Sevdiğinin ismini yıldıza yazdır

Sevgilinize güzel bir sürpriz mi yapmak istiyorsunuz? Onun ismini bir yıldıza verebilrsiniz hem de NASA'dan sertifikalı. Amerika'da 30 yıldır devam eden bu uygulama artık Türkiye'de...

Sevdiğinin ismini yıldıza yazdır
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.02.2009 - 10:49

ABD'de yaklaşık 30 yıldır uygulanan ''Yıldız İsimlendirme Sistemi'', Türkiye'de bir yıldır bir internet sitesi aracılığıyla uygulanıyor.

ABD'de ''International Star Certificate'' adlı kurum tarafından yaklaşık 30 yıldır uygulanan yıldız isimlendirme sistemi, Türk girişimci tarafından bir yıldır ''www.yildizal.com'' internet adresi aracılığıyla Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

Sistem hakkında bilgi veren internet sitesinin sahibi Çağlar Kurtuluş, 3 yıl önce ABD'de bir arkadaşının eşine yıldız hediye ettiğini duyunca, bu konuyu araştırdığını söyledi.

Uygulamanın Türkiye'de olmadığını öğrendikten sonra harekete geçtiğini ifade eden Kurtuluş, ''ABD'de International Star Certificate kuruluşuyla anlaşma yaptık. Bu kurum yıldız isimlendirmesi konusunda dünyadaki tek yetkili kurum. NASA'dan aldıkları bilgiler doğrultusunda yıldızları koordinatlıyorlar. Biz de bu sistemi Türkiye'de başlatmaya karar vererek sitemizi kurduk'' dedi.

Kurtuluş, gökyüzündeki yıldızların bulundukları takım yıldızlarına göre koordinatları ve özellikleriyle çıkarıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

''Yıldız isimlendirmek isteyen müşteriden önce yıldıza konulacak isim ve hangi takımyıldızından istediği soruluyor. Daha sonra istenen isme göre bunları sadece müşteriye özel olarak sertifikalandırıp resimliyoruz. Bir yıldızın ikinci kez isimlendirilmemesi için isim verilen yıldızlarla bir katalog oluşturuluyor, katalogda hangi yıldızların isimlendirildiklerini görebiliyorsunuz. İsim verilen her yıldız NASA tarafından oluşturulan data bankasından siliniyor. Herkesin yıldızı kendine özel yani. Şimdiye kadar sadece Amerika'da 1980 yılından itibaren 16 milyon yıldız isimlendirildi.''

 

Yıldız için özel sertifika

Çağlar Kurtuluş, isimlendirilen yıldız için daha sonra sertifika verildiğini belirterek, sertifikada yıldıza verilen isim, yıldızın özellikleri, takım yıldızlarının mitolojik hikayeleri ve burçlara göre bir seçim yapıldıysa o burcun gökyüzündeki tasviri gibi tüm bilgilerin yer aldığını söyledi.

Söz konusu sertifikada ayrıca yıldız haritası, seçilen yıldızın renkli ve siyah beyaz fotoğrafı, parlaklığı, yıldızın tüm özellikleri, onun nasıl görülebileceği, gökyüzünde tam olarak nerede durduğunun yer aldığını ifade eden Kurtuluş, ABD'den gelen sertifikaya, Türkiye'deki hattatlar tarafından müşterilerin isimlerinin yazıldığını kaydetti.

 

Bir yılda 4 bin yıldız

Kurtuluş, yıldızı kendilerinin seçmediğini, seçimin ABD'deki kurum tarafından yapıldığını dile getirerek, yıldız seçiminin kendilerine sunulan seçenekler arasından yapıldığını vuruladı.

''Dünyada parça parça bölünmüş takımyıldızları var, burçların dışında pek çok takımyıldızı bulunuyor'' diyen Kurtuluş, şunları söyledi:
''Yıldızların isminden, mitolojik bilginiz varsa mitolojiden sizin için önemli taşıyan yıldızı seçiyorsunuz. Gerisi bize kalıyor. Ama tutup ben çoban yıldızını istiyorum, diyemezsiniz. Onların ismi koyulmuş zaten. NASA'nın isim verdiği büyük yıldızlara yeniden isim vermek mümkün değil. Belirli kurallar dahilinde gökyüzündeki dilediğiniz yıldızı seçebilir, sevdiğinize hediye edebilirsiniz.''

Çağlar Kurtuluş, kendilerinin 2.5 milyon yıldız satın aldığını ve Türkiye'deki müşterilere isimlendirilmek üzere satışa sunduklarını belirterek, yaklaşık bir yıldır 4 bin kişinin kendilerine ulaşarak sevdiklerinin isimlerini yıldızlara verip hediye ettiklerini bildirdi.

Kurtuluş, bir yıldıza isim vermenin maliyetinin 140 ile 200 TL arasında değiştiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler