Satışa çıkarılan okullar Meclis gündeminde

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya İstanbul'da satışa çıkarılan okulları sordu.

Yayınlanma: 22.12.2009 - 13:15
Abone Ol google-news

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, İstanbul Valisi Muammer Güler'in 22 okulu satışa çıkardıklarına yönelik yaptığı açıklamanın ardından bu sayıya her gün yenisinin eklendiğini söyledi. Gök, "İstanbul Valiliği satışlara rantı çok yüksek okullardan başlanacağını, satışı yapılacak okulların mekânlarının turizm veya iş merkezi olarak değerlendirileceğini belirtmesinden sonra 45 okulun satışı planlanmış, söz konusu 22 okulun da satış hazırlıklarının tamamlandığı açıklanmıştır. Eğitim sistemindeki sorunlar, okur-yazar ve okullaşma oranının düşüklüğü ile eleştirilen Türkiye'de okulların önce kapatılma, ardından satışa çıkarılma kararları ve üstelik satışı yürüten komisyonun okullara belirlediği fiyatlar, çeşitli soru işaretlerine neden olmuştur" dedi.

Gök Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya şu soruları yöneltti:
"Satışı yürüten söz konusu komisyonun 22 okul için biçtiği toplam bedel 2 milyar doları geçmemektedir. Bilirkişiler, bu okullardan yalnızca bir tanesinin (örneğin Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi'nin) değerinin 1 milyar doların üzerinde olduğunu ifade ederken, değerlerinin çok altında fiyatlar belirlenmesinin gerekçesi nedir?

Söz konusu okullar kimlere ve neden satılmak istenmektedir?

Hükümetiniz ve Bakanlığınız bu okulların bulunduğu arazilerde alışveriş merkezleri ve oteller bulunmasını mı tercih etmektedir?

Satışlara rantı çok yüksek okullardan başlanacağına göre, okullar da, iktidarınız tarafından satılıp özelleştirilen kamu kuruluşları, fabrikalar, bankalar, hastaneler gibi rant kapısı olarak mı görülmektedir?

Beyoğlu'nun 1977'den beri eğitim yapan tek meslek lisesi Beyoğlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile 1961 yılında açılan ilk matbaacılık meslek lisesi Fatih İbrahim Müteferrika Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne 2009-2010 eğitim öğretim yılı için öğrenci alınmış mıdır?

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde Beyoğlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne gönderilen müfettişler, okulun kapatılmaması yönünde karar beyan edince değiştirilmişler ve yerlerine kapatma yönünde karar alan yeni müfettişler gönderilmiş midir?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler