New York Times'dan 'açılım' yorumu

ABD'de New York Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt açılımı planı konusunda güçlü liderlik gösterdiğini yazdı.

Yayınlanma: 24.11.2009 - 22:03
Abone Ol google-news

Gazetenin başyazısında ''Türkiye'de hükümetin cesaret ve sağduyu göstererek, Kürtler'e haklar verilmesini içeren ve 40 binden fazla insanın yaşamına malolan'' terörü kesin olarak bitirme amacıyla Kürt açılımı planı hazırladığı bildirildi.

''Halen 12 bin civarında PKK militanı Irak'ın kuzeyinde saklansalar da, PKK'ye olan desteğin giderek azaldığı'' kaydedilen yazıda, yeni girişimin terör örgütü PKK'nin dağılmasını sağlamak üzere hazırlandığı belirtildi. TBMM'nin geçen yıl özel Kürtçe kurslarının açılmasını yasal duruma getirdiği ve Kürtçe ilk devlet televizyon kanalının kurulduğu hatırlatılan yazıda, TBMM'nin bugünlerde Kürtçe'nin tüm medya ve siyasal kampanyalarda kullanılmasına da izin veren yeni girişimi tartıştığı kaydedildi.

''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın demokratik açılım konusunda, milliyetçi siyasetçilerin şiddetli muhalefetine karşın güçlü liderlik gösterdiği'' belirtilen yazıda, ''Türkiye'nin laik Müslüman demokrasi olarak potansiyelini yerine getirmesi için milliyetçilerle mücadelenin sürdürülmesi, yeni siyasal ve ekonomik reformlar yapılması gerekmektedir'' ifadelerine de yer verildi.

Yorumda, ''Türkiye'yi demokratikleşme konusunda teşvik eden ABD ve diğer Batılı ülkelerin Başbakan Erdoğan'ı daha da ileri gitme konusunda cesaretlendirmeleri gerektiği, ama daha da önemlisi Avrupa'nın, Türkiye'ye demokrasisini güçlendirdiğinde AB'ye buyur edileceği mesajını açıkça vermesi gerektiği'' yorumunda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler