‘Sorun ödenekten öte...’
Kültür Bakanlığı’nın Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne ödenek desteğini kesmesi üzerine Uçan Süpürge'nin kurucularından Halime Güner ile konuştuk. Sorunun ödenekten öte olduğunu söyleyen Güner, “Asıl sorunun Türkiye’de kadının kamu tarafından nasıl konumlandırıldığıyla ilgili bir prensip meselesi olduğunun bilinmesini isteriz” diyor.
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali yirmi yıldır aralıksız sürüyor. Dün bu sayfada, festivale 20 yıldır ödenek desteği veren Kültür Bakanlığı’nın ‘uygun görülmediği’ gerekçesiyle desteğini çektiği haberini vermiştik.
Konuyla ilgili konuştuğumuz Uçan Süpürge'nin kurucularından Halime Güner, Bakanlığın yazısında yer alan, “Sinema destekleme komisyonu toplantı gündemine alınarak değerlendirilmiş olup, şu tarih ve sayılı kararıyla uygun bulunmamıştır” ifadesinin üzücü olduğunu söylüyor ve ekliyor, “Bize hiç bir açıklama yapmaksızın, 2,5 satırlık bir yazının yeterli görülmesi şaşırtıcı. Bu önemli politika değişikliği ise bunu bilmek, festivalimize 20 yıldır verilen desteğin neden kesildiğinin açıklanmasını bekliyoruz. Ayrıca, hemen bir görüşme talep ettik, ancak, henüz cevap alabilmiş değiliz” diyor. Güner ile süreci konuştuk.
- Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne Kültür Bakanlığı ödenek desteği, 20 yılın ardından ilk defa kesildi. Sizce neden?
Doğrusunu isterseniz, biz de yazıyı aldığımız günden bu yana bu sorunun cevabını arıyoruz. Bir kaç nedenden, gelen cevap bizi ikna etmiyor.
Bu beraberlik 20 yıldır sürüyor. İlk festivalimizden bu yana Kültür Bakanlığı, Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri’nin partneri oldu. Bundan doğal bir şey olmadığını düşünüyoruz. Türkiye’de sinemanın gelişimine, kadının sinemadaki emeğine dikkat çekilmesine Kültür Bakanlığı’nın katkıda bulunması bir zorunluluk. Bütün bu yıllar boyunca açılış gecemize gelen pek çok Kültür Bakanı olmuştur. Buraya kadar bizim için şaşırtıcı bir şey yok.
- 21. Festivalin diğerlerinden bir farkı var mı? Yani festivalde bir değişiklik yaptınız mı?
Bu festivalde özel bir gelişme ya da değişiklik yaşanmadı. 21. Festivalimizin, diğerlerinden bir farkı yok. Bütün bu yıllar boyunca, ülkede iktidarlar değişti, iktidarlar değişmese de kabine değişiklikleri oldu, Kültür Bakanları değişti. Tam sayı veremeyeceğim, zaman zaman kültür ve turizm birleşti, ayrıldı, yanlış bir şey söylemeyeyim, ama 12’nin üzerindedir çalıştığımız bakan sayısı. Hiç birinde farklı bir tutumla karşılaşmadık. Devlette devamlılık vardır, bir bakanlık, önemli bir yön değişikliği, istikrarsızlık, yasal bir suç olmaksızın “uluslararası festival” gibi organizasyonlardan desteğini çekmez.
- Bakanlık ‘... uygun bulunmamıştır’ kararını neye bağlamış olabilir. Neye, kime göre uygun değil? sorusu çıkıyor ortaya ve siz ‘bu açıklama bizi tatmin etmedi’ diyorsunuz... ‘Kadın’ kelimesi onları rahatsız etmiş olabilir mi?
Tabii ki “kadın” kelimesine ilişkin bir şey söyleyemeyiz. Ancak, genel olarak kadın sorunlarına ilişkin politikaların sorunlu olduğu açık. Kadına yönelik şiddetten, çocuk gelinlere, kadın cinayetlerindeki “iyi hal indirimi” haksızlıklarından, hamile kadın sokağa çıkmasın’a uzanan bir yelpazede hayatımızı giderek daha fazla zorlaştırdığını, kadını toplumun eşit ve değerli bir parçası olarak görmekten uzaklaşıldığını hep birlikte yaşıyoruz. Kadın kuruluşlarıyla koparılan ilişkiler, Türkiye’deki kadın mücadelesinin sonunda kurulan bakanlığın, bir “aile ve sosyal politikalar” bakanlığına dönüştürülmesine kadar uzun uzun konuşulması gereken bir yerde duruyor bu konu.
'Binlerce kadının desteğini alırız'
- Endişeniz ve sorununuz ödenekten öte anladığım kadarıyla çünkü açığın kapanması çok ta zor olmasa gerek.
Evet, endişemiz festivalimizin bütçesindeki açıktan ötede. Sorunun ödenekten öte olduğunun, bunun Türkiye’de kadının kamu tarafından nasıl konumlandırıldığıyla ilgili bir prensip meselesi olduğunun bilinmesini isteriz. Yoksa, biz bugün, her kadın on lira göndersin diye bir kampanya açsak, binlerce kadının desteğini alacağımızı biliyoruz, vakfımızın mütevazı bütçesi içinde oldukça önemli bir meblağ tutsa da dayanışma bu sorunu çözer, açığı bi çırpıda kapatır Türkiye’nin kadınları...
- 21. Festival için hazırladığınız yazılı metinlerde ve afişlerde Kültür Bakanlığı’nın logosunu da kullandınız...
21. Festivalin hazırlıklarını yaptık. Evet, basılı bütün malzemelerimizde her zaman olduğu gibi Kültür Bakanlığı’nın logosunu kullandık. Açılış gecemizde kendilerine teşekkürümüzü ettik. Bütün billboardlarda, afişlerde, katalog, broşür ve programlarda isimleri, logoları bulunuyor. Festivalin bitiminden neredeyse bir ay sonra geldi red yazısı. Bunun kamu ciddiyetiyle de bağdaşmadığını düşünüyoruz.
Öte yandan şunu da belirtmeliyim ki, diğer festivallerden arkadaşlarımızın da söylediği, “burada bir hata var”. Yazıyı ilk gördüğümüzde biz de yanlışlıkla geldiğini düşündük. Hemen bir görüşme talep ettik, ancak, henüz cevap bir alabilmiş değiliz.
Bakanlığın yazısında yer alan, “Sinema destekleme komisyonu toplantı gündemine alınarak değerlendirilmiş olup, şu tarih ve sayılı kararıyla uygun bulunmamıştır” ifadesi üzücü, bize hiç bir açıklama yapmaksızın, 2,5 satırlık bir yazının yeterli görülmesi şaşırtıcı.
Bu önemli politika değişikliği ise bunu bilmek, festivalimize 20 yıldır verilen desteğin neden kesildiğinin açıklanmasını bekliyoruz.
İlk kadın filmleri festivali... 21. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu 10- 17 Mayıs’ta düzenlenmişti. Festivalde 24 uluslararası, 6 ulusal seçki, 12 kısa film ve 16 belgesel olmak üzere 62 film gösterimi ve 8 mekanda 17 etkinlik gerçekleştirilmiş; Yeni Zelanda’nın ilk kadın başbakanı Helen Clark da festivalin konukları arasında yer almıştı. Uçan Süpürge, kadın sivil toplum kuruluşları arasında iletişim, dayanışma ve işbirliğini artırarak bu kuruluşların güçlenmesine katkıda bulunmayı; toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini yaygınlaştırmak ve bu yönde duyarlılık yaratmayı; dolayısıyla Türkiye’de sivil toplum ve demokrasinin gelişimi için çalışmayı amaçlamakta. Türkiye’nin 1998 yılından bu yana her yıl gerçekleştirilen ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin organizasyonu Uçan Süpürge tarafından yapılıyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'