Organik nar tanelenerek ihraç ediliyor

Adana'nın İmamoğlu ilçesinde 2 bin dönümlük arazide kurulan bahçede üretilen organik nar, Niğde'deki tesislerde tanelenerek ve meyve suyu olarak işlenerek 69 ülkeye ihraç ediliyor.

Organik nar tanelenerek ihraç ediliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.11.2011 - 10:59

Göknur Gıda Maddeleri İthalat İhracat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi bahçe sorumlusu ziraat mühendisi Numan Özcan, İmamoğlu'na bağlı Uluçınar köyünde 2 bin dönüm araziye kurulu organik nar bahçesinde üretim yaptıklarını söyledi.

İlk etapta 2007 yılında 500 dekar alanda başlatılan üretim çalışmalarının, artarak devam ettiğini ve geçen yıldan itibaren bahçeden ürün almaya başladıklarını belirten Özcan, toplam 180 bin nar ağacı bulunduğunu kaydetti.

Özcan, ağaç başına 40-50 kilogram arasında verim aldıklarını ifade ederek, Hicaz türü ürünlerin Niğde'deki tesislerde tanelenerek ve meyve suyu olarak işlendiğini kaydetti. Geçen yıl toplam 52 milyon 843 bin dolarlık ihracat yapan firmanın 19 bin ton işleme kapasitesine sahip olduğunu anlatan Özcan, bunun önemli bölümünü narın oluşturduğunu bildirdi.

Yüzde 80'i ihraç ediliyor

Özcan, elde ettikleri ürünlerin yüzde 80'ini tanelenerek ve meyve suyu olarak işlenmesinin ardından Japonya, Çin, Kore, Amerika ve AB üyesi ülkelerin de arasında bulunduğu 69 ülkeye ihraç ettiklerini, geri kalanını ise iç piyasada değerlendirdiklerini vurguladı.

İmamoğlu'nda kurulan bahçenin yörede istihdama önemli oranda katkı sağladığına dikkati çeken Özcan, çalı türü bir bitki olan narın yılın 6 ayı bakım gerektirdiğini, otla mücadele ve uzun gelişim süreci sebebiyle yıl boyu işçi çalıştırdıklarını belirtti.
 

Üretim sahası genişleyecek

Bahçeden tam kapasite ile verim alınmaya başladığında bölgeye işleme tesisi kurulmasını da planladıklarını ifade eden Özcan, şunları söyledi: ''Bu yıl, aynı bahçeden 100 bin adet nar fidanı yaparak kendi bahçemizi geliştirmek için kullandık. Ayrıca kabuklarını komposto yaparak gübre olarak değerlendiriyoruz. Nar çekirdeğini kozmetik ve ilaç sanayinde değerlendirmek isteyen yabancı firmalarla da görüşmeler sürüyor. Firmamızın İmamoğlu ilçesinde Göknur Nar Vadisi adı altında kurduğu bu bahçe, büyüklük olarak Türkiye'de türünün tek örneği ve en büyüğü durumunda. Ürünlerimiz daha çok yurtdışına gittiği için burası Türkiye'den çok dünyada daha iyi bilinen bir organik nar bahçesi. Hasat döneminde dünyanın çeşitli yerlerinden bahçemizi merak ederek görmeye gelenler oluyor. Rengi ve dayanıklığı sebebiyle sanayide tercih edilen bir tür olan Hicaz narını tamamen organik yöntemler kullanarak yetiştiriyoruz.''
 

Türkiye organik tarımda avantajlı

Özcan, organik tarımın dünyada her geçen yıl büyük bir gelişme gösterdiğini ve Türkiye'nin bu konuda bir çok ülkeye göre avantajlı bir konumda olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Türkiye'de saf, temiz vadiler çok fazla. Zaten bizim bahçemizde böyle vadide bulunduğu ve bizden başka tarım yapan olmadığı için zararlı ve hastalıkla mücadele bakımından fazla bir sorun yaşamıyoruz. Ülkemizde pestisit veya gübre kullanımı çoğu bölgede az olduğu için organik tarıma yönelmek ülkemiz için avantajlı. Organik üretim yaptığınızda dünyada piyasa bulma konusunda ve ürünlerinizin yurtdışına sorunsuz gitmesi konusunda sıkıntı yaşamıyorsunuz. Gıda Hayvancılık ve Tarım Bakanlığı'nın da bu konuda önemli desteklemeleri oluyor.''

Özcan, aynı zamanda anlaşmalı üreticilerden sağladıkları kaysı, vişne, şeftali, kiraz, armut, üzüm, portakal gibi ürünleri de kendi tesislerinde işleyerek meyve suyu olarak ihraç ettiklerini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler