Sevigen, dilenen çocuklar için önerge verdi

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, sokakta yaşayan ve dilendirilen çocukların sorunların giderilmesi için Meclis Araştırma önergesi verdi.

Yayınlanma: 13.01.2010 - 11:28
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinde Türkiye'de yaşanan ekonomik krizle birlikte önemli toplumsal sorunların başında gelen sokak çocuklarının sayıları hakkında bir bilgi bulunmadığını belirterek evde dayak yediği için evden kaçan, sokakta da her türlü istismara açık kalan, suça itilerek yaşamlarını sokakta idame ettirmek zorunda kalan yüz binlerce çocuk olduğunu, bu çocukların yaşlarının gerektirdiği hayatı yaşayamadıklarını ve o yaşlarda en çok ihtiyaç duydukları ev sıcaklığından, ebeveyn ilgisinden, oyun oynamaktan ve sağlıklı beslenmeden yoksun olduklarını ifade etti. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde trafik ışıklarında duran, arabaya koşarak gelen çocukların manzarasının herkes tarafından bilindiğini kaydeden Sevigen, sokakta çalışan ya da zorla çalıştırılan bu çocukların belli süre sonra evlerini terk ederek kaçtıkları ve sokakta yaşamaya başladıklarını bildirdi.

Sevigen, Doğu ve Güneydoğudaki yoksulluk, işsizlik, terör gibi etkenler sebebiyle büyük şehirlere göçün en önemli sosyal sorun olduğuna dikkat çekerek Türkiye'de sömürülen çocuk iş gücü oranının Uzakdoğu ülkelerindeki oranlara ulaştığını vurguladı. Sokaklarda yaşayan, dilendirilen, çalışan çocukların çalışma ortamlarının tehlikeli, soğuk ve her türlü istismara açık olması nedeniyle bu çocukların büyük bir kısmında sağlık sorunları, saldırganlık, hırsızlık, hiperaktivite gibi psikososyal davranış bozukluklarının ortaya çıktığını belirten Sevigen, "Peki Hükümet yetkilileri toplum açısından ciddi anlamda tehdit niteliği taşıyan, her gün onlarca çocuğun sokağa düştüğü, organ mafyasının cirit attığı, her köşede dilencilik yapan çocukların bulunduğu, okul köşelerinde sigara uyuşturucu satarak çocuklarımızın tehdit edildiği bir ortamda korunmaya, gözetilmeye en çok ihtiyacı olan, bu çocuklar için neler yapmaktadır bilinmemekte. Geleceğimiz olan çocukları kurtarmak için ne gibi önlemler alınmaktadır?" diye sordu.

Sevigen, sorumlu devlet kurumlarının şimdiye kadar neler yaptıklarının, kaç çocuğu ne şekilde istihdam ettiklerinin de bilinmediğine işaret ederek, "Devlet bu çocukların sadece barınma ve gıda ihtiyacını gidermekle yetinmemelidir. Var olan mevcut yasalar yeniden gözden geçirilmeli, nasıl uygulandığı takip edilmelidir. Sokakta çalışan, zorla çalıştırılan dilendirilen bu çocuklar ayrı ayrı ele alınarak çocukları sokağa düşüren nedenler ve genel olarak sokak çocuklarının sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi gerekmektedir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler