Rice ve Livni 'mutabakat zaptı' imzaladı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Gazze'ye silah akışını önlenmesi gerekçesiyle bir "mutabakat zaptı" imzaladı.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 17:20
Abone Ol google-news

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile mutabakat zaptının imzalanmasından sonra yaptığı açıklamada, gerek ABD gerekse İsrail'in, Hamas'ın tekrar silahlanmasını önleyecek bir dizi adım atması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Rice da "Bizim ve uluslararası camianın diğer üyelerinin atabileceği adımlar, kalıcı bir ateşkese katkıda bulunacak" dedi.

 

'Hamas silahsızlandırılacak'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, İsrail ile ABD dışişleri bakanları arasında imzalanan mutabakat zaptının, Hamas'ın deniz, kara veya hava yoluyla yeniden silahlanmamasını garanti etmeyi amaçladığını söyledi.

Mutabakat zaptıyla ilgili bilgi veren McCormack, anlaşmanın ABD görevlilerinin Gazze veya Mısır'da konuşlanmasını öngörmediğini belirtti. Sözcü, 2,5 sayfalık zaptın Fransa ve İngiltere ile yapılabilecek anlaşmalar için de bir model oluşturabileceğini belirtti.
Yetkililer, zaptın bilgi paylaşımı, teknik yardım ve Hamas'ın hava, kara ve deniz yoluyla silahlanmasını önlemek için ABD'nin çeşitli olanaklarının kullanılmasını kapsadığını bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir ABD yetkilisi de zaptın, silah arama cihazlarının kullanımı, havadan gözetim ve denizden kaçakçılığı önlemek için NATO gemilerinin konuşlandırılması ihtimalini de kapsadığını belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, varılacak bir ateşkesin kalıcı olması için Gazze'ye silah kaçırılmasının durması gerektiğini söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler