Şişli Etfal'de virüs iddiası
Şişli Etfal Hastanesi'nde lösemili çocukların tedavi gördüğü serviste bir virüsün saptandığı ve birçok çocuğun tehlike altında olduğu iddia edildi.
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Suat Turgut, hastanelerinin Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniğinde yapılan tarama sonucunda, 9 çocuğun son bağırsak sürüntü örneğinde VRE bakterisi saptanarak gerekli önlemlerin alındığını, buna bağlı enfeksiyon bulguları görülen hasta bulunmadığını bildirdi.
Prof. Dr. Turgut, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, pozitif bir bakteri olan VRE'nin (Vankomisin dirençli enterokok) hastaların ya da sağlıklı kişilerin bağırsaklarına yerleşerek yaşamını sürdürdüğünü kaydetti. Sağlıklı kişilerde bu durumun herhangi bir probleme neden olmadığını kaydeden Turgut, ancak bağışıklık sistemi baskı altında olan hastalarda bu bakterinin enfeksiyon nedeni olduğuna dikkati çekti. Bu nedenle zaman zaman hastalarda taramalar yapılarak önlem alındığını ifade eden Turgut, sözlerine şöyle devam etti:
''Hastanemiz Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniğinde yapılan tarama sonucunda, 9 çocuğun rektal(son bağırsak) sürüntü örneğinde VRE saptanmış olup gerekli önlemler alınmıştır. Halihazırda ilgili klinikte VRE nedeniyle enfeksiyon bulguları görülen hasta yoktur. Kolonizasyon saptanan 9 hastaya gerekli temas izolasyonu önlemleri alınmış olup, bu hastalardan 2'sinin tedavi edildiği 0-6 yaş grubunda olan D.S.K, Ş.T, Y.Y, V.S, E.S ve R.S adlı çocukların da tedavileri sürmektedir. Bugünkü Sabah gazetesindeki haberde belirtilen doktor ve hemşirelerin evdeki sağlıklı çocuklarında VRE belirtisi görüldüğü haberi tamamen gerçek dışıdır. Şu an itibarıyla hasta olan herhangi bir sağlık personelimiz yoktur.''
''Aşırı hassasiyet söz konusu"
Prof. Dr. Suat Turgut, VRE bakterisi görülen hasta bulunmadığından Sağlık Bakanlığı ve Refik Saydam Enstitüsüne de herhangi bir bildirimde bulunulmadığını kaydetti. Sonuç olarak, bulaşıcı ihbarını gerektirecek bir hastalığın mevcut olmadığını ifade eden Turgut, şöyle konuştu:
''İlgili bölüm şefliğimizin, lösemi tanısı olan hastalarımızdan birinin solunum yetmezliği ve kanama nedeniyle yoğun bakım gerektirmesi ve bu hastadan yapılan rutin kontroller sırasında sürüntü kültürlerinde VRE bakterisi bulunması üzerine aşırı hassasiyet göstermesi söz konusudur. Durumdan vazife çıkararak klinik şefimiz ayakta ve yatakta tedavi gören 100 civarında lösemi hastasından sürüntü kültürü almıştır. Kültür sonuçları incelendiğinde, 9 hastamızda bu bakteri bulaşı tespit edilmiştir ancak bu tespit hastalık anlamına gelmemektedir. Lösemi hastalarının hiçbirinde VRE bakterisine ait hastalık belirtisi yoktur.''
Prof. Dr. Turgut, klinik şefinin hastalık belirtisi görülmemesine rağmen, hastalarına aşırı hassasiyet göstermesinden dolayı söz konusu hastaların diğerlerinden ayrı yatmasını önerdiğini, bunun da kabul edildiğini kaydetti. ''Şu an itibarıyla hastalarımızın hiçbirinde VRE'ye bağlı bir hastalık mevcut değildir. Lösemiye yönelik kemoterapilerini almaya devam etmektedirler'' diyen Turgut, yüz civarında aktif lösemi ve onkoloji hastasını günlük takip eden ünitelerinde insan üstü bir gayretle çalışıldığını ve hastanelerinin kentin en önemli pediatrik hemotoloji ve onkoloji merkezlerinden biri olarak hizmet verdiğini savundu.
''Hastalarımızı ve ekimizi tehdir eden bir durum yok"
Habere konu olan ve röportaj yapılan hastanın dilekçesinin de kendilerinde olduğunu kaydeden Turgut, şöyle devam etti:
''Haber, hastalarımızın acısını dindirmek ve durumunu düzeltmek için insan üstü gayret göstererek çalışan ekibimizi son derece üzmüştür. Halkı bilgilendirmeye yönelik haber yapan fedakar basın mensubu arkadaşlarımızın bu konuyu dikkate alması gerekirdi. Haberi yapan Sabah gazetesi muhabiri Abdurrahman Şimşek, konuyla ilgili olarak hastanemiz yönetiminden hiçbir bilgi almamıştır. Haberde bilgisine başvurulan Prof. Dr. Semra Çalangu ve Doç. Dr. Gökhan Aygün'ün işaret ettiği, bütün bilimsel gerçeklere uygun olarak hastanemiz yönetimi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve Çocuk Hemotoloji-Onkoloji Klinik Şefliğinin, ortak katılımı ile gerekli tedbir alınmış olup, hastalarımızın ve çalışanlarımızın sağlığını tehdit eden herhangi bir durum söz konusu değildir.''
Haberde geçen ve ''çalışanlara gözdağı'' başlığı ile verilen ifadelerin maksadını aşan yanlış bilgiler olduğunu savunan Turgut, sözlerini şöyle tamamladı:
''Şu anda yönetimimizin haberde mevzu edilen şekilde bir beyanı ve uygulaması yoktur. Tüm bebek ve çocukların hayati tehlike içinde oldukları bilgisi tamamen gerçek dışıdır. Ortada bir skandal olmadığı gibi, skandalı gizleme gibi bir durumun olması mümkün değildir. Yine haberde bu bakteriden hasta olan bir hastadan bahsedilmektedir. Şu anda takip edilen ve yatan lösemi hastalarının ve sağlık personelinin hiçbirinde VRE bakterisine bağlı aktif hastalık mevcut değildir. VRE bakterisi bilindiği gibi normal popülasyonda insanların vücut ve bağırsak florasında hastalık yapmadan yaşayabilen mikroplardır. Sonuç olarak risk taşıyan lösemi ve diğer kanser hastalarımızın bu bakteri ile hastalanmamaları için hastanemizin ilgili birim ve yönetimimizin rutin kontrolleri yapmış, olay sağlık problemi ortaya çıkmadan çözülmüştür.''
Başhekim Prof. Dr. Suat Turgut, konu ile ilgili bir gazetede yer alan fotoğraflara ilişkin olarak da idari soruşturma açacaklarını kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği