'Sorunun çözümünde geri dönülmez yola girildi'

DTP'nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşürülen siyasi yasaklı Aysel Tuğluk, Türkiye Barış Meclisi'nin düzenlediği konferansta "Siyasi Yasaklılar Kürsüsü" bölümünde yaptığı konuşmada Kürt sorununun çözümünde geri dönülmez bir yola girildiğini ifade etti.

Yayınlanma: 16.01.2010 - 11:13
Abone Ol google-news

DTP'nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşürülen siyasi yasaklı Aysel Tuğluk, Kürt sorununun çözümünde geri dönülmez bir yola girildiğini ifade ederek "Açıkça söylüyorum çözümsüzlük siyasetini izleyenler ya da bunda ısrar edenler emin olun ki kaybedecekler. Operasyon yaptıklarına, seçilmiş temsilcileri tutukladıklarını, kelepçeler taktıklarına, yasakladıklarına bakmayın, onlar da aslında barışın yakınlaştığını korku ile hissettikleri için bunları yapıyorlar" diye konuştu.

Türkiye Barış Meclisi'nin düzenlediği "Henüz Geç Değil, Barış İçin Çözüm Ellerimizde" konferansı Ankara Sürmeli Otel'de başladı. Konferansa, BDP milletvekilleri ve belediye başkanları, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ile 19 Ekim'de Kandil ve Mahmur'dan Türkiye'ye dönen gruptan kişiler de katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Cengiz Güleç, Hükümet'in, Kürt sorununun çözümü için siyasi sorumluluk alması gerektiğini belirterek, "DTP'nin 900'ü aşan bir sayıda yöneticisinin tutuklanması nasıl bir açılım içinde olduğumuzu açıkça göstermektedir. Çatışan her iki taraf süresiz ateşkesi taahhüt etmeli, dışarıdan gelecek PKK mensuplarına yasal güvenceler sağlanmalıdır. Anayasal vatandaşlık, anadil hakkının verilmesi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, demokratik katılımım güçlendirilmesi, siyasete katılım mekanizmalarının yeniden düzenlenmesi zorunludur. Başta siyasi parti kapatmaların düzenlenmesi, seçim barajlarının kaldırılması ve siyasi parti yasasının yeniden revize edilmesi gerekir. Gerçeklerle yüzleşme hukuku oluşturulmalı. PKK de örgüt içi pratiklerle yüzleşmelidir. Bu sürecin başlatılması şimdi her ne kadar imkansız görülse de dünya deneyimleri bunun kaçınılmaz olduğunu bizlere göstermektedir. Hakikatleri araştırma ve gerçeklerle yüzleşme kurulu yüzleşmenin hukukunu da inşa edebilir" diye konuştu.
 

'Kürt sorununun çözümünü kimse engelleyemeyecek'

Güleç'in konuşmasının ardından "Siyasi Yasaklılar Kürsüsü" bölümünde konuşma yapacak olan kapatılan DTP'nin Eşbaşkanı Ahmet Türk, rahatsızlığı nedeniyle konferansa katılamadı. Bu bölümde konuşan Aysel Tuğluk, siyaset yapmaya devam edeceklerini belirterek, "Zor yıllar yaşadık kaybettiğimiz çok şey oldu. Sarsıldık, yaralandık, yıprandık, öldürüldük ama artık barış vaktindeyiz. Barışa çok az kaldı, ha gayret diyorum" dedi.

Tuğluk, açılım konusunun ne olduğunun bilinmediğini, ancak Kürt sorununun çözümünde geri dönülmez bir yola girildiğini ifade etti. Olgunlaşan iç ve dış koşullar içinde bu sorunun çözümünü engellemeye hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyleyen Tuğluk, şöyle konuştu: "Açıkça söylüyorum çözümsüzlük siyasetini izleyenler ya da bunda ısrar edenler emin olun ki kaybedecekler. Operasyon yaptıklarına, seçilmiş temsilcileri tutukladıklarını, kelepçeler taktıklarına, yasakladıklarına bakmayın, onlar da aslında barışın yakınlaştığını korku ile hissettikleri için bunları yapıyorlar. İnanın bunlar son hamleleridir. Daha fazlasına da cesaret edemeyecekler. Bu kadar acıdan, bedelden, zahmetten sonra hiç kimse onurundan, değerlerinden, mücadelesinden taviz veremez vermeyecektir. Onları barışa mecbur ettiğimizde bize tahammül gösterene kadar ısrarlı, inatçı ve asi olalım diyorum. Onların kafasındaki eski dünya kalmadı artık. Bu yeni dünyada bizimle yani ötekiyle birlikte yaşamasını öğrenecekler. Sevmek zorunda değiller elbette ama ezmek yok etmek gibi bir davranış içine de giremezler. Bunu onlara hem öğreteceğiz hem de mecbur bırakacağız."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler