Romanlar AB ilerleme raporunda

Manisa'da sigara bahanesiyle sürülen Romanların yaşadıkları sorunlar AB'nin Türkiye'yle ilgili hazırladığı son İlerleme Raporu'nda da gündeme getirilmişti.

Romanlar AB ilerleme raporunda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.01.2010 - 10:27

Raporda, "Sıklıkla ayrımcı uygulamayla karşılaşan Romanların durumunda ilerleme kaydedilmemiştir" denilmişti.

Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nun Türkiye'deki insan haklarıyla ilgili bölümlerinde "Azınlık hakları, kültürel haklar ve azınlıkların korunması" şeklinde bir alt başlık yer almış, Rumlar, Ermeniler, Yahudiler, Kürtlerle ilgili gelişmeler ya da karşılaştıkları sorunlar sayıldıktan sonra, müzikleri, kendilerine özgü dansları ve yoksullukla iç içe ancak özgür yaşamlarıyla Avrupa kültüründe kendine özgü yerleri bulunan Romanların Türkiye'deki durumları hakkında şöyle denilmişti:
"Romanlara ilişkin olarak, İçişleri Bakanlığının, vatansız ve Türk vatandaşı olmayan çingeneler ile Türk kültürüne bağlı olmayan yabancıları sınır dışı etmesine izin veren ve böylece Romanlara karşı ayrımcılığı teşvik eden Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri hakkında Kanunun değiştirilmesi için herhangi bir adım atılmamıştır. Türkiye henüz, Romanların karşılaştığı sorunları ele almak için bir strateji belirlememiş ve yeterli yasal koruma sağlamamıştır. Türkiye, Roman topluluğun Hükümete yapmış olduğu çağrılara rağmen, '2005-2015 Roman On Yılı' uluslararası girişimine katılmamaktadır."


Zil, şal, gül, ayrım, yıkım

Romanların, eğitim hizmetlerine erişimde sosyal dışlanma ve marjinalleştirme, sağlık
hizmetlerinde ayrımcılık, istihdam olanaklarından dışlanma, kimlik kartlarına sahip olmada
zorluklar ve kamu işleri ve kamu hayatına katılımdan dışlanma gibi sorunlarla karşı karşıya
kaldıkları belirtilen raporda, "Barınma konusunda, Romanlar, bazı semtlerde kentsel dönüşüm programları kapsamında yerleşik oldukları mahallelerin yıkılmasıyla karşı karşıya kalmaya devam etmişlerdir" ifadesi yer aldı.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın, 2008 ilkbaharında başlayan, İstanbul'da
Sulukule'de Romanların oturdukları mahallelerinin yıkılmasına yönelik araştırmasının sonuçlarının henüz yayımlanmadığına da değinilen ekim raporunda, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sonunda, tarihi Sulukule'de yaşam standartlarının yükseltilmesi için Türk makamları tarafından sarf edilen çabaya dikkat çektiği de vurgulandı. Raporda "Ancak, İnsan Hakları Komiseri, Avrupa Konseyi insan hakları standartlarının aksine, aileler için bir barınma alternatifi yaratılmadan yapılan bazı tahliyeler nedeniyle Romanların başka yere yerleştirilmesi sürecine ilişkin kaygılarını dile getirmiştir" saptaması da yapılmıştı ve "Sıklıkla ayrımcı uygulamayla karşılaşan Romanların durumunda ilerleme kaydedilmemiştir. Alternatif barınma imkânı sağlanmaksızın Romanların oturdukları mahallelerin yıkımına devam edilmektedir" ifadesi yer almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler