Seracının yeni gözdesi çilek
Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye'nin 300 bin tonu aşan üretimi ile dünyada en fazla çileğin üretildiği üçüncü ülke haline geldiğini bildirdi.
Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, son yıllarda yeni çeşitlerle ve modern tarım teknikleri sonucu yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde çilek üretiminin hızla artış gösterdiğini söyledi.
Çileğin taze olarak tüketildiği gibi dondurmadan, reçel ve pasta yapımına kadar pek çok sektörde kullanılabildiğine dikkati çeken Satıcı, yetiştiği dönemde başka meyvelerin az olmasından dolayı çileğin daha da gözde haline geldiğini belirtti. Çileğin, taze meyvenin az olduğu dönemde yetiştiği için iyi gelir getirdiğine işaret eden Satıcı, Türkiye'de seracıların son dönemde çileğe yöneldiğini vurguladı.
Türkiye'de çilek üreten bir seracının, takip eden yıllarda da çilek ekimini sürdürdüğünü vurgulayan Satıcı, ''Türkiye 300 bin tonu aşan üretimi ile dünyada en fazla çileğin üretildiği üçüncü ülke haline geldi. Dünya çileğinin yaklaşık yüzde 7'si ülkemizde yetişiyor. Avrupa'da ise İspanya ile en fazla çilek üreten ülke konumundayız. Dünyada Amerika 1 milyon 312 bin ton ile birinci sırada yer alıyor'' dedi.
Üretimde Mersin ilk sırada, Antalya ikinci
Türkiye'de Mersin'in 142 bin ton çilek üretimi ile ilk sırada yer aldığının altını çizen Satıcı, Antalya'nın 33 bin 600 tonla ikinci sırada bulunduğunu, Aydın, Bursa ve Manisa'nın da önemli çilek üretim merkezleri arasında yer aldığını dile getirdi.
Türkiye'de çilek ihracatının geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 3 artış gösterdiğini ifade eden Satıcı, Türkiye'nin en fazla Rusya Federasyonu'na çilek ihraç ettiğini, Rusya'yı Romanya, Bulgaristan ve Irak'ın takip ettiğini bildirdi. Satıcı, teknolojik seraların artması ve lojistik imkanlarının gelişmesiyle çilek ihracatının daha da artacağını belirtti.
Antalya'nın Serik ilçesi Kadriye beldesindeki modern serasında topraksız çilek üretimi ve ihracatı yapan Hüseyin Kantoz ise topraksız üretim sayesinde fide başına 1 kiloya kadar ürün aldıklarını söyledi. Modern seralarda topraksız üretim ile çileğin işçilik masrafının çok düşük seviyede olduğunu kaydeden Kantoz, kalite açısından Türkiye'deki çileklerin çok iyi olduğunu dile getirdi. Kantoz, her sene çilek üretimini arttırdıklarını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği