Öğretim üyeleri performans sistemini protesto etti
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlanacak olan performans sistemini protesto etti.
ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde toplanan öğretim üyeleri, sessiz bir şekilde rektörlüğün yanındaki alana kadar yürüdü. Öğretim üyeleri adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Prof. Dr. Abdullah Tuli, tıp fakültelerine bağlı hastanelerin öncelikle eğitim ve araştırma amacına hizmet etmek için kurulduklarını söyledi.
Bu ilkenin göz ardı edilerek, yapılan değişiklikler sonucunda bugünden itibaren üniversite hastanelerinde bakılan hasta sayısına dayalı bir performans değerlendirme düzenine geçildiğini belirten Prof. Dr. Tuli, şunları kaydetti: ''Bu yeni düzenleme, eğitim, araştırma ve hizmetin birlikte yürütüldüğü, tanısı ve tedavisi zor hastaların bakıldığı, özerk ve akademik kurumlar olan üniversite hastanelerinin asıl amacı sağlık hizmeti sunmak olan Sağlık Bakanlığına bağlı hizmet hastanelerine dönüştürülmesi ve akademik yapılanmasının üniversitelerden bir yüksekokul konumuna getirilmesine neden olacaktır. Tüm bu gelişmeler, tıp fakültelerinin varlıklarını sürdürebilmek için sadece sağlık hizmeti üretmek zorunda kalmasına, eğitim ve araştırmanın mesai saatleri dışında sürdürülebilen etkinlikler olarak görülmesine neden olacak. Sonuçta alt yapısı oluşturulmadan açılan yeni tıp fakülteleri ve artırılan öğrenci kontenjanlarıyla birlikte tıp eğitimini çöküşe götürecek, iyi hekim yetişmesini ve hastaların nitelikli sağlık hizmeti almasını engelleyecektir.''
Prof. Dr. Tuli, bu sistemle tıp eğitimi ve araştırmanın onarılamayacak ölçüde etkileneceğine ve halka sunulan nitelikli sağlık hizmetinin sürdürülemez hale geleceğine inandıklarını sözlerine ekledi. Grup daha sonra üniversite hastanelerinde uygulanması planlanan performans sistemini alkışlarla protesto ederek dağıldı.
YÖK'te performans protestosu
Tıp fakültelerinde görevli öğretim elemanları, üniversite hastanelerinde bugün yürürlüğe giren performans sistemini Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Bilkent'teki binası önünde protesto etti. Başkent Ankara'da tıp fakültelerinde görevli öğretim elemanları, Sağlık Bakanlığı tarafından üniversite hastanelerinde bugün yürürlüğe performans sistemini protesto etmek amacıyla YÖK önünde bir araya geldi. Öğretim elemanları, ellerinde ''Performansı reddediyoruz'', ''Holding değil tıp fakültesi'', ''Hastalarımız sayı değil insandır'' yazılı dövizleri taşıdılar, ''performansa alet olmayacağız'' sloganları attılar.
Türkiye Tıp Fakülteleri Öğretim Üyeleri Girişimi adına basın açıklaması yapan Prof. Dr. Aylin Uluşahin, performans sisteminin yanlışlığına dikkati çekerek, bunun tıp fakültelerinde olmasının ise iki kere yanlış olduğunu öne sürdü. Uluşahin, bu sistemle hekimlerin, tanısı, tedavisi zaman alan hastalardan kaçınmaya zorlandığını ifade ederek, hekimlerin bunun yerine daha çok hastaya bakmaya yöneltildiğini savundu. Sistemin, tanı ve tedavisi gereksiz girişimleri artırdığını iddia eden Uluşahin, hekimin kolayca teşhis edilebilecek hastalıklar çok sayıda tetkik istemek zorunda kalacağını ileri sürdü.
Bu sistemin niteliği değil niceliğe değer verdiğini ifade eden Uluşahin, şöyle devam etti:
''Sağlığa ayrılan kısıtlı bütçe, her yıl artmakta olan harcamaları karşılamaya yetmez. SGK, hızla artan sağlık harcamalarını önünün alabilmek için, global bütçe uygulamasına geçmiştir. Bu uygulamanın üniversite hastanelerini finansal yönden daha da güç duruma sokması kaçınılmazdır. Yönetsel hiçbir faaliyet olmasa dahi, bu SGK tarifeleriyle, bu sabit bütçeleriyle üniversite hastanelerinin zarar etmesi kaçınılmazdır. YÖK'ü ilgili bakanlıkları üniversitelerde performans uygulamaları üzerine çalışmak yerine, üniversitelerin temel bileşenlerinden olan öğretim üyelerinin değerlendirmelerini dikkate almalarını talep ediyoruz.'' Grup, basın açıklamasının ardından performans sistemi uygulamasını alkışlarla protesto ederek dağıldı.
Samsun Akademik Elemanlar Yönetim Kurulu Başkanı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Samsun Akademik Elemanlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Çelik, ''Performans sistemine geçiş, üniversite hastanelerinin devlet hastanelerine dönüşmesine neden olacaktır'' dedi. OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde toplanan bir grup öğretim üyesi, Sağlık Bakanlığı'nın üniversite hastanelerinde ''bakılan hasta sayısına dayalı performans sistemine'' geçişini protesto etmek için eylem yaptı. Dekanlık önünde basın açıklaması yapmak isteyen gruba, Rektörlük izin vermeyince öğretim üyeleri yaklaşık 500 metre mesafedeki Tahsin Tuncalı Gençlik Merkezi'ne yürüyerek açıklamayı burada yaptı.
Öğretim üyeleri adına açıklama yapan Çelik, ''Performans sistemine geçiş, üniversite hastanelerinin devlet hastanelerine dönüşmesine neden olacaktır. Oysa üniversite hastaneleri, eğitim, araştırma hizmetinin birlikte yürütüldüğü, özellikle özel ve devlet hastanelerinin bakamadığı, tanı ve tedavisi zor hastaların tedavilerinin yapıldığı üst sağlık kuruluşlarıdır'' dedi. Açıklamanın ardından öğretim üyeleri sessizce dağıldı.
İÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri
Sağlık Bakanlığı tarafından üniversite hastanelerinde uygulamaya konulan performans sistemi, İstanbul ve Isparta'da protesto edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa İstanbul Tıp fakültelerinden öğretim üyesi bir grup, İÜ'nün Beyazıt Yerleşkesi'nin ön kapısı önünde toplandı. Burada grup adına bir konuşma yapan İÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Tükel, üniversitelerde performans sistemi uygulamasının, eğitim ve araştırmanın birlikte yürütüldüğü üniversite için yıkım anlamı taşıdığını, üniversite dendiğinde tıp, uzmanlık eğitimi, araştırma, nitelikli sağlık hizmeti sunumunu ve bu hizmetlerin sunulduğu akademik ortamı anladıklarını savundu.
Prof. Dr. Tükel, performans sisteminin getirilmesiyle bütün akademik özerk üniversite anlayışının ortadan kalktığını ifade ederek, ''Bu süreç bizi olumsuz yönlere götürecektir. Sağlık Bakanlığının açıklamalarında yer aldığı gibi Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinin birleştirildiğini göreceğiz. Üniversitelerde hizmet ağırlıklı sadece niceliği ön plana çıkartan bir uygulama öne geçecektir'' dedi. ''Tıp fakültelerinin, öğrenci kontenjanları hızla arttırılıyor. Tıp eğitiminin niteliği Türkiye'de giderek düşüyor ve uzmanlık eğitimi gerektiği ölçülerde verilemiyor'' diye konuşan Prof. Dr. Tükel, üniversitelerin performans sistemine geçirilmesiyle birlikte bu sürecin daha da hızlanacağını öne sürdü.
Prof. Dr. Tükel, tıp fakülteleri öğretim üyeleri olarak, hastanelerde dayatılmak istendiğini ileri sürdüğü performans sistemiyle tıp eğitimi ve araştırmanın, nitelikli hizmetin onarılamayacak ölçüde bozulacağını ve sürdürülemeyeceğini söyledi. Bu açıklama ile ilgili olarak yaklaşık 600 imza topladıklarına da değinen Prof. Dr. Tükel, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ile görüştüklerini, taleplerini ilettiklerini ve performans sistemine karşı olmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Bir gazetecinin, ''Her üniversitenin kendi yapısına göre performans sistemi belirlenecek. Yunus Söylet'in bu konu hakkında bir teklifi oldu mu?'' sorusuna Prof. Dr. Tükel, ''30 Ocakta performans sistemine geçildi. Fakat şu ana kadar bir yönetmelik çıkarılmadı. Kimse bilmiyor. Bütün üniversiteleri mi kapsar? Tek tek üniversiteler mi uygular? Bu aşamada bile çıkarılması yasal olarak zorunlu yönetmelik çıkartılmamış durumdadır. Bu konuya YÖK'ün ve Bakanlığın bakış açısını gösterir niteliktedir'' karşılığını verdi.
Prof. Dr. Tükel, ''İş bırakmak gündeme gelir mi?'' sorusu üzerine de ''Öğretim üyeleri adına istifa konusunu konuşamayız. Kimse istifayı gündeme getirmedi. Biz üniversitelerde kalmayı buralarda nitelikli hizmet eğitim ve araştırma olan görevlerimizi sürdürmeyi öne çıkarıyoruz'' dedi.
SDÜ Tıp Fakültesi'nde iş bırakma eylemi
Öte yandan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde performans sistemini protesto etmek amacıyla düzenlenen ''iş bırakma'' eylemine yüzde 20'lik bir katılım oldu. Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Tam Gün Yasası uygulaması kapsamında performans sistemine geçilmesini protesto etmek amacıyla SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde kadın doğum, plastik cerrahi, çocuk hastalıkları ve dahiliye bölümlerinde sabah saatlerinde hasta bakılmadı. Muayene için gelen hastalara saat 13.30'da gelmeleri söylendi.
Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. İlker Büyükyavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tam Gün Yasası uygulaması kapsamında üniversitelerde performans sistemine geçildiğini ve bu uygulamanın hem hastalar hem de hekimler açısından yararlı olmadığını ifade etti. Tam gün uygulaması ile ilgili herhangi bir sıkıntılarının olmadığını ve buna karşı olmadıklarını dile getiren Prof. Dr. Büyükyavuz, performans sisteminin ise üniversitelerde eğitimi sekteye uğratacağını savundu. Sağlığın hiçbir şekilde para ile ölçülemeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Büyükyavuz, ''Hastalar puanlarla ölçülemez. Bundan dolayı performans sistemine karşıyız. Performans sistemini protesto etmek için bugün iş bırakma eylemini gerçekleştiriyoruz'' dedi.
Prof. Dr. Büyükyavuz, İş bırakma eyleminin hastaları mağdur etme eylemi olmadığını vurguladı. Acil hizmetlerin, önceden planlanan ameliyatların yapılmasına devam edildiğini söyleyen Büyükyavuz, sadece kontrol amaçlı gelen hastalara bakılmadığını aktardı. Ancak hastanede yüzde 80'lik bir bölümde hasta bakımlarının devam ettiğini ve ''iş bırakma'' eylemine yüzde 20'lik bir katılım sağlandığını dile getiren Büyükyavuz, ''Katılımın az olması yönetim tarafından hastane içerisinde çok ciddi bir çalışma başlatılmasından kaynaklandı. Nasıl ki biz eylem için hekimlerle, asistanlarla görüştüysek, hastane yöneticileri de eylemin yapılmaması yönünde görüşmeler yaptılar'' diye konuştu.
Eylemin yüzde 10'luk kısmının doktorları ama yüzde 90'lık kısmının vatandaşı ilgilendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Büyükyavuz, iş bırakma eyleminin sadece doktorların mağduriyeti ile alakalı olmadığını ifade etti. Performans sisteminin doktorlar kadar hastaları da olumsuz etkileyeceğini ifade eden Büyükyavuz, ''Halkımız için iş bırakıyoruz. Sizin için, sizin geleceğiniz için iş bırakıyoruz. Performans sistemi sizi üzecek bunun için iş bırakıyoruz. Sizlere daha iyi eğitimli ve verimli hekimler yetiştirmek için iş bırakıyoruz. Bilimsel araştırmaları yapıp, daha iyi sonuçlar elde etmek için iş bırakıyoruz. Performans sitemi maalesef halkımızın sağlığını gelecekte çok ciddi tehdit altında tutacak'' dedi. Büyükyavuz, ''iş bırakma'' eylemi kapsamında hiçbir hastanın da mağdur edilmediğini sözlerine ekledi.
SDÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Kutluhan
SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tabip Odası'nın ülke genelindeki üniversite hastanelerinde uyguladığı ''iş bırakma'' eylemine SDÜ'den ciddi bir oranda katılım olmadığını söyledi. Tabip Odası'nın bugünkü eylemini hoş karşılamadıklarını da söyleyen Prof. Dr. Kutluhan, ''Doktorların haklarını savunmak adına basın bildirisi yayınlanabilir, gösteriler yapılabilir buna son derece saygılıyım, bu demokratik bir girişimdir. Fakat (iş bırakıyoruz) cümlesi altında hastalara bakılmaması, gelen hastaların poliklinikten geri çevrilmesi, tekrar yarın gelin denilmesi gibi duruma tamamen karşıyım'' diye konuştu.
Hastaların mağdur edilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kutluhan, doktorlar mağdur oluyorlar diye hastalarını da mağdur etmemeleri gerektiğini belirtti. ''İş bırakma'' eylemi kapsamında hastanede hastaların mağdur olmaması yönünde gerekli tedbirleri aldıklarını ve hekimlerle konuştuklarını ifade eden Prof. Dr. Kutluhan, hastanede hasta muayenelerinin devam ettiğini ve hastaların mağdur edilmediğini söyledi.
Başhekimliğe gelen herhangi bir şikayetin de olmadığını aktaran Prof. Dr. Kutluhan, sözlerini şöyle tamamladı: ''Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık ama hastaya bakmama gibi bir durum netleşirse yasal bir işlem yaparız. Eylemlerin mesai saatleri dışında, hafta sonu tatillerinde yapılması daha yakışıklı, daha şık olabilirdi. Biz eylem yapıyoruz ve (işi bırakıyoruz) demek sağlık çalışanına uymayan bir durum. Zaten sağlıkta hiç bir zaman iş bırakılmaz.''
PAÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, üniversite hastanelerinde bugünden itibaren uygulanmaya başlanan performans sistemini protesto etti. PAÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, ''performans sistemini'' protesto etmek amacıyla üniversiteye bağlı Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Adıgüzel, eylemci öğretim üyeleri adına yaptığı açıklamada, tıp fakültesi hastanelerinin bu uygulamayla tam bir ticari işletme haline dönüşeceğini ileri sürdü.
Uygulamanın iddia edildiği gibi ne hasta, ne öğrenci, ne asistan, ne de öğretim üyesine olumlu bir katkı sağlamayacağını savunan Prof. Dr. Adıgüzel, şöyle konuştu: ''Tam Gün Yasası ile niteliğe değil niceliğe değer vermektedir. Performansa göre ücret, tıbbi uygulamaların bilimsel, doğru ve nitelikli olmalarına hiç bakılmaksızın sadece sayısına göre değerlendirilmesidir. Çünkü, tıbbi tanı ve tedavi yaklaşımlarını parasına göre sınıflamaktadır. Performans uygulamasında bütün tıbbi işlemler hastaya sağladığı faydaya göre değil, getirdiği paraya göre değerlendirilmektedir. Ortada dolaşan taslaktaki puanlara bakılacak olursa, örneğin bir hastanın kalbindeki tümörü ameliyat eden hekim 2 bin puan alırken, kalbi duran bir hastayı yeniden canlandırıma işlemi için 200 puan veriliyor.''
Prof. Dr. Adıgüzel, Nobel ödülüne bile 4 bin puan belirlendiğini ifade ederek, ''Bu puanlar neye göre hesaplanmaktadır? Hangi işlemin hasta veya toplum sağlığı açısından daha değerli olduğunun hesabı yapılabilir mi?'' sorusunu yöneltti. Öğretim üyeleri, açıklamanın ardından dağıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği