ÖSYM'ye dışarıdan destek

ÖSYM'de deneyimli elemanlar pasifize edildi, optik eşleştirme ve okumalar personel yerine özel şirkete yaptırıldı.

Yayınlanma: 05.04.2011 - 07:55
Abone Ol google-news

YGS’deki “şifreli” soru ve cevap skandalının ardından, sınavda herhangi bir adaya özel kitapçık verilip verilmediği konusunda kuşkular giderilemedi. Yaşananlar, eski personeli pasifize edilen ÖSYM’deki değişim sürecini de tartışmaya açtı. Kurumun bilgi işlem bölümüne sözlü sınavla alınan 8 kişinin yıllardır görev yapan yaklaşık 50 kişinin amiri durumuna getirildiği, optik eşleştirme ve okumaların da özel şirketle yapıldığı öğrenildi.
 


'Deneyimsiz amirler tartışması'


ÖSYM Yasası’nın çıkmasının ardından ÖSYM personelinin kadroları YÖK’e devredildi. ÖSYM içerisinde yapılan operasyonla personelin büyük bir kısmı pasifize edildi. Bilgi işlem birimine sözlü sınavla alınan 8 kişinin de deneyimsiz olmasına karşın bu birimin amiri konumuna getirilmeleri tartışma yarattı. Bilgi işlem biriminde KPSS nedeniyle soruşturma geçiren isimler dışında uzman birçok isim istifa ettirildi veya görev yerleri değiştirildi. Birime yeni alınan isimlerse ÖSYM’nin uygulamalarını iyi bilmeyen isimlerden oluştu.
 


'Optik okuyuculara mühehale mi edildi?'


Tecrübeli insanların ÖSYM’den uzaklaştırılmaları nedeniyle soruların hazırlanması, yazılım sistemiyle bunların ayrı ayrı kitapçık haline getirilmeleri, her biri için optik okuyucuların hazırlanması işlemi daha az deneyimli bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca optik eşleştirme ve okuma işlemlerinin de ÖSYM personeline yaptırılmadığı bildirildi.

Bu konuda Meteksan’la anlaşıldığı ve buradan gelen bir ekibin ÖSYM içerisinde çalışmalarını yaptığı öğrenildi. KPSS soruşturmasına ilişkin savcılık ve YÖK incelemelerinde tespit edilen optik okuyucular üzerinde bazı kişilerin oynama yaptığı bilgisine de içeriden bir kişinin ihbarı nedeniyle ulaşıldığı bildirildi. Optik okuyuculara müdahalenin mümkün olduğunun KPSS’de ortaya çıkmasının ardından optik okuyucu ekibin ÖSYM dışından getirilmesi de tartışma yarattı. .
 


'Gül yargıyı etkiledi mi?'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, YGS hakkında savcılık soruşturması olmasına karşın, “Ben tatmin oldum” demesi de bu sözler “Yargıya müdahale değil mi” sorusunu gündeme getirdi.
 


Yarımağan’dan şifresiz soru


YGS’de bu yıl her adaya özel soru ve cevap kitapçığı uygulanması “Özel soru gidiyorsa cevapları da gitmiş olamaz mı” sorusunu gündeme getirdi. Eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, “Her adaya özgü kitapçık olması yanlış. Bu pedagojik değil. 1 milyon 700 bin kitapçık fantazidir” dedi. Yarımağan, yeni başkan Prof. Dr. Ali Demir’in “Bu sistemle haksızlıkları giderdik” açıklamasını da eleştirerek “Hangi dönemde, ne gibi haksızlıklar vardı, açıklanmalı” dedi. Bir okulda sınava girecek adayların tamamının kız olmasını eleştiren Yarımağan, “Trilyonda bir olasılık bile olamaz. Pozitif ayrımcılık yapsalar bile tesadüfen bu sonuç oluşmaz. Beyazıt’ta 40 bin kişinin sadece 5 bini erkek, 35 bini kız olsa bile hiçbir okulda tesadüfen sadece kızlar sınava girmez. Bu tatmin edici bir açıklama değil, hatta mide bulandırıcı bir açıklama” dedi. Yarımağan, ÖSYM’nin siyaset dışı tutulması gerektiğini söyleyerek “YÖK’e siyaset bulaştı, şimdi de ÖSYM’ye giriyor” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler