Sendikalardan ortak tavır
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sermayenin yarattığı krizin bedelinin emekçilerin ödememesi gerektiğini kaydederken, KESK Genel Başkanı Sami Evren, kapitalizmin ne kadar çok sorun ürettiğini ortaya çıktığını söyledi. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan ise, kapitalizm ve küreselleşmenin zorluklarına karşı muhalif bir hareket olduğunu dile getirdi.
Avrupa Sosyal Forumu'nun 6'ncısı Kültür Başkenti İstanbul'da yapılıyor. 2 yılda bir yapılan forum ilk kez AB üyesi olmayan bir ülkede gerçekleşiyor.
4 Temmuz'da sona erecek forumda seminer, panel konserlerin yanı sıra yürüyüşler de gerçekleştirilecek. Foruma DİSK, KESK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ de katılıyor. DİSK bir yıldır düzenleyici kurum olarak forumun aktörleri arasında yer alıyor.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, forumun en önemli boyutunun sermayenin yarattığı krizin bedelinin emekçilerin ödememesi olduğunu kaydederken, KESK Genel Başkanı Sami Evren, sosyal forumun kapitalizmin ne kadar çok sorun ürettiğini ortaya çıkardığını söyledi. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan, sosyal forumun kapitalizme, küreselleşmenin zorluklarına karşı muhalif bir hareket olduğunu dile getirdi. Arslan, forumun İstanbul'da olmasının kendileri ve işçi hareketi için önemli olduğunu vurguladı.
"Başka bir Türkiye yaratacağız"
KESK Genel Başkanı Sami Evren, Avrupa ve Dünya Sosyal Forumu gibi sosyal hareketlerin dünyanın ve insanlığın sorunlarının tartışması ve çözüm önerileri üretmesi açısından anlamlı forumlar olduğunu söyleyerek, burada yüzlerce konunun tartılşıldığını ifade etti.
Avrupa Sosyal Forumu'na ilişkin soruları yanıtlayan Evren, bu forumla kapitalist sistemin ne kadar çok sorun ürettiğinin ortaya çıktığını kayderek, "Sistem o kadar sorun üretmiş ki; tüm bu sorunların nedenlerini, niçinlerini anlamak, sorgulamak, tartışmak, alternatif fikirler üretmek açısından başka bir dünyayı başka bir Türkiye'yi mümkün kılabilmek için bu arayışların tartışmaların anlamlı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Evren, sadece sosyal forumlardaki tartışmayla meseleleri sınırlı görmenin doğru olmadığına dikkat çekerek, aynı zamanda bu sorunları yaratanlarla mücadele de etmek gerektiğini dile getirdi. Evren sözlerine şöyle devam etti:
"Ezilenlerin, yoksulların, dışlanmışların, yok sayılanlar varlık nedenini ancak mücadeleyle kanıtlayabilirler. Sosyal forumlar içi doldurulduğu takdirde, üretilen fikirlerin pratikte karşılığı oluştuğu takdirde anlamlı forumlara dönüşür. Aksi takdirde belirli grupların bir araya gelip tartışıp dünyayı değiştirmek için hiç bir şey yapmadıkları yalın bir tartışma süreci olursa çok anlamlı olmaz. Sosyal forumları ben bu yönüyle eleştiriyorum. Sendikal hareketten emek hareketinin geleceğine gençlik, kadın, çevre hareketlerine, ekolojik denge, su, güvencesiz çalışma koşulları, ayrımcılığa uğrayan insanların sorunlarını tartışıyoruz. Bu sorunların kesiştiği noktada mücadeleyi, dayanışmayı birleştiremiyoruz, daha enternasyonal bir düzeye taşıyamıyoruz. Taşıyamazsak forum anlamsızlaşıyor, bunun için çaba sarfedersek, küresel sermaye küresel kapitalizm kendi tartışma zeminlerini G-20 zirvelerinde Davos'larda gerçekleştiriyorsa, sosyal hareketler anti kapitalist hareketler de sosyal forumlarda kendi Davos'larını kendi zirvelerini gerçekleştiriyorlar."
Evren, forumların fikir üreten forumların ötesinde pratik çözümler üreten forumlar olması gerektiğine dikkat çekerek, "Ama bu konuda çok başarılı olduğumuz söylenemez. Sosyal forumlar sadece teorik konuları tartıştığı için giderek etkisini de kaybediyor" dedi.
"Muhalif hareketleri güçlendirmek ve eyleme dönüştürmek gerekiyor"
Başlangıç itibariyle Türkiye'de böyle bir forumun yapılmasını ve sosyal forumların devam etmesini, Avrupa çapında insanların gelip bir arada dünyanın ve bölgenin sorunlarını tartışmasını anlamlı bulduklarını dile getiren Evren, sadece tartışmanın da hiçbirşey katmadığını savundu. Evren, bu tartışmadan çıkan sonuçları gerçekleştirmek için muhalif hareketleri güçlendirmek ve eyleme dönüştürmek gerektiğini belirtti. Sosyal forumun ruhu gereği herkesin kendini ifade edebileceğini kaydederek, "Bunun önünü açmak için böyle bir tartışma içindeyiz" diye konuştu.
"Sermayeye karşı ortak mücadelenin adıdır forum"
DİSK Genel başkanı Süleyman Çelebi, forumun en önemli boyutunun sermayenin yarattığı krizin bedelinin emekçilerin ödememesi olduğunu kaydederek, forumu bunun için ortaya konulan ortak mücadelenin adı olarak nitelendirdi.
Çelebi, beklentisinin sermayenin küresel hareketine karşı emeğin küresel mücadelesinin ortaklaştıracak bir zemin oluşturması olduğunu dile getirdi. Çelebi, forumla dünyanın çok farklı ülkelerinden katılımcılar verdikleri mücadeleyi ve deneyimlerini paylaşacağını söyleyerek, "Hem de kendi deneyimlerimizi paylaşacağız. Krizin bedelini kimlerin ödediğinin ortaya çıkaran tablolar var. Hem işçi çıkarılıyor, hem yüzde 60'lara varan karlar açıklanıyor. Bütün bunlar krizin kimi teğet geçip kimi geçmediğini kanıtlayan göstergelerdir" dedi. Çelebi, kendi özeleştirilerini de yapacaklarını belirterek, eksikliklerini, gerçekleştiremediklerini de tartışmaya ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Çelebi "Bundan sonra yalpa yapanlarla yapmayanlar, ihanet edenlerler etmeyenlerin yeni bir yol haritasında buluşacaklarını düşünüyorum" dedi.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, forumda çeşitli görüşlerin ortaya çıktığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2 yıl sonra 7. Avrupa Sosyal Forumu yapılana kadar işleyen süreçte Avrupa'da barışın sağlanması, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğine karşı mücadele etmek, ekonomik krizin yükünün dar gelirliye yıkılmasını azaltmak, soyal güvenlik sistemini savunmak, kadınlara karşı ayrımcılğı, çocuk işçiliği gibi uygulamaların kaldırılması için eylem planları hazırlamak gibi çok çeşitli konular var. Alınan karanları her birlikte ülkelerimizde uygulayacağız. İsteyen herkes katılabilecek. Söz söyleyip, stantlarda kendi yayınlarını sergileyebilecek.Bu sosyal ve serbest bir süreç."
"Yerelle küreseli birleştirip ortak çözüm üretmeliyiz"
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımıcısı Mahmut Arslan, Hak-İş' in görüşlerini ifade edeceklerini söyleyerek, sosyal forumun kapitalizme, küreselleşmenin zorluklarına karşı muhalif bir hareket olduğunu dile getirdi. Arslan, forumun İstanbul'da olmasının kendileri ve işçi hareketi için önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Kriz, küreselleşmenin önümüze getirdiği zorluklar, sendikaların küresel dayanışma yönündeki düşünceler, krizle mücadele yöntemleri ve benzeri konuları tartışacağız. Avrupa'da özelikkle krizin sonuçları önemli. Sosyal forumun amacı bir çerçeve oluşturmak."
Arslan, sosyal forumun daha geniş bakış açılı tartışmaların olduğu değişik grup ve fikirlerin tartışıldığı bir platform olduğunu kaydederek, sermayenin Dünya Ekonomik Forumu gibi Davos gibi zirvelerle kapitalizmin, küresel sermayenin sorunlarını, onların önündeki engellerin bertaraf edilmesine yönelik çeşitli kararlar aldığını ifade ederek, sosyal forumla daha çok buna karşı muhalif bir hareket, karşı duruş sergilendiğini belirtti. Arslan, "Bu duruşun temelinde yatan sendikal hareket bunun önceliğini oluşturuyor. Onlar da küresel krizin getirdiği sorunlara karşı ortak mücadeleyi neler yapılabileceğini tartışıyor. İlk defa Avrupa Sosyal Forumu AB üyesi olmayan bir ülkede yapılıyor. Bizim açımızdan bu çok önemli. Biz Türkiye'deki yerel sorunları küresel sorunlarla birleştiren ve birlikte çözüm arayışı içinde olan bir çalışmayı gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!