Parion Antik Kentin'deki bronz amfora görücüye çıktı

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyündeki Parion antik kentindeki kazılarda bulunan M.Ö. 4. yüzyıla ait tarihi bronz amfora, görücüye çıktı.

Parion Antik Kentin'deki bronz amfora görücüye çıktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.09.2010 - 13:04

Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü ve Arkeolog Tevhid Kekeç, Çanakkale Arkeoloji Müzesinde sergilenen bronz amforanın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bronz amforanın 2005 yılı Parion antik kenti kazıları sırasında kentin güney nekropolünde bulunduğunu belirtti.

Otuz dört santimetre yüksekliğindeki amforanın dışa döndürülmüş ağız bölümünde yumurta ve ok dizisi, onun altında ise bezemesiz boyun bölümü bulunduğunu anlatan Kekeç, ''Omuz bölümü dil motifiyle süslenmiş amforanın gövdesindeki ana sahnede tanrı Dionysos'un dinsel seremonisi içinde kendinden geçmiş şekilde dans eden Satyr ve Menad figürleri işlenmiştir'' dedi.

Kekeç, saçları dağılmış şekilde işlenen figürlerin ellerinde Thyrsos ve meşaleler, sırtlarında arkaya doğru savrulmuş panter postu bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''Aplik olarak yerleştirilmiş iki kulpta, 2 adet uzun dil motifi, altında bir sıra nokta dizisi ve İonik Kyma ve onun altında da çok iyi bir işçiliğe sahip Eros figürleri görülmektedir. Eros figürlerinin ikisi de başlarını sola çevirmiş ve sol ayakları öne atılmıştır. İkisinin de göğüslerinde çapraz bantlar vardır. Bu çapraz bantlar yanında figürlerin bileklikleri ve halhalları da gümüşten yapılmıştır. Genel görünüş bakımından birbirine çok benzeyen Eroslardan daha fazla tahrip olanının sol elinde koç başlı Ryton ve sağ elinde Oinochoe bulunurken, diğer Eros figürünün sol elinde deniz kabuğu ve sağ elinde çelenk bulunmaktadır. Çok özel bir işçiliğe sahip kabın kaidesi de İonik Kyma ile süslenmiş ve üçgen ayrıntılar içinde yine gümüş kullanılmıştır. Tüm ayrıntılarıyla dikkat çeken bronz amfora M.Ö. 4. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmektedir.''

Bilim, Sanat ve Kültür Etkinlikleri Derneği (ÇABİSAK) Başkanı Saim Yavuz, 15-29 Eylül tarihleri arasında sekizincisi düzenlenen ''Çanakkale Troas Arkeoloji Buluşması'' etkinlikleri çerçevesinde önemli bir sergilemeyi gerçekleştirdiklerini bildirerek, ''Çanakkale Arkeloji Müzesinde Parion antik kenti kazılarında elde edilen özel bir eser sergilenecek. Bu eser özel olarak arşivlerden çıkartıldı. 29 Eylüle kadar sergilenecek'' dedi.

2005 yılında başlayan Parion antik kent kazıları, halen Atatürk Üniversitesi Arkeloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran başkanlığındaki bir ekip tarafından sürdürülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler