Ölümü Yaşamak İstanbul'da

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nun (DDT) ''Ölümü Yaşamak'' oyunu İstanbullu tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Yayınlanma: 26.04.2011 - 09:07
Abone Ol google-news

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nun (DDT) önceki yıl sahneye koyduğu, Devlet Tiyatrolarında ilk kez bir oyunda, Kürtçe küçük bir anlatımın da yer aldığı, Orhan Asena'nın yazdığı Tamer Levent'in yönettiği ''Ölümü Yaşamak'' oyunu turne çalışması kapsamında İstanbul'da görücüye çıkacak. Oyun, bu akşam İstanbul Devlet Tiyatrosu Cevahir Sahnesi'nde izlenime sunulacak.

Kan davasının anlatıldığı oyunda, Ebru Nil Aydın, Filiz Kılıç, Pınar Gün, Şivan Binici, Yurdaer Okur, Ali Çelik, Uğur Çınar, Murat Bölük, Faruk Acar, Ercan Kılıçarslan, Zehra Takmaz, İbrahim İçözlü, Sebahat Kızılkaya ve Hasan Çatalkaya rol alıyor. Yönetmen yardımcılığını Orkun Gülşen, Şamil Kafkas ve Yurdaer Okur'un yaptığı, dekoru Hakan Dündar'a kostümü Sevgi Türkay'a ışığı ise İzzettin Biçer'e ait. Oyun, 2 Mayıs'a kadar İstanbullu seyirciler için sahnelenecek.

Oyunun yönetmeni Tamer Levent, Orhan Asena'nın ''Ölümü Yaşamak''ın çok güzel bir oyun olduğunu belirterek, Diyarbakırlı olan Asena ile 1993-95 yılları arasında DT Genel Müdürlüğü görevi sırasında beraber çalıştıklarını anımsattı.

Levent, önceki yıl prömiyeri yapılan oyunda, yer yer bazı sahnelerde kan davası ile ilgili yöre halkının tepkilerini anlatan Kürtçe ve Türkçe aynı anda sözleri anlatan, oyunun temasına katkı sağlaması bakımından ''dengbejlik'' (Yöresel kültürde enstrümansız destansı anlatım) kültürünü de biraz tanıtmak istediklerini belirtti.

Levent, şöyle konuştu:

''Ülkemizde var olan bir kültür çünkü. Kürtçe ve Türkçe ağıtlar söylettik. Oyun adeta Türkiye'de patlama yaptı ve devlet tiyatrolarında 'Kürtçe oyun' diye çıktı. İşte şimdi Kürtçe denilen bu oyun, İstanbul turnesi yapıyor. Ben bütün bunu o zaman 2 yıl önce devlet tiyatrolarında 'Kürtçe oyun' diye manşetlere taşıyan basın mensuplarının ve bu manşetlerden etkilenen İstanbullu izleyicilerimizi bu oyunu izlemeye davet ediyorum. Diyarbakır DT bölgedeki tüm illere gitti. Davet almaya da devam ediyor. Bu akşam da İstanbul DT'nin Cevahir sahnesinde oynuyoruz. 2 Mayıs'a kadar oradayız.''

DDT Müdürü Orkun Gülşen de oyunun bugüne kadar 50 bin izleyiciye ulaştığını, Diyarbakır'ın yanı sıra gittikleri illerde de kapalı gişe oynadıklarını söyledi.

''Adalet ve akıl'' temasına da vurgu yapılan oyunda, seyircinin değişim ve dönüşümü yakaladığını gözlemlediklerini belirten Gülşen, tüm tiyatroseverleri davet ettiklerini kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler