Silikozis hastası kot taşlama işçileri Meclis’te

Büyük bölümü hiçbir sosyal güvencesi olmadan “kot taşlama” işinde çalışan “silikozis” hastası bir grup işçi, “yaşam hakları ihlal edildiği” gerekçesiyle TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvurdu.

Silikozis hastası kot taşlama işçileri Meclis’te
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.01.2009 - 12:34

Silikozis hastası bir grup kot taşlama işçisi, ellerinde hastalıklarını gösteren akciğer filmleri ile birlikte geldikleri Meclis’te CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ı ziyaret etti. İşçilere eşlik eden Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, silikozis hastalığının, taşocağı ve maden ocağında çalışan işçilerde görülmesine rağmen, dünyada ilk kez Türkiye’de kot taşlama alanında da görüldüğüne dikkat çekti. Bu işçilerin, ilkel ve standartların yüz bin kat fazlası tozun içinde çalıştığını ifade eden Kılıçaslan, aynı aileden iki kişinin bu sektörde çalıştıktan sonra öldüğünü, üçüncü kişinin ise ölmek üzere olduğunu anlattı. Sinevizyon gösterisiyle bilgi veren Prof. Dr. Kılıçaslan, 3-5 bin kişinin silikozis hastalığına yakalandığını tahmin ettiklerini ancak, 600-700 hasta tespit ettiklerini bildirdi. İstanbul’a kot taşlama işi için giden ve şu anda Bingöl’ün Karlıova ilçesi Taşlıçay Köyünde yaşayan Abdülhalim Demir, 3,5 yıl, küçük bir alanda hem çalıştığını hem de akşamları burada yattığını anlattı. Sektörde çalışanların çoğunun sigortası olduğunu ifade eden Demir, hastalığa yakalananların tedavilerinin ücretsiz yapılmasını istedi. Demir, dava harçlarını karşılayamadıkları için sorumlular aleyhine dava açamadıklarına işaret ederek, harçlardan muaf tutulmalarını talep etti.

Eşi kot taşlama işinde 2 yıl çalıştıktan sonra hastalanan ve TBMM’ye iki çocuğuyla gelen Ayşe Kaya hiçbir güvencelerinin olmamasından ve iş bulamamaktan yakındı. Ziyaret sırasında bazı işçilerin ve çocuklarının ağladığı görüldü.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, tekstil sektöründe, çok sayıda kayıt dışı çalışan bulunduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, bu olaya el koymasını, işçilerin sorunlarıyla ilgilenmesini, yasalarda öngörülen şekilde, çalışma koşullarını denetleyerek, gerekli önlemleri almasını istedi. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da kot taşlama sektöründe, 19. yüzyılın çalışma koşullarında çalışıldığını belirterek, sosyal devleti; kömür dağıtma ve sadaka kültürüyle ölçenlerin, bu feryada kulak vermesi gerektiğini söyledi. İşçilerin 12 saat, kot taşlamada kullanılan kumun değerli olması nedeniyle havasız ortamda çalıştığını anlatan Soysal, şöyle konuştu:

“Bu işçiler, yoğun toza maruz kalıyorlar. İstanbul'da 3 büyük hastanede, 100'ü aşkın silikozis hastası yatmış. 20'yi aşkın ölüm var, ancak bu rakam gerçeklerden uzak, çünkü kayıt dışılık var. Bingöl'de iki köyün erkekleri ölümü bekliyor. Türkiye'nin Gazze’siyle karşı karşıyayız. Filistin'de insanların yaşam hakkı elinden alınıyor, Türkiye'de de bundan farklı değil. Sessiz kalınarak, sorumluluk, vebal kimsenin üzerine atılamaz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Sağlık Bakanı’nı göreve çağırıyorum. TBMM’nin buna sahip çıkması gerekir.”

İşçiler, konuşmaların ardından Soysal ile TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na giderek, dilekçelerini verdiler. Dilekçede, silikozisin, tedavisi olmadığı ancak gerekli tedbirler alındığında önlenebileceği belirtilerek, “Düzenlemelere rağmen, yasaların gerekleri yerine getirilmemekte, bu sektörde çalışan işçilerin, yaşam hakkı ihlal edilmektedir. Yasalara aykırı bu uygulamaların komisyonca incelenmesini talep ediyoruz” denildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e ileteceğini bildirdi.

Fotoğraf: (AA)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler