Selahattin Demirtaş: 'Akil İnsanlar Komisyonu' önerisi Öcalan'ın. Peki kim uyguladı bunu?
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Cezaevi yerleşkesindeki salonda görülen duruşmada iddianamede yer alan 'Demokratik Toplum Kongresi Öcalan'ın talimatıyla kuruldu' yönündeki suçlamalara "Oslo sürecinin içinde değilim ama 'DTK Öcalan'ın talimatıyla kuruldu' demek savcılığa yakışmıyor. Çözüm sürecinde hükümet ile birlikte çalıştı. Ama 'Akil İnsanlar Komisyonu' önerisi Öcalan'ın. Peki kim uyguladı bunu? Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan. Suç mudur bu peki" diye yanıt verdi.
'FEZLEKELER TAMAMEN KUMPASTIR'
Demirtaş, sırasıyla hakkında düzenlenen fezlekeler yönünden savunma yapacağını belirterek 1 ve 2 numaralı fezleke yönünde savunma yaptı. Fezlekelerdeki dinleme kayıtlarının 2007'den itibaren yapıldığını ve tamamının kumpas olduğunu belirten Demitaş, "Olmayan şeyler var gibi gösterilmiştir. Ergenekon, Balyoz ve Şike davaları sahte deliller üretildiği için düşürüldü, ancak benim, sahte delil düzenlenerek tutuklanmama göz yumuldu. Bugün, benimle ilgili dinleme kararı veren hakimlerden yüzde 85'i cezaevinde. Kararların altında hep bu hakimlerin imzası var. Bu hakimlerin verdiği kararlar hukuka uygun mu değil mi, hatta bu kişiler hakim mi değil mi? Bunları tartışmamız gerekiyor. Mahkemenin FETÖ'cü hakim ve savcıların ürettiği bu delilleri kabul etmemesi gerekir" diye konuştu.
Demirtaş savunmasında, kendisiyle birlikte diğer HDP’lilerin 6-8 Ekim’in yıldönümüne denk gelecek şekilde tutuklanmalarının planlandığını belirterek şöyle konuştu: Eş Genel Başkanımız Sayın Figen Yüksekdağ da dahil olmak üzere evimiz basılıp, adeta kaçırılarak alınırken, plan zaten yapılıyordu. Bunları biz bilmiyoruz da değiliz. Ben 12 yıllık milletvekiliyim, 8 yılım eş genel başkanlıkla geçti. Devlette, hükümette ne oluyor, neler koşuluyor iyi biliyoruz. Bana yönelik operasyon 6 Ekim akşamı yapılacaktı. 6-8 Ekim’in yıl dönümünde. Ama benim bir yurt dışı programım vardı, 5’inde yurt dışındaydım, operasyon ertelendi. Hatta operasyonu planlayanların fırça yediğini de biliyorum, ‘niye yurt dışı yasağı koymadınız’ diye. Ben bile bile, cezaevinde giyeceğim ortopedik ayakkabıyı da satın alarak Türkiye’ye döndüm. Bir süre sonra evim basıldı, milletvekili arkadaşlarımla birlikte gözaltına alındım” dedi.
"BU BİR SİYASİ OPERASYONDU"
Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Mahkemenizi bu yetkisizlik konusundaki hukuk skandallarıyla ilgili, mahkemeniz birleştirebilirdi. Birleştirme olmamış olsaydı, ben talep ederdim ama amaç ne, tutuklamayı sağlayabilmek. Çünkü tek tek fezlekeler üzerinde tutuklama yapamazlar diye düşünüyorlardı. Suçun alt ve üst limitini artırmak, kaçma şüphesi oluşturmak kendince ve işte ‘ifadeye de gelmedin’ deyip, 150 yıl istenen biriyle ilgili tutuklama yapılması normaldir algısı oluşturmak.
Bu bir siyasi operasyondu ve savcılıklar bunun parçası oldular. Bunu kim yapıyordu? Cemaatin savcıları yapıyordu. Sizler yargılıyorsunuz, darbecileri en çok siz yargılıyorsunuz. Yöntemleri buydu. Kumpas, tuzak. Yargıyı, Anayasa’nın kendilerine verdiği yetkiyi iktidarın lehine kullanarak kişiler hakkında yargı tuzağı hazırladılar. Tuzaktır. Bu tuzağı hazırlayanlar bir gün yargı önüne çıkmayacak mı? Bu ülkede adil yargı bir gün tıkır tıkır işleyecek ve hepsi eminim ki, adil bir bağımsız yargı önünde hesap verecekler. Bunun için de biz, elimizden gelen bütün gayreti, çabayı göstereceğiz.
'BUNLARIN DIŞ BAĞLANTILARI 15 TEMMUZ'DA ORTAYA ÇIKMADI'Demirtaş, savunmasında, kendilerine yönelik kumpasın neden kurulduğunu da şu sözlerle anlattı:
"Bu ülkede Kürt sorunu, savaş dışı yöntemlere çözülme sürecine girdiği her dönemde müdahaleler oldu. Neden? Çünkü Türkiye Kürt sorunu çözerse, Türkiye'de bir iç barış ortamı oluşacak. Bu iç barış süreci sadece Türkiye'nin değil Ortadoğu'nun dengelerini değiştirecek. Sıradan bir hakim-savcı bunun farkında olmayabilir. Ancak onu yönlendiren aygıt kesinlikle bu mantıkla hareket etmiştir. Biliyoruz ki, çözüm sürecinde cemaat istihbarat topluyordu. Amaçları hem hükümeti zor durumda bırakmak hem de demokratik siyasetin önüne geçmekti. Bunların dış bağlantıları 15 Temmuzda ortaya çıkmadı, o dönemde de dış bağlantıları vardı. Amaçları orduyla, hükümeti, yargıyı, bizi karşı karşıya getirmekti. O dönemde hükümet de biz de siyasette dik durduk Allah var. Ancak amaçları sadece bizi zor durumda bırakmak değildi. Daha büyüktü. O yüzden bize bu kumpasları kurdular. Bu fezlekeleri hazırladılar."
'BUGÜNE KADAR BANA PKK YÖNETİCİLERİNDEN ASLA BİR TALİMAT GELMEMİŞTİR'
Dosyada bulunan dinleme kayıtlarının da kendilerine yönelik tezgahı ortaya koyduğunu belirten Demirtaş, "Öyle bir tezgah kurulmuş ki, sanki ben PKK yöneticileriyle sürekli görüşmüşüm.
Kayıtların tamamı resmi partili yetkililerimiz, seçilmiş kişilerle olan konuşmalar. Bugüne kadar bana PKK yöneticilerinden asla bir talimat gelmemiştir. Gelse kabul etmezdim. O kadar, iktidarın yarattığı gibi siyasi olarak karar alamayacak kişi değiliz, kimse kusura bakmasın. Biz çocuk muyuz birileri bize talimat gönderecek, biz de denileni yapacağız" diye konuştu.
'ÖRGÜT BİZE TALİMAT VERECEKSE ADAM GİBİ TALİMAT VERSİN'
İddianamede yer alan gizli tanık ifadesinde, 'Mecliste Kürtçe konuşmaları yönünde talimat verildi' suçlamasını da kabul etmeyen Demirtaş, "Örgüt bize talimat verecekse adam gibi talimat versin. Biz nerde nasıl konuşacağımızı bilmeyecek kişiler miyiz? Böyle bir şey olmamıştır" diye tepki gösterdi. İddianamede yer verilen ortam konuşmalarını ve dinleme kayıtlarını kabul etmediğini belirten Demirtaş, "Bunların tamamı siyasi faaliyetler sırasında kaydedilmiş. Ne başı belli ne sonu. Biri 2011 yılı biri 2013. Kayıtlar gelsin bir dinleyelim. Gerekirse bir şeyler söylerim. Bunlar zaten usulsüz dinlemelerdir. Yasa dışı hiçbir faaliyetim olmamıştır" dedi.
'ÖCALAN'IN GÖRÜŞLERİNİ BENİM DİYE VERMİŞLER'
Dinleme kayıtlarının bazılarının çözüm süreci sırasında yaptıkları toplantılarla ilgili olduğunu belirten Demirtaş, "Biz o dönemde birçok toplantı yaptık. Bazı toplantılarda PKK'ya sempatisi olan gençlere 'Neden silahların bırakılması gerekir' bunu anlatıyorduk. Bu arada çözüm süreci kapsamında İmralı'ya gidip geliyorduk. Toplantılarda bazen Öcalan'ın söylediklerini aktarıyor, bazen de kendi değerlendirmelerimizi yapıyorduk. Bunları dinleyerek, Öcalan'ın görüşlerini benim diye vermişler. Ben sanki bu toplantılarda PKK'yı övmüşüm. Böyle algı yaratmaya çalışmışlar" dedi.
'SANIĞA GÜVENMİYORSUNUZ FETÖ'CÜLERE GÜVENİYORSUNUZ'
O dönemde devletin istihbarat birimleriyle iş birliği yapıldığını anlatan Demirtaş, "Biz istihbaratın başındaki kişiyle birlikte bir çalışma yürüttük. Bir başka istihbarat örgütü de FETÖ aracılığıyla başka bir çalışma yapmış. Toplantılarda yaptığım konuşma dökümlerini bu haliyle kabul etmiyorum, detaylı çözümünün yapılmasını istiyorum. Sayın başkan bunları yapanlar FETÖ'cü. Sanığa güvenmiyorsunuz bunlara güveniyorsunuz" diye konuştu.
'KORSAN GÖSTERİCİ DEĞİLİZ BİZ, SİYASET YAPIYORUZ'
İddianamede bazı terör örgütü mensuplarının cenazelerine katıldığı yönündeki suçlamalar sorulan Demirtaş, "İnsanların acılarını paylaşmak insani bir durumdur. Evet çok sayıda cenazeye katıldım. Öldürülen örgüt mensuplarının da askerlerin de. Ama cenaze töreninde bir suç işlemiş miyim savcı bunu belirtmemiş. Korsan gösterici değiliz biz, siyaset yapıyoruz" dedi.
'AKİL İNSANLAR PROJESİ ÖCALAN'IN'
İddianamede, 'Demokratik Toplum Kongresi Öcalan'ın talimatıyla kuruldu' yönündeki suçlamalara cevap veren Demirtaş, "Oslo sürecinin içinde değilim ama 'DTK Öcalan'ın talimatıyla kuruldu' demek savcılığa yakışmıyor. Çözüm sürecinde hükümet ile birlikte çalıştı. Ama 'Akil İnsanlar Komisyonu' önerisi Öcalan'ın. Peki kim uyguladı bunu? Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan. Suç mudur bu peki" diye konuştu. Demirtaş'ın savunması devam ediyor.
‘BİNGÖL’DEKİ POLİSLERE PKK SALDIRMADI’
6-8 Ekim olaylarından bir gün sonra Bingöl Emniyet Müdürü’ne yönelik üç korumanın şehit olduğu saldırı sürecinde yaşananları da ilk kez anlatan Demirtaş, “Henüz olay basına yansımamışken Sırrı Süreyya Önder beni aradı, sesi telaşlı ve kızgındı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın kendisini aradığı, saldırıyı anlattığını ve bu saldırının PKK tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin öğrenilmesini istedi. Ala, ‘Eğer PKK ateşkesi bozduysa biz de ona göre hareket edeceğiz’ demiş.
Bunun üzerine biz, Kuzey Irak’taki bir siyasetçi vasıtasıyla Kandil’e ulaşmak için kurduğumuz mekanizmaya başvurduk. Kandil, ‘Bu saldırı yüzde yüz bizim işimiz değil’ dedi. Bu yanıtı Sırrı Süreyya Önder, Efkan Ala’ya iletti. Efkan Ala rahatladı. Bizim bu haberi vermemizden iki saat sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırıyı yapan 4 teröristin Bingöl çıkışında öldürüldüğünü, şehitlerin intikamının anında alındığını açıkladı. Efkan Ala bu açıklamadan rahatsız oldu. O dört kişi bu saldırıyı yapmadı, şehir merkezine dahi girmemişler. PKK’li olmadıkları ortaya çıktı. Buna rağmen infaz edildiler.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması