Rusya ve ABD, START2'yi imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, iki ülke müzakerecileri arasında geçen yıldan beri sürdürülen görüşmelerin sonuçlanmasıyla yeni Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması'na (START2) imzaladı.

Yayınlanma: 08.04.2010 - 10:40
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, nükleer silahların azaltılmasını öngören START anlaşmasını Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da imzaladı.

 İlgili haber için tıklayınız:

"DÜNYADA NÜKLEER SİLAH DAĞILIMI"

Çek Devlet Başkanlığı Sarayında düzenlenen törenle iki devlet başkanı tarafından imzalanan anlaşmanın, yürürlüğe girmesi için, Rusya parlamentosu ve ABD senatosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Anlaşmayla iki ülke, stratejik nükleer silah başlıklarını üçte birlik, nükleer başlık taşıyan füze, denizaltı ve bombardıman uçaklarının sayısını ise yüzde elliden fazla azaltmayı kabul etti.
Yeni anlaşma, iki ülkenin gelecek 7 yıl içinde sahip olabilecekleri nükleer başlık sayısını 1550'ye indirdi.

Anlaşma, dünyadaki nükleer silahların yüzde 90'ından fazlasına sahip olan ABD ve Rusya'nın, nükleer silahsızlanma konusunda ciddi olduğunu göstermeyi de amaçlıyor.

 

"Elde ettiğimiz sonuç iyi"

Barack Obama, ABD'nin Doğu Avrupa'da kurmayı planladığı füze kalkanı sisteminin amacının Rusya ile "stratejik dengeleri" değiştirmek olmadığını vurguladı.

ABD Başkanı, nükleer silahların başka ülkelerde de yayılmasının, Orta Doğu ve Doğu Asya'da silahlanma yarışını artırabileceğini ve bunun dünya güvenliği için kabul edilemez bir risk olduğunu ifade etti.

Medvedev de antibalistik füze kapasiteleri artmadığı sürece yeni anlaşmanın uygulanabilir olacağını belirtti.

Prag'da imzalanan anlaşmanın tatminkar olduğunu ifade eden Medvedev, "Elde ettiğimiz sonuç iyi" dedi.

Medvedev, ABD'nin füze kalkanı planıyla ilgili olarak da "uzlaşmaya varacakları konusunda iyimser olduğunu" kaydetti.

Start I Anlaşmasının yerine yapılan anlaşma, her iki ülkenin 7 yıl içinde kıtalar arası, denizaltı ve ağır bombardıman uçaklarında kullanılan balistik füzelerini 700'e, savaş başlıklarını 1550'ye, konuşlandırılan ve konuşlandırılmayan kıtalar arası balistik füze rampalarını 800'e düşürülmesini öngörüyor. Anlaşma, onaylanmasından sonra 10 yıl geçerli olacak.

 

Türkiye memnun

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in bugün imzaladığı nükleer silahların azaltılmasını öngören START anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin bu gelişmeyi "küresel güvenliğin gelişmesi ve nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya yönünde atılmış önemli bir adım" olarak değerlendirdiği belirtilerek, bu kazanımın nükleer silahlara sahip tüm devletlerin bu silahların topyekun tasfiyesi yönündeki ilave sorumluluk ve bu sorumluluğun beraberinde getirdiği çabalarla desteklenmesi gerektiği kaydedildi.
ABD'nin gözden geçirilmiş yeni nükleer siyasetini 6 Nisanda açıklamasının önemli ve zamanlı olduğu ifade edilen açıklamada, yeni ABD nükleer siyasetinin daha öncekiler gibi NATO İttifakının caydırıcılığının nükleer boyutunu ilgilendiren unsurlara sahip olduğu bildirildi.

Türkiye'nin nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine bağlılığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye bu çerçevede atılan kaydadeğer her adıma yönelik desteğini bu vesileyle teyit eder. Türkiye, merkezinde Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) yer aldığı uluslararası rejimin üç temel dayanağını oluşturan nükleer silahların azaltılması ve neticede ortadan kaldırılmasını, bu silahların yayılmasının önlenmesini ve nükleer enerjiden barışçı yararlanma hakkını kuvvetle desteklemektedir."

12-13 Nisanda Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ni müteakip 3-28 Mayıs tarihleri arasında NPT Gözden Geçirme Konferansı yapılacağı belirtilen açıklamada, NATO'nun yeni Stratejik Konsepti'nin de gelecek Kasım ayında İttifak'ın devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunulmasının beklendiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler