Ermenistan'ın öncelikli talebi: Sınırın açılması

Nalbandian, BBC’ye açıklamalarında New York’taki “üçlü görüşme” ile ilgili olarak "Üç bakanın görüşmesi Sayın Babacan'ın fikriydi. Bunu Erivan'daki görüşmemiz sırasında, Türkiye'nin Kafkaslar Platformu önerisini tartışmak amacıyla dile getirdi. Ben de, 'Neden olmasın?' dedim. New York'taki görüşmede de sadece Kafkaslar Platformu'nu konuştuk” demişti. Aynı şöyleşide Nalbandian, "İlişkilerimizin normalleşmesinin önünde hiçbir gerçek engelin olduğunu düşünmüyorum. Öncelikle ilişkilerimizin normalleşmesini, diplomatik ilişki kurulmasını, sınırlarımızın açılmasını bekliyoruz. Ondan sonra da ikili ilişkilerdeki tüm sorunları görüşebilecek hükümetler arası komisyonun kurulmasından yanayız."

 

Rice, Sarkisyan ile görüştü

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandian’ın Türkiye ziyareti öncesi ABD’nin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına ile Karabağ sorunun çözme çabalarına destek veren ABD’nin Dışişleri Bakanı Rice ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasındaki görüşmenin, Rice’nin “girişimi” ile gerçekleştiği belirtildi. Ermenistan basını, Ermenistan Cumhurbaşkanlığı basın bürosuna dayanarak verdiği haberde görüşme sırasında “iki ülkeyi ilgilendiren konular”ın ele alındığını yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler