O da bilmiyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'yi kültürel özellikleriyle ön plana çıkan bir toprak parçası olarak tanıtmaya çalıştıklarını, ancak çirkin yapılaşmanın üstesinden nasıl gelineceğini bilemediğini söyledi.

Yayınlanma: 07.10.2011 - 16:58
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in Tire ilçesinde gerçekleştirdiği bir dizi program kapsamında, ilçede Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan ve geçen yıl tamamlanarak hizmete giren Atatürk Kültür Merkezi için Tire Belediyesi tarafından düzenlenen açılış törenine katıldı.

Kültür merkezinin geçen yıldan bu yana hizmette olduğunu ve bu nedenle açılış için değil, inceleme için geldiğini ifade eden Günay, ilçedeki yapılaşma konusunda üzüntülerini belirtti.

Günay, Tire'yi gezerken büyük üzüntü duyduğunu, hiçbir karakteri olmayan beton yapıların Türkiye'nin tüm şehirlerinde olduğu gibi Tire'de de önemli bir sorun olarak görüldüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:
''İşimiz zor. Bir ahtapot gibi 1950 ve 1980 sonrasının hiçbir karakteri, mimari özelliği olmayan yapıları Türkiye'nin her tarafını sarmış durumda. Tarihimize, doğamıza sahip çıkmaya Türkiye'yi kültür özellikleriyle öne çıkan bir toprak parçası olarak tanıtmaya çalışıyoruz, ama bu çirkin yapılaşmanın üstesinden nasıl geleceğiz; bunu bilemiyorum. Çünkü bir şey yaptıktan sonra ondan kurtulmak zor. Bunun bedeli var. Şehir içinde bazı yapılar var. Çok ortaklı hale gelmiş, alıp imar etmek mümkün değil. Devasa yapılar yapılmış.
Necippaşa Kütüphanesi zarif bir mücevher gibi bir de çevresindeki yapıların arsızlığına bakın. Bu, İstanbul'da da Karadeniz'de de Akdeniz'de de böyle. Belediye başkanlarımızdan, şehirleri yönetenlerden rica ediyorum, bundan sonra hiç olmazsa zararın bir yerinden artık dönelim. Şehirlerin imarına, estetiğine ve statiğine dikkat edelim. Tarihimize daha fazla sahip çıkmaya çalışalım.''


İzmir'de kültür turizmi zenginleştirilecek

Günay, AKP İzmir milletvekilleri Ali Aşlık ve İlknur Denizli'nin kendisine eşlik ettiği Tire programı kapsamında Kaymakam Hüseyin Ergi'yi de makamında ziyaret etti.

Ziyarette yaptığı konuşmada, Tire'nin, Selçuklu'dan önce de Aydınoğulları Beyliği'nin merkezi olduğunu ve ilçede çok sayıda imaret, ibadethane gibi çok sayıda sivil mimarlık örneklerine ev sahipliği yaptığını ifade eden Günay, ilçede 400'ü aşkın tescilli kültürel varlık bulunduğunu, belediye tarafından 40'a yakın eserin ayağa kaldırılması için proje yapıldığını kaydetti.

Günay, gelecekte Tire'ye, Türkiye ve dünyadan çok daha yüksek bir ilginin olacağını dile getirerek, ''İzmir turizmini bir kültür turizmi sunumuyla zenginleştirmek istiyoruz. İzmir sadece Çeşme ve Alaçatı'da denize girilecek bir yöre değil, onun ötesinde hem ören yerleri itibarıyla hem Selçuklu Osmanlı dönemi varlıkları itibarıyla çok zengin bir bölge'' dedi.

Bakan Günay, daha sonra Kent Müzesi, Paşa Cami, Tire El Sanatları Çarşısı, Necippaşa Kütüphanesi, İbn-i Melek Türbesi, Aydınoğlu Süleyman Şah Türbesi, Atatürk Kültür Merkezi ve Tire Belediyesini ziyaret etti.

Paşa Camisi'nde tarihi yapıyı inceleyerek cemaatle sohbet eden Günay, Tire El Sanatları Çarşısı'nı ziyareti sırasında, yapılan yol ve kaldırım çalışmalarını beğenmediğini söyledi. Günay, tescilli binaların üzerine branda ve saçaklar asılmasını da eleştirerek, bu konuda acilen bir çalışma yapılmasını istediğini belirtti.

Çarşı içinde semerci ve keçeci dükkanlarına giren Günay, esnaftan bilgi aldı. Necippaşa Kütüphanesi ziyareti sırasında da aralarında el yazması eserlerin de bulunduğu 3 bin tarihi kitabı bünyesinde barındıran kütüphanenin iklimlendirme sisteminin bulunmadığını öğrenen Günay, Tire'nin hazinesi olarak görülen kitapların daha iyi bir binada saklanması konusunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ziyaretleri sırasında belediye tarafından yıktırılan bir binanın yerine ne yaptırılacağını soran Günay, Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'in, otopark üzerine dükkanların olduğu bir yapı yapılacağını söylemesi üzerine, otoparkın üzerine bir park yapılmasının kentin ihtiyaçları açısından daha doğru olacağını, bu nedenle planın değiştirilmesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler