Sağlıklı bir doğum için 5 vitamin değerine dikkat
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ezgi Roza Gül, günümüzde anne adaylarının önemli bir kısmı gebeliğini planladığını belirterek, sağlıklı bir doğum için 5 vitamin değerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Folik asitin, anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için önemli
Op. Dr. Ezgi Roza Gül, gebelik öncesi, gebelik döneminde ve doğum sonrasında, anne ve bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken vitamin değerleri hakkında bilgi verdi. Folik asitin, anne karnındaki bebeğin beyin, omurilik ya da omurgasında herhangi bir sorun oluşmasını ve yüksek riskli hasta gruplarında ise bu sorunların tekrarlama riskini azaltma özelliğine sahip olduğunu belirten Gül, “Bu nedenle gebe kalmadan önce ve gebeliğin ilk 3 ayında, günde 0,4 mg folik asit alınması önerilir. Sonradan beyin ve omuriliği oluşturacak olan noral tüpün kapanması, gebeliğin 26-28’inci günlerinde gerçekleştiği için gebelik öncesi folik asit takviyesine başlanması önemlidir” dedi.
“Gebelik dönemi ile birlikte D vitamini alımı başlamalı”
D vitamininin bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırdığını ve kemik mineralizasyonu ile büyümeyi uyardığını anlatan Gül, “Diyet alımından sağlanan çoğu vitaminden farklı olarak D vitamini aynı zamanda güneş ışığına maruz kalmakla da sentezlenir. D vitamini eksikliği gebelik döneminde de çok sık görülen bir problemdir. Bu nedenle gebelik döneminin başından itibaren günde 1200 IU D vitamini takviyesi önerilir.
Bebeğin sinir sistemi gelişimi için iyot gerekli
Anne karnında ve yenidoğan dönemlerinde bebeğin sinir sistemi gelişimi için iyot gerekli bir vitamindir. Gebelik ve emzirme döneminde artan iyot gereksinimi, sadece iyotlu tuz ile karşılanamaz. Dolayısıyla gebelik ve emzirme döneminde, doktor kontrolünde günde 150 mg. iyot takviyesi alınmalıdır” diye konuştu.
“Omega 3 göz ve beyin için gerekli”
Vücut için gerekli olan yağ asitlerinin bazılarının vücutta sentezlenemediğine dikkat çeken Gül, “Bu yüzden beslenme yoluyla dışarıdan alınmaları gerekir. Bunlar Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleridir. DHA ve EPA en önemli Omega3 yağ asitleridir. Özellikle DHA fetüsün beyin ve retinanın gelişimi için şarttır. DHE ve EPA’nın en önemli besinsel kaynağı ise balıktır. Gebeler, balık tüketirken düşük cıva içeren somon, hamsi ve istavrit gibi balıklar tercih etmelidir. Balık tüketemeyen gebelerin ise günlük 200-300 mg. DHA içeren balık yağı veya alg yağı takviyesi almaları önerilir. Omega 3 desteği için seçilen balık yağının, balığın gövdesinden olanları tercih edilmelidir. Balığın karaciğerinden üretilmiş olan balık yağlarının özellikle gebeliğin ilk aylarında tercih edilmesi uygun değildir” ifadelerini kullandı.
“Demir eksikliği anemisi tedavi edilmeli”
Vücut demirinin kanda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin üretimi için kullanıldığına işaret eden Gül, şunları kaydetti:
“Demir eksikliği kanda anemiye yol açar. Gebelikte en sık görülen anemi, demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Anne adayının, hem kan hacmindeki artış, hem de bebeğin ihtiyacından dolayı daha fazla demire ihtiyacı vardır. Gebelere, klinik anemi olmasa da günlük demir gereksinimi göz önünde alınarak günde 30-60 mg demir takviyesi önerilmelidir. Demir eksikliği anemisi olan anne adayları, anemi sorunu ortadan kalkana kadar günde 60-120 mg ek demir takviyesi almalıdır. C vitamini demir emilimini arttırır. Demirden zengin besinlerin ve demir takviyelerinin C vitamini içeren besinlerle (portakal suyu, salata,) alınması, emilime yardımcı olur. Çay, kahve, kalsiyumdan zengin besinler ise demir emilimini azaltıcı özelliğe sahiptir.”
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!