Nükleersiz bölge İsrail engeline takıldı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) ev sahipliğinde bugün Viyana'da başlayan, "Ortadoğu'da nükleer silahlardan arınmış bölge kurulması" forumunun ilk oturumunda "İsrail engeli" aşılamadı.

Yayınlanma: 21.11.2011 - 21:25
Abone Ol google-news

Suriye, Lübnan ve Arap ülkelerinin sözcülüğünü üstlenen Kuveyt'in, İsrail'e yaptıkları, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) taraf olması ve nükleer tesislerini UAEK denetimine açması çağrıları sonuçsuz kaldı.

Toplantıdaki İsrail heyeti başkanı ve Atom Enerjisi Komisyonu Başkan Yardımcısı David Daniel, "Bölgede önce barışın kurulması gerektiğini" savunarak, "Barış ortamı sağlandıktan sonra nükleer silahlardan arınmış bölgelerin görüşülebileceğini" söyledi.
Güney Afrika, Karayipler, Orta Asya, Brezilya ve Arjantin'de daha önce oluşturulmuş nükleer silahlardan arınmış bölgelerden verilen örneklere de İsrail temsilcisi, "Nükleer silah sahibi olduğunu" beyan etmekten kaçınarak, "Her bölgeye aynı şeyler uygulayamayız. Bölgenin (Ortadoğu) kendi öncelikleri var. Nükleer silahsızlanma dışarıdan empoze edilemez. Bölgede koşullar uygun hale gelmeden nükleer silahlardan arınmış bölgeler kurulamaz" diye konuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) 2009 yılı genel kurulunda, "İsrail'in nükleer yetenekleri" konulu bir karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edilmesine rağmen İsrail yönetimi, NPT antlaşmasına taraf olmamakta ve nükleer tesislerini de UAEK denetimlerine açmamakta ısrar ediyor.

Bu arada bugün başlayan Ortadoğu'da nükleer silahlardan arınmış bölge kurulması konulu foruma, UAEK ve Başkan Yukiya Amano'nun tutumunu protesto eden İran katılmadı.

İran'ın UAEK nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, UAEK Başkanı Amano'nun ülkesinin nükleer programına ilişkin "gerçek dışı bilgilerle rapor hazırladığını ve geçen hafta gerçekleşen yönetim kurulu toplantısında ülkesi aleyhine yeni bir karar tasarısının kabul edilmesine vesile olduğu için toplantıyı protesto ederek katılmadıklarını" bildirdi.

Toplantıya Türkiye de Dışişleri Bakanlığı Nükleer Silahların Kontrolü ve Silahsızlanma Dairesinden bir heyetle katılıyor. Kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başlayan Ortadoğu'da nükleer silahlardan arınmış bölgeler kurulması konulu forum yarın da devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler