Obama: İlişkimiz zehirlendi!

Hükümetin yolsuzluk operasyonunun arkasında ABD’nin olduğunu ima etmesi ve bu yöndeki haberler üzerine ABD’nin tepkisini hafta içerisinde Türkiye’ye ilettiği öğrenildi.

Yayınlanma: 21.12.2013 - 21:50
Abone Ol google-news

İletilen mesajda, ilişkilerin zehirlendiği ve geleceğinin tehlikeye atıldığı uyarısı yapıldı. Bu diplomatik girişim “yönetim adına” yani ABD Başkanı Barack Obama adına iletildi.

ABD yönetimi adına, Washington’ın ABD Hazine Müsteşarı David Cohen’in Türkiye ziyaretinin ve ABD Büyükelçisi Francois Ricciardone’nin isimlerinin yolsuzluk operasyonu ile ilişkilendirilmesi üzerine yapılan girişimde şu mesajlar verildi:

“Cohen ve Ricciardone üzerinden yürütülen kampanyalardan rahatsızız. Bu şahsi bir mesaj değil, ABD yönetiminin mesajıdır. Bizi iç işlerinize karıştırmayın. Bu tür açıklamalarla Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin zehirlenmesinden ciddi endişe duyuyoruz. İlişkilerimizi tehlikeye atacak açıklamalardan kaçınılmasını bekliyoruz.”

Ardından da duyulan rahatsızlığın daha üst düzeyde hükümete iletilme talebi aktarıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da önceki gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonla görüştü ancak bu görüşmede Türkiye’deki yolsuzluk operasyonu ele alınmadı. Türk diplomatik kaynaklar, ABD ile rutin görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Telefon görüşmesinde ele alınmadı. Bu aşamada ABD büyükelçisine yönelik bir tepki beklemiyoruz. Ancak Başbakan’ın sözlerinin ardından Bakan Bey bir talimat verirse böyle bir girişim olabilir. Bu aşamada planlanan bir görüşme yok” bilgisini verdi.

Toplantı yapılmadı!

Yeni Şafak, Star, Akit ve Akşam gazetelerinin manşetinde yer alan ve ABD Büyükelçisi Ricciardone’nin 17 Aralık günü AB Büyükelçileri ile bir araya geldiği ve burada “Bir imparatorluğun çöküşünü izliyoruz” dediği öne sürülen toplantının yapılmadığı da ortaya çıktı. ABD Büyükelçisi Ricciardone söz konusu toplantıyı Twitter’dan yalanladı:

“ABD’nin, devam eden yolsuzluk operasyonuyla hiçbir şekilde ilgisi yoktur. ABD ve Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliği iki ülke için de hayati öneme sahiptir. Hiç kimse ABD-Türkiye ilişkilerini asılsız iddialarla tehlikeye atmamalıdır. Böyle bir toplantı yapılmadığı gibi, haberlerde ortaya atılan iddiaların tümü tamamen yalan ve iftiradır.”

Ricciardone ile ilgili haberlerde “istenmeyen adam” ilan edileceği öne sürülürken, Başbakan Erdoğan da dün yaptığı konuşmada “Ülkemizde tutmak zorunda değiliz” yönündeki açıklamasıyla benzer sinyaller verdi.

‘Emir büyük yerden’

Söz konusu gazetetelerde Ricciardone’ye atfedilerek yer alan iddiaların yayınlanmadan önce diplomatik kaynaklara sorulduğu ve ABD ve AB tarafının da bu iddiaların yalanladığı öğrenildi. Ricciardone’nin, “Son 15-20 günlük süreçte AB büyükelçileriyle özel bir görüşmesinin olmadığı” belirtildi. Kaynaklar, “Ne konutta ne de elçilikte böyle bir görüşme olmadı. Kısa süreli katıldığı birkaç resepsiyon vardı ama toplu bir görüşmesi söz konusu değil. Tamamen hayal ürünü” diyerek söz konusu randevuyu yalanladı. Ancak söz konusu gazetelerin muhabirlerine önceki gün verilen bu bilgilere karşın bir gazete yöneticisinin, “Biz bu haberi yazacağız. Emir büyük yerden” dediği öğrenildi. Ardından da yalanlanacağı bilinmesine karşın haberler gazetede yer aldı.

'YOLSUZLUK OPERASYONU'NA ORANTISIZ ZEKA

Asıl sorun Kılıçdaroğlu

Öte yandan diplomatik kulislerde Ricciardone’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yolsuzluk operasyonunun başladığı gün, 17 Aralık’ta yaptığı görüşmenin rahatsızlık yarattığı konuşuluyor. Obama’nın, Erdoğan’a yönelik tavır almasının ardından Kılıçdaroğlu’nun ABD ziyaretine işaret eden kaynaklar, “Operasyonla aynı gün görüşme yapılması hükümette kuşkulara yol açtı. Oysa önceden planlanan bir görüşmeydi” bilgisini paylaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler