Politika faizi 0,5 puan indirildi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün yaptığı Aralık ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7'den yüzde 6.5'e indirdi. 9 ay aradan sonra gecelik borçlanma faizlerinde ilk defa Eylül ayında değişikliğe giden Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Aralık ayında yaptığı 0.25 puanlık indirimle birlikte, faizlerde son 4 ayda toplam 5 puan indirim gerçekleştirmiş oldu.
Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugün gerçekleştirilen Aralık ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Turalay Kenç, İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı. PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarında değişikliğe gitti. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7'den yüzde 6.5'e düşürdü. Borçlanma faiz oranını yüzde 1.75'ten yüzde 1.50'ye çeken Kurul, borç verme faiz oranının yüzde 8.75'ten yüzde 9 düzeyine yükseltti. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 7.75'ten yüzde 8'e çıkardı. PPK'nin kararına göre Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 11.75'ten yüzde 12 düzeyine yükseltildi.
Gecelik borçlanma faizlerinde indirim devam etti
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Aralık ayında gecelik borçlanma faizlerinde 0.25 puanlık indirim yaptı. Merkez Bankası 9 ay aradan sonra Eylül ayında gecelik borçlanma faizlerini 0.25 puan aşağı çekerek, yüzde 6.25 olarak açıklamıştı. Ekim ayında gecelik borçlanma faizlerini 0.5 puan indirerek yüzde 5.75 düzeyine, Kasım ayında ise 4 puan indirerek yüzde 1.75 düzeyine çekmişti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, böylece bu ay verdiği indirim kararıyla birlikte 4 ay içinde gecelik borçlanma faizlerinde 5 puanlık indirim yapmış oldu.
Enflasyon düşmeye devam edecek
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre; son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan veriler Ekim Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretti. İç talepteki güçlü artışın desteğiyle iktisadi faaliyet toparlanmaya devam etti. Buna karşılık dış talebin zayıf seyri nedeniyle imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağı tahmin edildi. İstihdam koşullarındaki iyileşme sürmekle beraber işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde bulunmasına dikkat çekilerek, önümüzdeki dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltmenin de katkısıyla enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiği vurgulandı.
Zorunlu karşılık oranları yükseltilecek
Merkez Bankası'nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve korumak olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Bununla birlikte, finansal sistemde istikrarı sağlayıcı tedbirler almak da Merkez Bankası'nın temel görevleri arasında yer almaktadır. Mevcut konjonktürde iç ve dış talebin büyüme hızlarındaki ayrışma ve hızlı kredi genişlemesi cari açığı artırmakta, böylelikle finansal istikrara ilişkin riskleri gündeme getirmektedir. Buna ilave olarak, Avrupa ve ABD ekonomilerindeki son gelişmeler ve alınan kararlar finansal istikrara ilişkin söz konusu riskleri daha da artırarak uygulanan politika bileşiminin gözden geçirilmesini gerektirmektedir. Bu çerçevede Kurul, daha düşük bir politika faizi, daha geniş bir faiz koridoru ve daha yüksek zorunlu karşılık oranlarının uygun bir bileşim olacağı değerlendirmesinde bulunmuştur. Ayrıca, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası cinsinden mevduatın vadesinin uzamasını teşvik edecek şekilde zorunlu karşılık oranlarının vadelere göre farklılaştırılmasının ve daha önce zorunlu karşılığa tabi olmayan bazı yükümlülük kalemlerinin zorunlu karşılık kapsamına alınmasının faydalı olacağı değerlendirilmiştir. Kurul, yapılan bu düzenlemelerin parasal koşullar üzerindeki net etkisinin genişletici yönde olmayacağını değerlendirmiştir. Alınan kararların fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki etkileri yakından izlenecek, gerektiğinde ilave tedbirler devreye sokulacaktır" denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği