Öymen'den açıklama
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Avrupa Parlamentosu'nun son raporunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Kıbrıs bölümü itibarıyla eleştirildiğini belirterek, ''Ama onun ötesinde, hükümeti eleştiren kuvvetli hükümler var. Başta basın özgürlüğü, Ergenekon davası geliyor'' dedi.
Öymen, Bayburt Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen CHP Bayburt İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, yargının Türkiye'de inanılmaz baskı altında olduğunu, gerçekten suç işleyenler ile hükümeti eleştirenlerin aynı davanın sanıkları olarak gözaltına alındığını ve tutuklandığını iddia ederek, ''Suç işleyenler yargılanıp cezalandırılmalıdır. Ama suçla ilgisi olmayan, sadece hükümeti eleştirenler aynı kategoride değerlendirilmesi kamuoyu vicdanını rahatsız edecektir'' dedi.
Rektörlerin tutuklandığını, bunun askeri rejim zamanlarından bile olmadığını dile getiren Öymen, ''Bunların bir kısmı hala tutukludur, bir kısmı tahliye edilmiştir. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın söylediği gibi gözaltına almalar, tutuklamalar bir tedbir olmaktan çıkıp bir ceza haline dönüşmüştür'' diye konuştu.
Türkiye'de ilk defa bir savcının, başka bir savcı tarafından gözaltına alındığını, bir savcılık makamına baskı yapıldığını, arama yapıldığını, bunun örneklerinin Türkiye'de daha önce olmadığını savunan Öymen, şöyle dedi:
''Yargı Türkiye'de inanılmaz baskı altındadır. Şu anda uluslararası istatistiklere göre, Türkiye, yargı bağımsızlığında dünya ülkeleri arasında 64. sıraya düşmüştür. Yargının daha bağımsız olduğu ülkeler arasında demokratik sayılmayan ülkeler de vardır. Onlar yargıçlarına saygı gösteriyorlar, Türkiye'de yeterince gösterilmediği anlaşılıyor.''
Basın özgürlüğünün de Türkiye'de ayaklar altına alındığını, sınır tanımayan gazeteciler örgötünün rakamlarına göre, Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında basın özgürlüğünde 106. sırada olduğunu dile getiren Öymen, ''Avrupa Parlamentosu'nun son raporunu Başbakan Erdoğan, Kıbrıs bölümü itibarıyla eleştirdi ama onun ötesinde, hükümeti eleştiren kuvvetli hükümler var. Başta basın özgürlüğü, Ergenekon davası geliyor. Bunları hükümetin dikkate almadığını görüyoruz'' diye konuştu.
Anayasa değişikliği
Öymen, yıllardan beri Anayasa'da önemli değişiklikler yapılması gerektiğini söylediklerini, bunların başında da milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''550 milletvekili var. 608 tane dokunulmazlık dosyası var. İktidar partisi sözcüsü dün, 'efendim bunların 300'den fazlası kapatılan partinin mensuplarına aittir. AK Parti'ye sadece 120 dosya düşmektedir' diyor. Sanki çok azmış gibi. Bunların bir kısmını da, 'seçim zamanı hava karardıktan sonra konuşma' diye hafife alıyor. Ama dokunulmazlık kaldırılırsa, tabii bütün bunlar mahkeme önüne getirilecektir ve herkes hesabını verecektir.''
Öymen, Meclisin aldığı kararların, Anayasa'ya aykırı olması halinde, dünyanın her yerinde iptal edilebileceğini belirterek, ''Biz Mecliste görüşülürken, bunun Anayasa'ya aykırı taraflarını dile getiriyoruz ve 'yapmayın çıkartmayın, çıkarırsanız Anayasa Mahkemesi bunu iptal edebilir' diyoruz, dinlemiyorlar. 'Oy çokluğumuz var' diyorlar. Biz Anayasa Mahkemesine götürüp bunları iptal ettirince de mahcup duruma düşüyorlar. Bu sefer Anayasa Mahkemesine çatıyorlar'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!