Su özelleştirilecek mi?
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal, 5. Dünya Su Forumu'nda, ''suyun eşit paylaşımı konusuna öncelik verileceği'' şeklindeki politika ve söylemleri inandırıcı bulmadıklarını belirtti.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal, yaptığı yazılı açıklamada, 16-22 Mart'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek 5. Dünya Su Forumu'nun, Türkiye'de suyun özelleştirilmesi sürecinde önemli bir dönüm noktası olacağını öne sürdü.
Dublin'de, 1992'de düzenlenen Su ve Çevre Konferansı'ndan bu yana, suyun küresel piyasa aktörleri tarafından ekonomik bir mal olarak tanımlandığını ve üretiminden dağıtımına kadar suyla ilgili bütün sürecin piyasa mantığıyla yönetilmesinin savunulduğunu ifade eden Uysal, böylelikle su yönetiminin siyasetin dışına itildiğini ve kamunun ''etkin olmayan'', ''israfa yol açan, verimsiz yönetiminin'' sona ereceğinin iddia edildiğine dikkati çekti.
Uysal, şunları kaydetti:
''Su üzerine bugüne kadar yürütülen küresel politikalar ve bu politikaların aktörleri tarafından düzenlen Dünya Su Konseyi'nin şemsiyesi altında İstanbul'da 16-22 Mart 2009'da düzenlenecek '5. Dünya Su Forumu'nda, 'suyun eşit paylaşımı konusuna öncelik verileceği' gibi politika ve söylemler inandırıcı değildir.
Bu süreci ve küresel sermayenin yeni pazar arayışlarını gören, bununla yüzleşmek ve hesaplaşmak isteyen kurumlar, örgütler, insanlar, suya erişimin temel bir hak olduğunun bilinci ile seslerini yükseltiyorlar. Dünya Su Forumu'na karşı, 'Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu' adı altında toplanan örgütler, halkın taleplerinin yükseleceği, yaşam savunucularının söz ve eylemlerinin esas olacağı bir dönemin ilk adımlarını atıyorlar.
Bu sürecin öznesi olan bizler de suyu piyasa değeri olan bir meta değil, insanlığın ve doğanın ortak varlığı olarak kabul eden ve tüm canlılar için temel bir hak olduğunu düşünenleri, sorunun sadece teknik değil doğrudan politik bir mesele olduğunun bilinciyle bir an önce harekete geçmeye davet ediyoruz. Suyun 'politik' bir konu olması, onu toplumsal mücadele alanının odağına yerleştirmektedir. Kapitalizmin su konusunda yarattığı yanılsamalar, ancak böyle bir toplumsal mücadele içinde ortadan kaldırılabilir. Dünyada yaşamın devam edebilmesi için yeteri kadar su vardır. Su varlıklarımızı gerektiği gibi koruyabilirsek ve kamusal bir yaklaşımla yönetebilirsek, herkese yeterli, temiz ve ücretsiz su temin etmek mümkündür.''
Uysal, Dünya Su Forumu'na doğru, ''Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu'' tarafından, forumun düzenleneceği İstanbul'da, 15 Mart Pazar günü miting düzenleneceğini bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi