Sağlıksız dişler, solunumdan apneye pek çok sorunun kaynağı
Dişlerdeki yanlış kapanışlar ve çenenin doğru konumlanmaması, çene eklemi üzerinde baskıya yol açıyor. Bu da ağrı, eklem sesleri ve ağız açmada kısıtlılığa kadar pek çok hastalığı beraberinde getiriyor.
Dişlerimiz ve çene yapımız, bazı hastalıkların özellikle de solunum problemlerinin habercisi olabilir. 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü nedeniyle sorularımızı yanıtlayan Türk Ortodonti Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Altuğ, “Üstçene darlığı, solunum yollarındaki bazı sorunlar ve obezite, çocuklar açısından riskli. Bu konu çocuğun büyüme - gelişiminde ve sosyal hayatında önemli sonuçlara yol açabilir. Geceleri düzgün bir şekilde uyuyamayan çocuklarda büyüme hormonu salımında problem ve akademik başarısızlık görülebilir” dedi.
Altçenesi geride veya dişleri arasında açıklık bulunan çocuk hastaların mutlaka ortodontik tedavi görmesi gerektiğini belirten Altuğ, “Bu düzensizlik nedeniyle uyku sırasında düzenli solunum gerçekleştiremeyen hastalarda horlama ve kısa bir süre için solunumun durması olarak da bilinen ‘apne’ gibi uykuda solunum hastalıkları olabilir” diye konuştu.
Dişeti hastalıkları...
Çarpık ve yamuk dişlere de değinen Altuğ “Diş çapraşıklığı estetik problemler olarak algılansa da çapraşıklık bulunan bölgelerde dişlerin yeterli temizlenememesine bağı çürük ve dişeti hastalıkları olaşabiliyor. İyi temizlenemeyen dişlerde oluşan çürük ve dişeti hastalıkları bölgesel de olsa birer enfeksiyon kaynağı. Bilimsel araştırmalarda özellikle kalp ve böbrek hastalıklarına sahip bireylerde diş ve çevre dokulardan kaynaklı enfeksiyonların da risk faktörü olabileceği rapor edilmiştir. Diş ve özellikle çene yapısındaki bazı düzensizlikler çene ekleminde de fonksiyon bozukluklarına yol açma riski taşır. Dişlerdeki yanlış kapanışlar ve çenenin doğru konumlanmaması çene eklemi üzerinde baskıya sebep olarak, ağrı, eklem sesleri ve ağız açmada kısıtlılığa kadar varan hastalıkları beraberinde getirebilmektedir” açıklamalarını yaptı.
Parmak emmeye dikkat
Ortodonti; dişler ve çenelerdeki düzensizliklerin teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalı. Prof. Dr. Altuğ, ortodontik tedavinin yaşı olmadığını belirterek dişlerdeki çapraşıklığın çok farklı sebepleri olduğuna dikkat çekti.
Altuğ, şunları söyledi: “Hepimizin bildiği gibi sütdişleri yaklaşık 1 yaşlarında sürmeye başlar. Çocukların yaşları ilerledikçe sırayla sallanıp düşer ve yerine daimi dişleri gelir. ‘Nasıl olsa değişecek’ düşüncesiyle çürümüş olan sütdişlerinin zamanından önce çekilmesi, altından gelecek daimi dişleri kendilerine yer bulmaması ile sonuçlanır. Çünkü daimi dişlerin düzgün sürmesini sağlayan üstlerindeki sütdişlerinin rehberliğidir. Yine parmak emme gibi alışkanlığı bulunan çocukların da en kısa zamanda bir ortodonti uzmanının kontrolü altına girmesi, ileri yaşlarda çene ameliyatlarına kadar gidebilecek çene sorunlarının erken yaşlarda çözülmesine imkân tanıyacaktır.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'