Not düştü dolar çıktı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors, Türkiye’nin yabancı para cinsi kredi notunu, bozulan mali disiplin ve yüksek seyreden enflasyonu gerekçe göstererek bir basamak düşürdü. Türkiye’nin notu BB- seviyesine çekildi. Notun düşmesiyle dolar/TL 4.17’ye yaklaşarak üç haftanın zirvesini gördü. Avro ise 5 lirayı aştı. Hükümet zamanlamaya dikkat çekerek karara tepki gösterdi.

Not düştü dolar çıktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.05.2018 - 14:00

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), Türkiye’nin yabancı para cinsi kredi notunu, bozulan mali disiplin ve yüksek seyreden enflasyonu gerekçe göstererek bir basamak düşürdü. Türkiye’nin kredi notu BB seviyesinden BBseviyesine çekildi ve notun görünümü durağan olarak belirlendi. Notun düşmesiyle TL, diğer gelişmekte olan ülke paralarından ayrışarak dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybederek üç haftanın zirvesini gördü. Avro 5 lirayı aştı, BİST 103 bin seviyesine indi.

S&P raporunda kredi notunun daha da düşürülmesine yol açabilecek unsurlar arasında dış finansman koşulları ve döviz kurunda daha fazla bozulma, özel sektörde kırılganlıkların artması ve hükümetin ekonomiyi desteklemek için kullandığı maliye politikası araçlarının mali pozisyonda daha fazla bozulmaya yol açması sayıldı.

Açıklamada, “Notun düşürülmesi, krediye bağımlı büyüyen ve aşırı ısınan ekonomide sert iniş riskine işaret ediyor” denildi.

2017’de yüzde 7.4 büyüyen Türkiye ekonomisi için S&P’den “Özel sektörden sıkıntı sinyalleri gelmeye başlamış durumda. Ülkeden sermaye çıkışı ve TL’nin değer kaybetmeye devam etmesi bu trendi hızlandırabilir” denildi. Raporda, “Not indirimi bozulan enflasyon görünümü ve Merkez Bankası’nın son geç likidite penceresi faiz artırımına rağmen kurdaki uzun vadeli değer kaybı ve oynaklık hakkındaki endişemizden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bozulan dış pozisyon ve yurtdışından borçlu özel sektörde artan sıkıntılar hakkındaki endişemizi yansıtmaktadır” ifadesi kullanıldı.

Raporda, Merkez Bankası’nın enflasyonu yüzde 5 hedefine indirmesi, ülkenin dış pozisyonunun güçlenmesi ve cari açığın azalması halinde ise kredi notunun yükseltilebileceği belirtildi.

S&P: seçim leilgisi yok

Hükümet kanadından ‘not indiriminin zamanlaması manidar’ açıklamalarına S&P’den yanıt geçikmedi. S&P Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’nin notunu indirme kararının seçimle ilgisi olmadığını söyledi.

BENZERLERİNİN EN KÖTÜSÜ

Kuruluşların verdikleri notlara bakıldığında Türkiye, yine gelişen ülkeler arasında, benzerlerinden negatif ayrışarak en altta yer aldı. S&P şubatta kredi notu derecelendirmesi yayımlamış, notu teyit etmiş görünümü negatifte tutmuştu. Moody’s ise 8 Mart’ta Türkiye’nin kurumsal yapısındaki güç kaybı ve dış şokların yarattığı artan riskleri gerekçe göstererek Ba1 olan kredi notunu Ba2’ye düşürerek, görünümünü “negatiften” “durağana” çevirmişti.

Şimşek ve Ağbal’dan eleştiri

Hükümet yetkilileri yaptıkları değerlendirmede gözden geçirme takvimi dışında seçim öncesinde gelen not indiriminin zamanlamasına dikkat çekti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “S&P’nin yaptığı açıklamanın zamanlanması ilginç... 24 Haziran’da seçim iradesi oluşturulmuş tüm partiler mutabakata varmış. Bu ortamda TCMB, ileriye dönük sıkılaştıracağı açıklamasını yapmış. Orta ve uzun vadede ekonominin dayanıklılığının artırılması, rekabetçiliğin artırılması tedbirlerini belirledik, yapıyoruz, yapacağız” dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “S&P kararının zamanlaması oldukça manidar!” diyerek, “S&P, daha önce Türkiye’nin kredi notunu ağustosta gözden geçirmeyi planlanmıştı. Açıkça bu kararın öne alındığı görülüyor.

Türk ekonomisine bir kötü haber daha

Mehmet Şimşek, S&P'nin not indirimin kararını değerlendirdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon