"Sosyal yapı zedeleniyor"
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Murat İnanç, 49 il kapsamında 5084 sayılı teşvik yasasının bir bölümünün yürürlükten kaldırılması ve içerisinde yer alan enerji teşviğine son verilmesini eleştirdi. -İnanç, "Teşvik'in bir bölümünün uzatılması ülke ekonomisine katkı sağlarken, enerji teşvikinin sona ermesi de ekonominin daralmasına sebebiyet verecektir" dedi.
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Murat İnanç, 5084 sayılı Teşvik yasası uygulama süresinin, SGK primleri dışında uzatılmayacağı kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Dünya genelinde görülen ekonomik krize rağmen birçok işletmenin teşvik uygulamasının da etkisiyle personel çıkarmadan üretimine devam ettiğini belirten İnanç, "Teşviklerle ayakta durabilen işletmeler, enerji teşvikinin sona ermesi kararı ile yeniden bir tökezleme dönemine gireceklerdir" dedi.
5084 sayılı teşvik yasasının yeni işçi alımlarına verilen sosyal güvenlik desteğinin devam ettirilmesi kapsamında uzatılmasının, ülke ekonomisinin iyileştirilmesi adına doğru bir karar olduğuna işaret eden İnanç, şöyle dedi:
"Teşvik devlete ek yük getirmemekte, aksine istihdamı artırmakta ve işsizliğin düşmesine sebebiyet vermektedir. Bunun yanı sıra 5084 sayılı teşvik yasası kapsamında SGK primleri haricinde kalan 'enerji teşvikinin' sona ermesi çalışanlar ve işletmeler açısından büyük bir kayıptır. 5084 ile hem sanayicimiz istihdam sağladığında bir artı kazanıyor, hem de işsizimiz bir iş sahibi oluyor. Dolayısıyla bu teşvik iki tarafı da mutlu ediyor ve kazanan ülke ekonomisi oluyor. Enerji teşviğinin sona ermesi ile mevcut yatırımcılar; enerjiden doğan maliyeti, 'istihdamı azaltma' yoluyla düşürecekler ve bu da istihdamı arttırmak için hazırlanan proje ve hedeflerle uyuşmayacaktır. Ağır enerji ve vergi yükü sebebiyle, sanayicilerimiz Türkiye'deki üretim tesislerini kapatıp Mısır, Vietnam ve Bangladeş gibi ülkelere yatırım yapmaktadırlar. Bu durum yerli sermayenin yurt dışına çıkmasına ve istihdamın azalmasına neden olmaktadır. Enerji teşviğinin kalkması ile bu süreç daha da hızlanacaktır."
İşçi ve işveren aleyhine karar
İnanç, teşvik yasasının yatırımlarla birlikte istihdam sağladığını, sigortasız olarak çalışanlara sosyal güvence kazandırdığını ve işsizlik rakamının düşmesine etken olduğunu belirtti. İnanç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Sonuçlarının çalışanlarımıza 'saygın çalışma ve yaşama' fırsatı sunduğu bir teşviğin 500 milyon TL'si SGK prim teşviğinin uzatılmasından gelmek üzere yıllık 1,5 milyar TL'lik ek yük getireceğinin açıklanması ise şaşırtıcıdır. Eğer ki, çalışanlarımız adına barış sağlamak istiyorsak bunun ilk adımı ne götürdüğünü değil; ne kazandırdığını ortaya koyup tartışmak olmalıdır. İşçimiz, işverenimiz aleyhine atılan her adım sosyal yapının zedelenmesine neden olmakta ve beraberinde ekonomik sıkıntıları getirmektedir. 49 ilde uygulanan 5084 sayılı teşvik yasası sayesinde istihdam üzerinden gelen artıların göz önüne alınmasını istiyor ve teşvikle ile ilgili alınan kararın tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz."
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği