'Piyasanın ihtiyacını gören bir yargıya ihtiyaç var'
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yargı kararıyla tüzel kişiliğini kaybeden Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nin, Islah OSB kanunundan yararlanarak tüzel kişilik kazandırılması için yönetmeliğin çıkması beklenmeden çalışmalara başlanması gerektiğini belirtti.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bölgeyi artık sorunsuz bir üretim merkezi olarak görmek istediklerini söyledi. İzmir programı kapsamında imar sorunu nedeniyle tüzel kişiliği kaldırılan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayicilerle bir araya gelen Ergün, yaptığı konuşmada, bölgenin sıkıntılı bir süreç geçirdiğini söyledi. Ergün, bölgenin tüzel kişiliğinin kaldırıldığını, bu karar verilirken altyapıların nasıl çalışacağının, fabrikaların nasıl işleyeceğinin hesaba katılmadığını, bazen böyle zor durumlarla karşı karşıya kalınabildiğini belirtti.
Ergün, YSK'nın bir süre önce bağımsız adaylar hakkında verdiği kararı ve İzmir Limanı'nın özelleştirilmesinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olan yargı sürecini hatırlatarak, ''Piyasa nasıl çalışıyor, ekonomi neye ihtiyaç duyuyor, tüm bunları yargı mekanizmalarının da görebileceği bir ortama ihtiyacı var Türkiye'nin'' dedi. Bölgenin sorunlarını çözebilecek Islah OSB kanununa ilişkin yönetmeliğin bir ay içinde yayınlanacağını, Kemalpaşa'da bu yönetmeliğin çıkması beklenmeden internetteki taslağa göre bir ıslah komisyonu kurulması gerektiğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:
''Yönetmelik meselesine takılmayın, önünüzde engel teşkil edecek bir şey değil. Bugüne kadarki süreci, yapılan itirazları, mahkeme kararını dikkate alan bir anlayışla çalışalım ve bir daha bu tür problemlerle karşılaşmayacağımız bir çözüme ulaşalım. Bizim için bölgenin yeniden tüzel kişilik kazanması sorun değil, ıslah komisyonu gerekli çalışmayı yaptığı zaman hemen imzalayıp, ilan ederiz. Ama yeter ki bundan sonra bugüne kadarki sorunlarla karşılaşmayalım. Kemalpaşa için özel bir kanun çıkaramayacağımıza, bunu anayasaya işleyemeyeceğimize, değiştirilemez hükümlerinin arasına koyamayacağımıza göre mevcut mevzuat içinde daha önce çıkan sorunları dikkate alan bir çözüm yolu geliştirmemiz lazım.''
''OSB'ler yanlış yorumlara kurban edilmemeli"
Bakan Ergün, İzmir Valisi Kıraç başkanlığında başlatılacak çalışma sonucunda gelecekte benzeri sorunların tekrarına neden olmayacak bir tablonun oluşturulması gerektiğini yineleyerek, ''Çerçevesi iyi çizilmiş, tabiri caizse kemiksiz olsun. Yarın öbür gün başka bir sorunla karşılaşmayacak şekilde tereyağından kıl çeker gibi bu işi çözüme kavuşturalım. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesini sorunsuz bir üretim merkezi olarak görmek istiyoruz. Biz de inşallah elimizden geleni yapacağız'' dedi.
İmar düzenlemelerinde zeytinciliği geliştirme sahasının sorun yaratabileceğini, köylünün de itirazlarının bulunduğunu, onların kaygılarını da dikkate alan bir şekilde çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Ergün, aynı sorunun Trakya'da Ergene Havzası'nda da bulunduğunu, bu kanunun orada da uygulanacağını kaydetti. Ergün, Türkiye'nin Rusya, Kafkasya ve Ortadoğu ülkelerine organize sanayi bölgeleriyle örnek olduğunu, bu ülkelerde Türkiye'deki modele göre bölgeler kurulduğunu söyledi.
Bakan Ergün, OSB'lerin ülke ekonomisi için önemli mekanlar olduğunu, bunların yanlış yorumlara kurban edilmemesi gerektiğini, bunu yargı çevrelerine ve diğer çevrelere anlatacaklarını ifade etti. İzmir Valisi Cahit Kıraç ise 1972 yılından bu yana faaliyette olan bölgenin bin 300 hektarlık alanı kapladığını, 285 fabrikada yıllık 4 milyar dolarlık ticaret hacminin bulunduğunu, ülkenin en büyük organize sanayi bölgeleri arasında yer almasına karşın tüzel kişiliğe sahip olmadığını ifade etti.
Yeni yasal düzenlemenin bu konuda bir açılım getirdiğini, bu kapsamda valiliğin öncülüğünde oluşturulacak ekibin çalışmalara başlayacağını söyleyen Kıraç, bölgenin 1/100 binlik planda sanayi bölgesi olarak gösterilmesine rağmen alan içinde Zeytinciliği Geliştirme Enstitüsü'nün bulunması nedeniyle 1/25 binlik planda tarım arazisi olarak işlenmek zorunda kalındığını kaydetti. Kıraç, sorunun ya doğal sınırlar korunarak, bölgedeki tüm mülk sahiplerinin rızası alınıp köylünün arazisi sanayi parseline çevrilerek çözülebileceğini, ya da sınırın Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nü dışarıda bırakan alanın OSB olarak düzenlenerek çözülebileceğini sözlerine ekledi.
Ulaşım olanaklar
Toplantıda konuşan Eski Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım da bölgenin ulaşım olanaklarının geliştirilmesi konusunda yapılan yatırımlara dikkati çekerek Ulaştırma Bakanlığının bölgede planladığı lojistik merkezinin de bölgenin gelişimine hız vereceğini ifade etti.
İzmir'in ticaretteki payının yıllar itibarıyla azaldığını, ihracat içindeki payının da azalma eğilimine girdiğini ileri süren Yıldırım, ihracattaki artışların Kocaeli ve gelişen illerde yüzde 10-15 olurken İzmir'deki artışın yüzde 2.5 civarında kaldığını, bunun İzmir'de sanayi ve ticaret akslarının geliştirilmesi konusunda dikkate alınması gereken bir husus olduğunu ifade etti.
EXPO'nun İzmir'e tek başına çok şey kazandırmasa da 2020 yılına yönelik hayati altyapı yatırımlarının tamamlanması fırsatı vereceğini söyleyen Yıldırım, ''İzmir'in 2023 hedeflerine ulaşmasında EXPO tetikleyen bir mekanizma olacaktır'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği