Sığınan kadınlar oy kullanamıyor!
Ölümden kaçan kadınlar yine unutuldu...
Bugün gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ölümden kaçarak devlete sığınan kadınlar unutuldu.
İŞTE TÜRKİYE GENELİNDE SON DURUM-HARİTA ÜZERİNDE SEÇİM SONUÇLARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ
25 ildeki toplam 37 huzur ve bakımevine sandık yerleştirilmesine karşın, sığınma evlerinde kalan kadınların vatandaşlık haklarını kullanmaları için bir adım atılmadı.
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 30 Mart Yerel Seçimleri öncesinde sığınmaevlerindeki kadınların oy kullanmaları için kanun teklifi verilmiş ancak bu teklif AKP oylarıyla reddedilmişti.
Geçen hafta çıkan Meclis Genel Kurulu’nda kavga nedeniyle teklifi tekrarlayamayan Nazıalaka, sığınmaevindeki kadınların oy kullanmaları için vereceği yeni yasa teklifinin 12 Ağustos Salı günü gündemine alındığını kaydetti. Nazıalaka, “Şiddete uğrayan kadınlar ölü sayılıyor. Umarım sığınan kadınlar seçimin ikinci turunda oy kullanabilirler. AKP’li kadınların oyları bir kere de ‘hayır’ için değil hayra kalksın” dedi.
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 25 ildeki toplam 37 huzur ve bakımevinde kalan 4 bin yaşlı ve engelli yurttaşın oy kullanabilmesi için sandık kurulacağını açıkladı. Buna göre, Ankara’da 5, İzmir’de 4, İstabul’da 3, Bolu, Eskişehir ve Karaman’da 2; Afyon, Artvin, Balıkesir, Burdur, Çanakkkale, Çankırı, Düzce, Erzurum, Hatay, Kahramanmaraş, Karabük, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Manisa, Muğla, Samsun ve Yozgat’ta ise 1’er kuruluşa sandık kurulduğu belirtildi.
Ancak sığınmaevlerindeki kadınların oy kullanabilmesi için yine bir adım atılmadı.
Güvenlik riski olmayan çözüm
CHP’li Nazılaka, 30 Mart Yerel Seçimleri öncesinde konuya ilişkin yasa teklifi vermiş ancak teklif AKP oylarıyla reddedilmişti. Meclis’te çıkan kavga nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimleri için teklifini yineleyemeyen Nazıalaka, teklifin 12 Ağustos Salı Meclis gündemine alındığını kaydetti. Nazıaka’nın gündeme alınan teklifine göre kadınların güvenlikleri tehlikeye girmeden seçme hakkını kullanabilmesi sağlanıyor. Teklife göre kadınlar ikâmetgâh adreslerini, yaşadıkları sığınmavenin bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğü olarak bildirecek. Oy kullanılacak sandık ise güvenlik gerekçesiyle il müdürlüğünün belirleyeceği yerde olacak.
Nazlıaka, cinsiyet eşitliğinin olduğu ülkelerdeki yöntemi kanun teklifi olarak sunduklarını belirterek, “Kadınlar en temel vatandaşlık haklarını kullanamayarak, bir kez de devlet eliyle şiddete uğruyor. Şiddete uğrayan kadınlar ölü sayılıyor. Umarım sığınan kadınlar seçimlerin ikinci turukalması durumunda oy kullanabilirler. AKP’li kadınların oyları bir kere de ‘hayır’ için deği hayra kalksın” diye konuştu.
Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı 2 bin 441 kapasiteli 90 kadın evi bulunuyor. Sivil toplum örgütlerinin desteğiyle sayı 3 bin 256 kapasite ile 125’e ulaşıyor. Bakanlığa bağlı kadın sığınmaevlerinde geçen yıl 8 bin 844 kadın, 3 bin 804 çocuk olamz üzere toplam 12 bin 648 kişi yararlanırken, bu yılın ocak ve şubat aylarında 2 bin 331 kadın, 969 çocuk olak üzere toplam 3 bin 300 kişi hizmet aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'