"Putin Türkiye'yi ikna etmeye çalışacak"

Rusya Başbakanı Putin'in Türkiye ziyaretini değerlendiren Rus Vedomosti gazetesi, "Putin'in sehayatinin, Ankara'ya Türkiye'yi Güney Akım'a katılmaya iknayı amaçladığı"nı öne sürerken Türkiye ile görüşmelerde Rusya için "kritik önem" taşıyan konunun, Nabucco projesi olduğu görüşlerini de yansıttı.

Yayınlanma: 06.08.2009 - 08:31
Abone Ol google-news

 Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti, Rusya'da da yankılanıyor. Vedomosti gazetesi, "Putin'in sehayatinin, Ankara'ya Türkiye'yi Güney Akım'a katılmaya iknayı amaçladığı"nı öne sürerken Türkiye ile görüşmelerde Rusya için "kritik önem" taşıyan konunun, Nabucco projesi olduğu yonündeki görüşlerine de dikkat çekti.

Vedomosti gazetesince yayımlanan bir haberde "Putin'in sehayatinin, Ankara'ya Türkiye'yi Güney Akım'a katılmaya iknayı amaçladığı" savunuldu. Gazete, bir Rus hükümet yetkilisinin Putin ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmelerin, başta gaz projeleri olmak üzere, daha çok enerjiye odaklanacağını söylediğini de belirtti.

Aynı Rus yetkilisi "Türkiye ile gaz alanındaki işbirliği gelişecek. Taraflar, Batı yönlü gaz boru hatları konusunda mevcut anlaşmaları yinelemeyi, Mavi Akım boruhattını uzatmayı ve Güney Akım boru hattı çerçevesindeki işbirliğini görüşmeyi planlıyor" dedi.

Gazete, Rus uzmanlarının, Türkiye ile görüşmelerde Rusya için "kritik önem" taşıyan konunun, Nabucco projesi olduğu yonündeki görüşlerini yansıtırken de Nabucco'nun Güney Akım'ın rakibi olduğuna da dikkat çekti.
 

"Ankara'nın Rus gaz koalisyonuna katılma konusunda acelesi yok"

Güney Akım'ın bir bölümünün potansiyel olarak Türkiye'nin Karadeniz'in karasularından geçebileceğine de işaret eden gazete, buna karşın "Ankara'nın Rus gaz koalisyonuna katılma konusunda acelesi yok" yorumunu da yaptı.
 

"Rusya, Türkiye'nin desteğiyle Bulgarlarla anlaşmazlığı çözebilir"

Doğu Avrupa Gaz Analizi Direktörü Mihail Korchemkin'in, Türkiye'nin kararının, Nabucco ve Güney Akım'dan sağlayacağı gelire bağlı olduğu değerlendirmesini de aktaran gazete, Rusya ile Bulgaristan arasında yaşanan anlaşmazlığa değinerek Rusya'nın Türkiye'nin desteği ile, Bulgaristan ile ilişkilerinde patlak veren sorunları çözebileceği yorumlarına da ddikkat çekerken de "Sofya'daki yeni hükümet, Güney Akım Projesi ve Burgas-Dedeağaç petrol boruhattı dahil,Rusya ile tüm enerji anlaşmalarını askıya aldı" diye yazdı.

Gazete bu çerçevede FinExpertiza grubunun kıdemli danışmanı Dmitry Shiryayev'in, "Samsun-Ceyhan boruhattının Burgaz-Dedeağaç projesinin alternatifidir ve Türkiye ile müzakerelerin yapılması, Bulgaristan'ın bu konudaki pozisyonunu etkileyebilir" yönündeki değerlendirmesine de yer verdi.

 

Putin Ankara'da


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler