Özbekistan'da 15 bin mülteci

Özbekistan'da, halen Kırgızistan'ın güneyinde meydana gelen etnik çatışmalardan dolayı sığınan 15 bin mültecinin bulunduğu bildirildi.

Yayınlanma: 25.06.2010 - 06:55
Abone Ol google-news

Özbek makamlarıdan edinilen bilgiye göre, Kırgızistan'daki olayların ardından kaçtıkları Özbekistan'ın Andican vilayetindeki 46 mülteci kampına yerleşen 100 bin civarındaki Özbek mültecinin, 15 bininin halen Özbekistan'daki mülteci kamplarında kalmaya devam ettiği ifade edildi.

Özbekistan makamları, Kırgızistan'a dönme konusunda henüz karar vermeyen mültecilerin Özbekistan'daki kamplarda kalabileceğini duyururken, bu mültecilerin çoğunu etnik çatışmaların çok ciddi olarak meydana geldiği bölgelerden gelen mülteciler ile evleri tamamen yanmış veya yok olmuş mültecilerin oluşturduğunu kaydetti.

 

Mültecilere yardım

Özbekistan Başbakanlık Basın Bürosundan yapılan açıklamada, mültecilere yardım için açılan banka hesabına 2,4 milyon dolarlık para yardımında bulunulduğu, ayrıca vatandaşlar ve firmalar tarafından 4,9 milyon dolar tutarında gıda, elbise, ilaç, sağlık ürünleri, battaniye gibi malzeme yardımı ile diğer yardımlarda bulunulduğu bildirildi.
Kırgızistan'da meydana gelen bu trajik olayların Özbekistan halkında büyük üzüntü ve tedirginlik uyandırdığı ifade edilen açıklamada, "Özbekistan hükümeti, mültecilere yardım konusundaki bu hayırlı işlere katkıda bulunan tüm vatandaşlara, işletme ve şirketlere, hayırsever insanlara samimi teşekkürlerini sunar" denildi.

Özbek makamları, daha önce ülkenin Andican vilayetinde oluşturulan 50'ye yakın mülteci kampına sığınan 100 binden fazla mülteci için günde 1 milyon dolar civarında harcama yapıldığını bildirmişti.

 

OGAÖ heyeti Bişkek'te

Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütündan (OGAÖ) bir heyet, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te temaslarda bulunuyor.

OGAÖ Genel Sekreteri Nikolay Borduja, geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva ile görüşmesinde, Oş ve Celalabad eyaletlerinde bir süre önce yaşanan etnik çatışmalarla ilgili olarak, Kırgızistan güvenlik güçlerine düzeni sağlamaya yardımcı olmak için örgütün bir acil çalışma heyeti gönderdiğini hatırlattı.

Otunbayeva ise Kırgızistan'ın güneyindeki durumu "ağır" olarak nitelendirerek, Rusya'nın desteğine çok ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Güneydeki olayları sırasında OGAÖ'nün askeri yardımını çok beklediklerini belirten Otunbayeva, "Örgüt şimdi yanımda olduğunu göstersin. İspatlasın. Destek versin" dedi.

Bu arada, Kırgızistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Alik Orozov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ile Kazakistan'ın helikopter, örgütün diğer üyelerinin ise zırhlı araç ve polis ekipmanı yardımında bulunacağını belirtti.

ÖGAÖ üye ülkeleri güvenlik sekreterleri Kırgızistan'a destek olmak için 14 Haziranda Moskova'da bir araya gelmişti.

Örgüte Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan üye bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler