Su tasarrufu deyince aklınıza ne geliyor?
GROHE'nin araştırmasına göre su ve elektrik tasarrufu sağlayan ürünler tercih edildiğinde dört kişilik bir ailede yıllık su tüketimi yarı yarıya azalabiliyor.
GROHE’nin Türkiye’deki su kullanım alışkanlıklarını ve su ve enerji kullanımındaki tasarruf eğilimlerini belirlemek üzere TNS işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre; Türkiye’de ürün satın alma konusunda sırasında elektrik ve su tasarrufu sağlıyor olması katılımcıların yüzde 85’i tarafından “önemli” görülürken, evinde su ve elektrik tasarrufu sağlayan bir ürüne sahip olanların oranı yüzde 45. Grohe Doğu Akdeniz Ülkeleri Başkan Yardımcısı Serhat Sabaz “Tasarruf deyince aklımıza el yıkarken diş fırçalaken suyu boşa akıtmamak gibi önlemler geliyor. Suyu boşa akıtmamak kuşkusuz çok önemli ancak daha fazlasını da yapmak için teknoloji bize birçok fırsat sunuyor. Yeni teknoloji kullanılarak geliştirilen ürünler su ve enerji tasarrufuna çok ciddi katkı sağlıyor, bütün yapacağımız bir ürün alırken bu konuya gerçekten önem vermek” diyor. Evlerin sıhhi tesisatlarında kullanılan ürünlerin su tasarrufu sağlayan ürünlerden seçilmesi durumunda dört kişilik bir ailede toplamda 189 bin 800 litre olan yıllık su tüketimini 84 bin 480 litreye düşürmek mümkün. Bu da yılda yaklaşık 338 TL’lik bir bütçe tasarrufu anlamına geliyor.
Suyu nasıl kullanıyoruz?
Araştırma sonuçlarına göre, hanelerde içme suyu, şişe su gibi ürünlerin dahil olduğu su faturası miktarı ortalama aylık 50 TL.
-Yüzde 62’si içme suyu olarak ilk sırada “musluk suyu” kullanıyor.
-Yüzde 89’u su filtreleme sistemine sahip değil.
-İstanbul, Ankara, İzmir'de içme suyu olarak ilk sırada tercih edilen su tipi “damacana su”
-Katılımcıların yüzde 78’i içtiği suya güven duyuyor.
-Dünyada evlerde kullanılan suyun yüzde 32’si tuvaletlerdeki rezervuarlarda sarfediliyor. Buna göre evlerde insanların kullandıkları suyun yüzde 33’ü duş ve banyo yapmak için, yüzde 32’si tuvalet rezervuarlarında, yüzde 12’si çamaşır yıkamak için, yüzde 9’u kişisel bakım sırasında yüzde 6’sı bulaşık yıkarken, yüzde 2’si içme ve yemek pişirme amaçlı ve yüzde 6’sı da diğer amaçlar için sarfediliyor. Bir de “evde dikkatli dışarıda umursamaz” bir davranış biçimi söz konusu. Otellerde kişi başına üç kat daha fazla su harcandığı belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'