Sağlıkçılar sigara yasağını destekliyor

Tütünün yol açtığı sağlık sorunlarının tedavisiyle ilgilenen uzmanlar, Danıştay'ın iptali için Anayasa Mahkemesine başvurduğu, kahvehanelerdeki sigara yasağının gerekliliği konusundaki bilimsel verileri sunmak için Anayasa Mahkemesine dinlenme talebinde bulundu.

Sağlıkçılar sigara yasağını destekliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.10.2010 - 07:58

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin (SSUK) avukatı Turgut Kazan, bu tür davalarda Yüksek Mahkemenin ilgili sayılabilecek kişi ya da kurumları dinleyebildiğini söyledi.

SSUK ve komiteye üye derneklerden TORAKS'ın avukatı olarak, kapalı alanlarda sigara dumanına maruz kalınmasıyla ilgili açıklamalarda bulunmak üzere Anayasa mahkemesi'ne başvuru yaptıklarını bildiren Kazan, bu konuda ilgili bir kurum olarak yasağın gerekliliği konusundaki bilimsel verileri aktarmak istediklerini kaydetti.

Başvuruyu yapan Danıştay 10. Dairesi'nin, ''Yasağın, çalışma özgürlüğünün içini boşalttığı, kişi özgürlüğünü zedelediğini'' öne sürdüğünü hatırlatan Kazan, ''Oysa Anayasa'ya göre herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, devletin de bunu sağlama sorumluluğu vardır. Bu nedenle iptali istenen düzenleme gereklidir. Sigara kullanmayan, ancak bunun dumanına maruz kalanların karşı karşıya kalacağı rahatsızlıkları dile getirmek istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Danıştay'ın başvurusunda aynı zamanda, mekanların ''sigara içilen ve içilmeyen'' diye ikiye ayrılabileceğinin iddia edildiğini kaydeden Kazan, ''Talebimiz kabul edilirse bunun neden mümkün olmadığını, bir bölümde sigara içilirken diğer bölümün etkilenmemesi imkanı var mıdır, yok mudur bunu da aktarmayı amaçlıyoruz'' dedi.

Danıştay'ın ''Anayasa'ya aykırılık'' ve ''Kahvehanelerin 500 yıllık bir kültür olduğu'' iddiasını, ''kabul edilemez'' olarak niteleyen Kazan, bunun ilkel bir yaklaşım olduğunu belirtti. Kazan, ''Başvurunun reddedileceğini umuyorum. Hiç kimse 'yasak yumuşar' diye umuda kapılmasın'' ifadesini kullandı.
 

''Hastanelere başvuru azaldı"

SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da, kapalı alanlardaki sigara yasağının ülkeye hem sağlık hem de ekonomik açıdan büyük fayda sağladığını belirtti. İkram sektörünün bu yasaklardan dolayı zarar etmediğini, tersine gelirlerinin arttığını vurgulayan Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2009'un ilk 5 aylık dönemi ile 2010'un aynı dönemi karşılaştırıldığında sigara tüketiminin yüzde 20 azaldığı görülüyor. Bunun ekonomiye katkısı büyük. Ayrıca hastalık başvurularında da azalma oldu. Acillere astım nöbetleriyle başvurularda yüzde 20, enfeksiyon ve kalp krizi başvurularında da yüzde 30'ar azalma oldu. Dumansız hava sahası uygulamasının ülkemiz için yararı büyük. Sonuçları bu kadar kısa sürede olumlu bir şekilde yansıyan başka bir yasa yok. Halkımızın sağlığını koruyacak istisnasız yüzde 100 dumansız hava sahası uygulaması devam etmeli. Sağlığa taraf dernekler adına bunu talep ediyoruz.''

SSUK üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir de, kahvehanelerde sigara yasağının ardından yaptıkları araştırmanın sonuçlarıyla ilgili bilgi verdi. Yasak öncesi bu tür ortamlardaki partikül oranının insan sağlığını tehdit eder düzeyde yüksek olmasına rağmen, yasak sonrası bu oranlarda büyük düşüş kaydettiklerini bildiren Bilir, ''Duman akciğer kanserinin en önemli nedeni. Buralarda müşteriler belki belirli bir süre bu havayı soluyordu, ama çalışanlar sigara içmeseler bile sürekli, saatlerce dumanlı havayı soluyorlardı. Bu yasak gerek onların, gerekse müşterilerin sağlığını koruyor'' diye konuştu.
Bilir, yasağın bu nedenle korunması gerektiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler