''Silivri'de 2 cezaevi müdürü başka yerlere atandı''

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bakanlığındaki baş kontrolörlerin, son 1-2 ay içinde Silivri 4 ve 5 Nolu cezaevlerinde incelemelerde bulunarak, buradaki cezaevi müdürlerinin görevlerini savsakladıklarına dair tespitler yaptığını belirterek, ''Bu tespitler sonucunda, iki cezaevi müdürü görevden alınarak başka yerlere atandı'' dedi.

''Silivri'de 2 cezaevi müdürü başka yerlere atandı''
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.04.2009 - 14:48

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Sıvas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak, Silivri kompleksindeki cezaevlerinde yaptıkları incelemeye ilişkin görüşlerini açıkladı. Türkiye'deki cezaevlerinde 107 bin kişi bulunduğunu ifade eden Özdemir, yoğunluk nedeniyle, mahkumlara hizmetlerin yeterince verilmediğini söyledi.

Toplumda suç oranının artmasını ve davalarının uzamasını, yoğunluğa sebep olarak gösteren Özdemir, Ergenekon davası kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın 30 günü aşkın süredir tek kişilik koğuşta tutulduğunu söyledi. Özdemir, ''Giderek keyfiliğe dönüşen bu uygulamaya bir çözüm bulmak gerekiyor'' dedi. Silivri'deki 4 Nolu Cezaevinde kalan Ergenekon sanıklarının, ziyarette kendisine, ''tuvalet ve banyo da dahil 24 saat kameralarla izlendiklerini'' söylediklerini bildiren Özdemir, ''Orada, tutuklulara hükümlü gibi muamele yapılıyor. Cezaevi yönetimine, 'kamera kayıtları ne yapılıyor?' diye sorduk, ancak yeterli yanıt alamadık'' diye konuştu.
 

Malik Ecder Özdemir, Adalet Bakanı Şahin'e, ''Sizi o cezaevine koysalar, don ve gömlek izleseler ne düşünürsünüz acaba? Bundan daha büyük bir psikolojik işkence olabilir mi?'' sorusunu yöneltti. AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da yaptıkları konuşmada, 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutladılar.
 


Bakan yanıt verdi

Gündemdışı konuşmalara yanıt veren Şahin, 131 yıl önce, 1878'de, en eski baro olan İstanbul Barosu'nun ilk genel kurul toplantısını yaptığını söyledi. Mehmet Ali şahin, baroların 5 Nisan 1958'de İzmir'de bir araya gelerek, ''ortak çatı altında toplanması ve 5 Nisanın avukatlar günü olarak kutlanmasını'' kararlaştırdıklarını bildirerek, 1987'den bu yana da 5 Nisanın Avukatlar Günü olarak kutlandığını anımsattı. ''Savunma mesleği''nin yargının ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret eden Şahin, yargının olduğu gibi avukatların da sorunları bulunduğunu ifade etti. Adalet Bakanı Şahin, 120'ye yakın yeni adliye sarayı açtıklarını dile getirerek, avukatlık mesleğinin kalitesini artırmak için Türkiye Barolar Birliği ile ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Adalet Bakanı Şahin, CHP'li Özdemir'in, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak Silivri'deki cezaevlerinde yaptıkları incelemeye ilişkin kişisel görüşlerini açıkladığını belirtti.

İnsan Hakları Komisyonu'nun cezaevlerine giderek inceleme yapmasını son derece önemsediklerini ifade eden Şahin, komisyonun, Silivri Cezaevlerindeki incelemesine ilişkin raporunun bakanlığa geldiği zaman gereğinin yapılacağını kaydetti. ''Komisyonunun belirlediği aksaklıklar bize geldiği zaman tabii ki Adalet Bakanlığı olarak o tespitleri inceleyeceğiz ve üzerine gideceğiz'' diyen Şahin, Malik Ecder Özdemir'in, ''cezaevlerinin doluluk oranının arttığına'' ilişkin sözlerinin doğru olduğunu söyledi.


''Benim böyle bir görevim yok''

Mehmet Ali Şahin, modern cezaevi yapımına da hız verdiklerini, tek tek cezaevi yapmak yerine, Sincan ve Silivri'de olduğu gibi cezaevi kompleksleri yaptıklarını belirtti. İzmir'de de cezaevi kompleksi yapacaklarını bildiren Şahin, Özdemir'in yerinden laf atması üzerine, şöyle konuştu: ''Kim tutuklu olur, kim tutuklu olmaz. Ne kadar kalır? Kim tutuklanacak? İddianame ne zaman hazırlanacak? Sanıklar ne zaman tahliye edilecek?.... Onlar Adalet Bakanı olarak benim görev alanım dışında. Bunlar tamamen bağımsız yargı organlarımızın işidir. Siz bana diyorsunuz ki 'bağımsız yargı organlarına talimat verin. Kısa sürede tahliye etsinler.' Benim böyle bir görevim yok ki. Bağımsız yargı organlarının yargılama faaliyeti yaparken ortaya koyduğu uygulamalarda yasalara aykırı bir durum varsa, Adalet Bakanlığı'na şikayette bulunulur, Ceza İşleri Genel Müdürlüğümüz de bütün bu iddiaları inceler. Bu konularla ilgili yapılan incelemeler sonucu bana gelen raporlarda, yasalara aykırı bir durum olduğuna dair bir tespit yok. Geldiği takdirde gerekli işlemler yapılır. Baş kontrolörler, son 1-2 ay içinde Silivri 4 ve 5 Nolu Cezaevleri'nde incelemeler yaptı ve buradaki cezaevi müdürlerinin yasa ve yönetmelikteki görevlerini büyük bir titizlikle yapmadıklarına, görevlerini savsakladıklarına dair tespitler yaptı. Bu tespitler sonucunda da iki cezaevinin müdürü görevden alınarak başka yerlere atandı. Bakanlık olarak her türlü iddianın ve yanlış uygulamanın üzerine ciddiyetle gidiyoruz.''

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan'ın Denizli ekonomisi hakkında gündemdışı konuşmasından sonra Danışma Kurulu önerisi okunarak kabul edildi. Buna göre, Türkiye'nin bazı ülkelerle yaptığı uluslararası ve ikili anlaşmalara ilişkin 22 kanun tasarısı gündemin ön sıralarına alındı. Ayrıca, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasıyla ilgili Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergelerin de 9 Nisan Perşembe günü birleştirilerek görüşülmesi de benimsendi.

 

6 kanun tasarısı kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile bazı ülkeler arasında imzalanan işbirliği anlaşmalarının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair 6 kanun tasarısı kabul edildi.

Genel Kurulda kabul edilen tasarılar şöyle:

-Dışişleri Bakanlığı Tarafından Temsil Edilen Türkiye Cumhuriyeti ile Fransız Kalkınma Ajansı Arasında Kuruluş Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye Cumhuriyeti ve Avustralya Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma ile Ek Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kendi Toprakları Arası ve Ötesinde Hava Hizmetlerine İlişkin Hava Taşımacılığı Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karayolları ve Köprüler ile İlgili İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye Cumhuriyeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Alanlarında İşbirliğine Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.

TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, çalışma süresinin dolması üzerine, birleşimi yarın saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler