Sapanca Gölü yaşam kaynağı

Kıyı şeridine yapılan dolgu yargıya taşındı. Bakanlık, yetkililer hakkında soruşturma izni verdi.

Sapanca Gölü yaşam kaynağı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.09.2017 - 22:02

 

Sapanca Belediyesi tarafından içme suyu havzası ve 1. derece Doğal Sit Alanı Sapanca Gölü’nün kıyı şeridine kum, çakıl ve çimentoyla dolgu yapılması yargıya taşındı. Sakarya Barosu Başkanlığı Çevre, Kent ve İmar Hukuku Komisyonu’nun suç duyurusu üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı Sapanca Belediye Başkanı ve yetkilileri hakkında soruşturma izni verdi.

Doğal miras vurgusu

Sakarya Barosu Başkanlığı Çevre Kent ve İmar Hukuku Komisyonu 21 Mart 2016 tarihinde Sakarya Belediyesi yetkilileri hakkında “çevreyi kasten kirletme”, “İmar Kirliliğine neden olma” ve kıyı kanununa aykırılık” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Komisyon belediyeye ait araçların Sapanca Gölü’ne taş, kum, çakıl ve hafriyat ile dolgu malzemesini boşalttığını ve gölün doğal şeklini bozacak nitelikte doldurma işlemi yapıldığını anlattı. Komisyon dilekçesinde “Sapanca Gölü, Sakarya ilinin sadece su kaynağı değil aynı zamanda korunması gereken bir doğal miras” olduğuna dikkat çekti.

Çarpıcı tespitler

Suç duyurusunun ardından yapılan bilirkişi incelemesinde kıyı kenar çizgisinden itibaren 2 metre genişliğinde 380 metre uzunluğunda beton dökülerek yürüyüş yolu, 1,20 m. yüksekliğinde ve 288 metre uzunluğunda istinat duvarı yapıldığı ve yürüyüş yolunun bazı kesimlerinde de göle kayayla dolgu yapıldığı tespit edildi.

Sakarya’nın içme suyu

İçişleri Bakanlığı da geçen aylarda Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gür ve Belediye Fen İşleri Müdür Vekili Tuncay Akın hakkında soruşturma izni verdi. Bakanlık 5 sayfalık kararında göl ve çevresinin 1. Derece Doğal Sit alanı olduğuna dikkat çekerek gölün Sakarya’nın içme suyu havzası olarak ilan edildiğini anımsattı.

Kanunlara aykırı

Bakanlık kararında Sapanca Belediyesi’nin 28 Nisan 2015’te Sahil yürüyüş yolunda gölün yükselmesi sonucu dükkânları su bastığı gerekçesiyle su gelişini engellemek için Akçay kumu sererek olumsuzluğu gidermek amacıyla izin istediğine dikkat çekilerek sadece gölün doğal yapısını bozmadan Akçay kumu ile basit bir yükseltinin yapılmasına izin verildiği anlatıldı.

Kararda belediyenin sahilde yapılan çalışmalar ile normalin ötesinde fiziki ve inşai müdahalelerde bulunduğunun altı çizildi. Bakanlık kararının son bölümünde belediye tarafından yapılan dolgu, yürüme yolu ve istinat duvarlarının su toplama havzası ve doğal sit alanında yapıldığını vurgulayarak kanunlara aykırı olduğuna dikkat çekti.

Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan konuya ilişkin yargı sürecinin takipçisi olduklarını belirterek “Sapanca Gölü hayat kaynağımızdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon