Oy ve Ötesi gönüllüleri, 1 Kasım seçimlerinde de sandıklara sahip çıkmak üzere kolları sıvadı. Geçen haftaki #müşahitaranıyor etkinliği, ünlü isimlerin desteğiyle bir çok kişiyi derneğe kazandırdı. Gönüllü sayısı 50 bini geçti. Ancak hedefleri ise 100 bin kişiye ulaşmak. Derneğin yönetim kurulu üyesi Yasemin Örs, “Kayıt olmak çok basit. Sadece 20 saniye alıyor. Gözetmenlik yapmak istediğin ilçe, mahalle, okulu seçiyorsun. Daha sonra aranarak sandığına atanıyorsun. 7 Haziran’da gönüllü olanların da 1 Kasım için mutlaka kayıtlarını yenilemeleri gerekiyor” dedi. Anadolu’da 1 oyla sandalye sayısının belirlendiği illerde örgütlenen “Benim Oyum” oluşumundan Gökhan Özbek de “Oy ve Ötesi ile koordineli çalışıyoruz. Derneğen olmadığı yerlerde açığı kapatmak üzere yola çıktık” diye konuştu.
Oy ve Ötesi Derneği, 1 Kasım’a günler kala, gönüllü eğitimi çalışmalarına hız verdi. 30 Ekim’de İstanbul’daki toplantılar bitiyor. oyveotesi.org’dan sandık gözlemciliği eğitim takvimini, toplantı yerlerini ve saati öğrenmek, çalışmları takip etmek mümkün. Dernek gönülleri, 1 Kasım’da İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin dahil Türkiye’nin 43 ilinde aktif olarak sandık gözetmenliği yapacak. Derneğin kurucu üyelerinden Yasemin Örs, dernekteki son günlerde artan hareketliliği Cumhuriyet’e anlattı. “Oy ve Ötesi, 50.000 gönüllüyü aşmış durumda. Sayımız giderek artıyor. Hedef 100 bin. Şu anda ailemize günde 3000 gönüllü katılıyor. Eğitimlere ve iletişime odaklandık. Önemli olan sandıkta mevzuata ve yasaya hakim gönüllü yetiştirmek. Bugüne kadar 4 seçim toplamında mutfağımızdan toplam 120.000 gönüllü geçti. 1 Kasım için 250 eğitim hedefimiz var. Son günlere kadar kayıt alıp, hem online hem yüz yüze eğitimleri sürdüreceğiz. Eğitimler bir sinema filmi uzunluğunda sürüyor. Ancak erken kayıt olmak önemlidir. Gönüllünün daha donanımlı olmasını, okulundaki diğer sandık sorumlularıyla tanışarak ekip ruhunu deneyimlemesini sağlar.
Acil ihtiyaç olan iller
Hızla daha fazla gönüllü bulmamız gereken illeri, Elazığ, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Sivas, Konya, Isparta... olarak sayabiliriz. Oy ve Ötesi, irademizin sandıklara yüzde yüz yansıdığından emin olmak için kurulmuş bir bilinçlendirme hareketidir. Hep altını çiziyoruz. Tekrar etmemizde fayda var. Oy ve Ötesi bağımsız ve tarafsızdır. Gönüllülerimiz müşahit kartına sahiptir. 7 Haziran’da 55 bin gönüllümüzün yüzde 48’i usul ve uygulama hataların itiraz etti. İtirazların yüzde 90’ı kabul edildi. En çok göze çarpan usulsüzlük, kabine refakatçi ile girilmesiydi. Islak imzalı tutanakları, resmi sonuçlarla karşılaştırdık. Bulduğumuz tüm farklılıkları, tüm siyasi partilere 48 saat içerisinde gönderdik. Yine aynı sistemle, 1 Kasımda sonuçları karşılaştıracağız.”
1 oyla sandalye yarışı
“Benim Oyum” gönüllüleri ise 1 oyun sandalye sayısını belirlediği illerde örgütlendi. Malatya, Çorum, Giresun, Bolu, Amasya, Niğde, Sivas, Rize, Ardahan ve Kahramanmaraş’ın 12 ilçesinde sandık gözetmenliği yapacaklar. Benim Oyum’dan Gökhan Özbek de şöyle konuştu: “Anadolu’da bazı illerde 1 oy bile bir milletvekili çıkarmak ya da çıkaramamak demek. O nedenle biz sınırlı gücümüzle buralara yoğunlaştık. 7 Haziran seçimleri sonrası, bir değer keşfettik. Kısaca SEH dediğimiz, Seçmen Etki Hassasiyeti değeri. Bu, sandık başına düşen son seçmen iradesinin sonuç değiştirme değeri. 7 Haziran sonuçlarına göre, Samsun, Kocaeli, İstanbul 3. Bölge, Amasya, Ankara 2. Bölge, Malatya, Aydın ve Çorum’un, 0.31-0.92 oranında SEH Değeri var. Bu oranlarla partiler bir milletvekili kazandı ya da kaybetti. 1 oyun yolsuzluğunu yapmak çok kolay."