Sel felaketinin ardından Karadeniz'i 'vampir böcek' sardı

Sel felaketine uğrayan Karadeniz Bölgesi, ışığı gördüğünde evlere giren bir böceğin tehdidi altında.

Sel felaketinin ardından Karadeniz'i 'vampir böcek' sardı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.09.2015 - 13:11




Doğu Karadeniz’in sahil bölgesi, yaklaşık 6 yıldır “Homoterra” türünden Latince adı “Ricania simulans” olan bir böcekle boğuşuyor.

Her yaz döneminde Artvin’in Hopa İlçesi’nden Trabzon Araklı’ya kadar görülen böceğin anavatanı Çin. Gürcistan’dan, çeşitli bitkiler vasıtasıyla Türkiye’ye gelmiş. Yaşam alanı bularak çoğalmış.

Kurthan Demir imzasıyla Habertürk'te yayınlanan habere göre, 6 yıldır popülasyonu artan böcek, ağaçlara, sebzelere yapışarak bitkilerin özsuyunu emiyor. Çayın ve mısırın kurumasına sebep olabiliyor. Ergin hale geldiğinde uçmaya başlayan böcekler, ışığı gördüğünde evlere giriyor.

Yöre halkı, cam açamıyor. Yetkililer, böceğin özellikle vatandaşların tüketim amaçlı ektiği domates, biber gibi ürünlerle meyve bahçelerinde ürün kaybına neden olduğunu belirtiyor.

Bu konuda bilimsel araştırma yürüten Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, bu türün kelebeğe benzediğini ancak kelebek olmadığını söylüyor.

Sokucu, emici bir ağız yapısına sahip böceğin yaşam alanının bütün yeşil bitkiler olduğunu söyleyen Güçlü, “Kışın yumurta dönemine geçiyor. Yazın kanatlanıyor. Yumurtalarını bitkilerin üzerine bırakıyor. Sonbahar ya da ilkbaharda o yumurtalar açılmadan bitkiler biçilse, böceğin popülasyonu yüzde 80 düşer. Gürcistan’da araştırma yaptık. Orada da var ama bizdeki kadar rahatsız edici değil. Araştırmamızı teslim ettik. Bundan sonrasında uygulama süreci Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teknik talimat hazırlamasıyla ilgili.’’ dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler