"Olumlu ve yapıcı bir görüşme yaptık"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile olumlu ve yapıcı bir görüşme yaptıklarını söyledi. Bağış, ''Yunanistan'da son seçimlerden sonra oluşan yeni ve güçlü hükümetin Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği için beklentileri arttırdığını'' söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.11.2009 - 17:40

Uluslararası Karadeniz Etütleri Merkezi'nde bir konferans vermek ve siyasi temaslarda bulunmak üzere bu sabah Atina'ya gelen Bağış, görüşmelerine ilişkin demeç verdi.

"Sayın Papandreu'ya Başbakanımızın selamlarını getirdim ve onun da selamlarını götürüyorum" diyen Bağış, "Görüşmede, iki yapıcı başbakanın bir araya gelmesinin zamanlamasının önemli olduğu değerlendirmesini yaptık. Sayın Başbakanımızın sayın Papandreu'ya gönderdiği mektupta gündeme gelen konular, Kıbrıs, yasa dışı göçle mücadele, azınlık meseleleri, Türkiye'nin AB üyeliği süreci konularında yapıcı bir görüşme yaptık. Kendisi de en kısa zamanda sayın Başbakanımıza cevabi mektubunu göndereceği bilgisini benimle paylaştı" diye konuştu.

Papandreu ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Druças ile çalışma yemeğinde bir araya geldiklerini kaydeden Bağış, Druças ile görüşmelerinde, Başbakan Papandreu ile ele aldıkları konuları daha detaylı değerlendirme fırsatı bulduklarını belirtti.

Eski Dışişleri Bakanı ve anamuhalefet partisi Yeni Demokrasi'nin genel başkan adayı Dora Bakoyanni ile yaptıkları görüşme hakkında da bilgi veren Bağış, bu görüşmenin de son derece olumlu ve yapıcı geçtiğini söyledi.

"Ümit ediyoruz ki, bu ziyaretler ve aralık başında Dışişleri Bakanımızın yapacağı ziyaret, daha sonra Sayın Başbakanımızın yapacağı ziyaret çerçevesi için önemli adımları teşkil edecektir" diyen Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin henüz kesin tarih olmadığını da belirtti.

 

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Uluslararası Karadeniz Etüdleri Merkezi'nde ''Türkiye'nin üyeliği: Daha güçlü AB'' başlıklı bir konferans veren Egemen Bağış, Türk-Yunan ilişkileri, Türkiye'nin AB süreci, yasadışı göç, Türkiye'nin reform süreci ve Kıbrıs konusuna değindi.
Türkiye ve Yunanistan'daki güçlü hükümetlerden yararlanarak iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem açmak için birlikte çalışılabileceğini belirten Bağış, bunu başarabilmek için Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun vizyon ve deneyiminin önemli bir değer olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin tüm konuları açık kalple tartışmaya hazır olduğunu belirten Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu anlayış çerçevesinde Papandreu'ya bir mektup gönderdiğini kaydetti.

Erdoğan'ın mektubunda, iki hükümetin birlikte çalışmaları ve çabalarını ortak bir hedefe yöneltmeleri durumunda Doğu Akdeniz'de bir işbirliği, refah ve istikrar bölgesi yaratılabileceğine ilişkin samimi inancını dile getirdiğini ifade eden Bağış, ''Bunun yanısıra Başbakan Erdoğan, diğer bazı komşularla ilişkilerin geliştirilmesinde yararlı olduğu kanıtlanmış, Türkiye ile Yunanistan arasında bir Yüksek Düzey İşbirliği Konseyi kurulması önerisi getirdi. Türk ve Yunan halkları şüphesiz böyle stratejik bir vizyondan büyük yararlar sağlayacaklardır. Bunun başarılabilmesi için yüksek düzeyde ziyaretlerin devamı önem taşımaktadır'' dedi.

Bağış ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın mektubunda Kıbrıs, azınlıklar, yasadışı göç ve Türkiye-AB ilişkileri konularının da yer aldığını söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin 3.5 milyar Avro, Yunanistan'ın Türkiye'ye yaptığı doğrudan yatırımın ise 7 Milyar Avro'ya ulaştığını belirten Bağış, enerji, turizm ve taşımacılığı yeni fırsatlar sunan önemli stratejik sektörler olarak tanımladı.

Geçen yıl Türkiye'yi ziyaret eden Yunanlı turist sayısının 550 bini aştığını, Türkiye'den gelenlerin sayısının ise 350 bini bulduğunu hatırlatan Bağış, iki ülke arasındaki uçuş sayısının 14'ten 31'e çıkarıldığını da belirterek, ''İstanbul'dan Atina'ya uçmak, Antalya'ya uçmaktan daha kolay oldu'' diye konuştu.

Türkiye'nin AB sürecine de değinen Bağış, ''Sorunun değil çözümün bir parçası olmak istiyoruz'' diyerek, Türkiye'nin AB üyeliğinin bir kazan-kazan durumu olduğunu söyledi.
Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa Konseyi, NATO, OECD, G-20 ve İslam Konferansı Örgütü'ne üye, Balkanlar, Karadeniz, Akdeniz'de olan eşsiz konumda bir ülke olduğunu vurgulayan Bağış, Türkiye'de sinagog, cami ve kilisenin birlikte barışçı bir biçimde yüzyıllardır birlikte varolduklarına dikkati çekti.

Türkiye'nin tüm barışçı girişimlere dahil olduğunu, arabulucu ve kolaylaştırıcı olarak pek çok konuda rol aldığını kaydeden Bağış, Türkiye'nin eksen kaymasına ilişkin değerlendirmeler hakkında da, '' Biz, kültürlerarası köprü konumundayız. Tek tarafı sağlam köprü olur mu? Güvenilebilecek güçte bir köprü olmak istiyoruz'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'yi daha demokrat yapmayı istediklerini belirten Bağış, ''Savaş değil barış mesajı veriyorlar. Türkiye kutuplaşmayı önlüyor ve İslam ile demokrasinin birarada olabileceğini gösteriyor'' dedi.

Türkiye'nin AB üyeliği sürecini çok sayıda ülkenin yakından izlediğini ifade eden Bağış, konuşmasında, Türkiye'nin ekonomik ve demografik verilerine ilişkin rakamların yanısıra enerji güvenliğine ilişkin mevcut tesisler ve projelere ilişkin de bilgi verdi.
 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, yarın sabah Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nde Türk gazetecilerle sabah kahvaltısında bir araya geldikten sonra Atina'dan ayrılarak Almanya'ya hareket edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler